Anita Östlund
Säsong 2020/2021
Född: 30 januari 2001
Klubb: Landvetter KK
Längd: 166 cm
Började åka: 2006
Ingår i: Svenska Konståkningslandslaget
Tränare: Andrea Dohany, Aksana Jolkin
Koreograf: Andrea Dohany, Angelina Allen
Familj: Mamma Yulia, pappa Peter, Lillasyster Nicole, lillasyster Melina, lillasyster Michelle
Husdjur: Fyra hundar
Andra idrotter du ser på tv: Lite allt möjligt, men framför allt gymnastik.
Favoritfärg: Svart
Favoritmat: Sushi
Favoritdryck: Kaffe
Favoritmusik: Blandat, beror på humör
Med två SM-guld och tre EM-finaler har Anita Östlund blivit en svensk konståkningsstjärna att hålla ögonen på. Hon är särskilt känd för sina fina trippel-trippelkombinationer.
Anita Östlund är född i ukrainska Odessa och har Landvetter KK som hemmaklubb. Hon kom tidigt fram som en stor talang inom svensk konståkning.
Hur skulle du själv beskriva dig som konståkare?
– Jag skulle nog beskriva mig som envis och tävlingsinriktad. Jag tycker om att utvecklas och vill alltid göra mitt bästa. Tekniskt sett är hoppen min starka sida men jag har utvecklats mycket i åkningen, vilket gjort att jag lättare kan uttrycka mig i mina program och att jag kan finna personliga kopplingar till dem.
Vad är det som gör att du är så duktig på trippel trippelkombinationer som så många andra tjejer har svårt för?
– Jag tror det beror på att jag från första början har haft en ganska bra teknik på mina hopp. Det gör att det blir ganska enkelt för mig att hoppa till exempel en trippel toeloop efter en trippel flip eller en trippel lutz, även om jag får en lite dålig landning på det första hoppet. Jag har också en väldigt snabb rotation i luften, och det ger mig mer tid att komma runt.
Hur ska du träna för att utvecklas ytterligare?
– Det gäller att fortsätta utveckla alla delar. Även om åkningen blivit bättre, är det fortfarande något som man alltid kan förbättra ytterligare. Annars är det mycket programåkning som gäller, med fokus att stabilisera alla element.
Vad tänker du på när du tävlar?
– Jag brukar fokusera på att vara lugn, vara i nuet och ha roligt på isen. En annan viktig del är den mentala förberedelsen före tävlingarna, den är viktig för att man ska kunna behålla fokuset och lugnet samt klara av att hantera den stress och nervositet som uppstår i tävlingssammanhang.
Vilka förebilder har du inom konståkningen?
– Jag har inte några enskilda förebilder, jag försöker få inspiration från flera olika håll. Alla konståkare har sina unika styrkor och svagheter.
När förstod du att du var en duktig konståkare?
– Det var när jag klarade mina första trippelhopp och när jag kom på pallen som ungdomsåkare på mitt första SM.
Vad brukar din tränare tjata på dig om?
– Piruetterna, att räkna varven och att hålla positionerna. Annars handlar det ofta om små detaljer, som trots allt är vad som gör att man får en fantastisk och unik åkning.
Hur brukar dina kompisar beskriva dig som person?
– Jag frågade faktiskt en vän som beskrev mig så här: ”En rolig, och lojal person med ett stort hjärta, och en vän som alltid försöker hjälpa sina vänner. Smart, även om hon inte alltid vill visa det”.
Vad får dig att skratta?
– Mina vänner samt roliga podcasts och serier. På sistone har jag börjat älska att titta på framträdanden av ståupp-komiker.
Vad gör dig arg?
– Jag bli lätt arg på orättvisor och när jag presterar dåligt på träning eller tävling. Jag blir lätt frustrerad på mig själv, och det är något jag försöker arbeta med, genom att lära mig att släppa mindre lyckade prestationer och istället fokusera på det positiva.
Vilka tv-serier gillar du?
– Det finns många, men jag älskar ”Vänner”, ”Grey’s Anatomy”, och ”Orange is the New Black”. Men det är bara en bråkdel av alla serier jag älskar.
Om inget var onyttigt, vad skulle du äta mer av då?
– Choklad och pizza. Och bullar.
Vad skulle du gjort på din fritid om du inte höll på med konståkning?
– Jag höll på med tennis tidigare, så kanske det. Annars tycker jag om att fotografera, laga mat, och så har jag provat klättring några gånger. Det är roligt!