Det här gäller för OS-platser i konståkning 2022

OS i Peking närmar sig med stormsteg, och ju närmare vi kommer februari desto mer kommer det klarna vilka som får de åtråvärda OS-biljetterna. Men hur bestäms egentligen vilka länder som får delta i konståkningstävlingarna på OS? Varför får en del länder ha flera deltagare med? Sverige har tagit två platser till OS, betyder det att åkare från Sverige kommer att delta i Peking? Om ja, vem bestämmer vilka som får OS-biljetterna? Frågorna är många och reglerna inte alltid så enkla att tyda. Vi reder ut frågetecknen på vägen mot OS!

Internationellt kval

Först och främst fördelar det Internationella Skridskoförbundet (ISU) ett bestämt antal platser mellan de olika länderna. I OS ska 30 herrar, 30 damer, 19 paråkningspar, och 23 isdanspar vara med, och det finns två sätt att ta en av dessa OS-platser för sitt land. Det ena var VM i Stockholm 2021. Det andra är Nebelhorn Trophy, som avgörs i tyska Oberstdorf i helgen.

Vid ett VM året före OS kan åkarna maximalt lägga beslag på 24 av 30 herr- respektive damplatser. Paråkarna kan ta upp till 16 av 19 platser och isdansarna maximalt 19 av 23. Vid VM 2021 fördelades  det maximala antalet platser i samtliga klasser utom i herrtävlingen, där 23 OS-platser delades ut. Övriga står på spel vid Nebelhorn Trophy.

Fler än en plats?

Reglerna för vad som krävs för att en nation ska kunna skicka två eller tre konståkare till OS är centrala för att förstå hur många OS-platser som går åt vid ett VM. Det är i den änden man börjar räkna innan man fyller på med länderna som tar en plats vardera.

Det som avgör om en nation lyckas ta två eller tre OS-platser vid ett VM är förstås hur landets åkare placerar sig. Två åkare behöver exempelvis ha en sammanlagd placering av maximalt 28 på VM för deras land ska få två platser till OS. Exempelvis går 13+15 bra. Placeringarna 16 till 24 räknas också som 16 poäng vilket gör att även en 12:e och en 18:e plats räcker för att säkra två platser.

En viktig ändring som skett på sistone är att en åkare som är ensam om att representera sitt land i VM-finalen aldrig kan säkra mer än en OS-plats. Däremot kan VM-åkaren ge en landsman möjlighet att ta en andra OS-plats i Nebelhorn Trophy, genom att placera sig i topp tio på VM. Anledningen till denna ändring är att vissa länder ibland har haft enstaka starka åkare som lyckats komma topp tio på VM, utan att landets näst bästa åkare varit i närheten av OS-klass.

På samma sätt kan två åkare från samma land i en VM-final ta som mest två OS-platser. Detta gäller också om en tredje åkare åkt ut efter kortprogrammet. Men om de två finalisternas totala VM-placering är 13 eller lägre (exempelvis 2+10 eller 6+7), får landet skicka en annan åkare till Nebelhorn Trophy för att försöka ta en tredje OS-plats. Denna åkare tävlar om samma olympiska kvotplatser som övriga deltagare och på samma villkor. Bland annat befinner sig USA:s herrar i denna situation, sedan bara två av tre tagit sig till friåkningen och herrarnas final vid VM i Stockholm 2021.

Svenskt på OS?

Sverige lyckades ta en OS-plats både i dam- och herrklassen vid VM, genom att Josefin Taljegård kom på 15:e plats med 178,10 poäng och Nikolaj Majorov blev 23:a (192,79) Men det betyder inte per automatik att Sverige kommer att vara representerat vid OS i Peking, och platserna är heller inte personligt vikta för VM-deltagarna.

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) kräver nämligen att svenska OS-deltagare ska uppnå den poäng som VM-åttorna fick i respektive klasser i Stockholm. På damsidan innebär det 198,77 poäng, i herrklassen 258,45. Man kan också få en OS-biljett via det så kallade Framtidskriteriet om man ligger något under dessa siffror men är ung och siktar mot OS 2026. På SOK:s hemsida kan du läsa mer om hur OS-uttagningarna går till: Så går OS-uttagningarna till

I paråkning gör det svenska syskonparet Greta och John Crafoord ett försök att ta en OS-plats. För att det ska lyckas måste de slå sig in bland de tre bästa av de 13 par som tävlar om en kvotplats. Paren från Tyskland och Italien är inte med i OS-kampen, men finns också med i den totalt 16 par starka tävlingen.

Samtidigt gör Josefin Taljegård sin säsongsdebut vid Nebelhorn Tophy.  Men hennes deltagande påverkar alltså inte vilka länder som får ISU:s kvarvarande OS-platser.  Här finns mer information om Nebelhorn Trophy.

Foto: Maria Jangbro

Se fler liknande nyheter

Nikolaj på 14:e plats i Warszawa

Challengertävlingen Warsaw Cup avgjordes i slutet av förra veckan i Warszawa, Polen. Svensk representant på plats var Nikolaj Majorov.

Tallinn Trophy: Medaljer, personrekord och klarade poänggränser för mästerskap

Tallinn Trophy bjöd på nya framgångar för svensk konståkning. I seniorer damer tog Josefin Taljegård guldet efter att ha slagit...

Nytt landslag i synkro – Team Inspire

Svensk konståkning har återigen ett landslag i synkro - Team Inspire från Landvetter. Det stod klart efter uppstartslägret i Kungsbacka...

Nu står det klart vilka som tävlar i Elitserien och Morgondagarserien 2021/2022

Efter nio kvalificeringstävlingar och ett uppsamlingskval står det nu klart vilka åkare som kvalificerat sig till Elit- och Morgondagarserien 2021/2022.

Stor trupp till Tallinn och ny Challengertävling för Nikolaj Majorov

Ny vecka och nya tävlingar för Team Sweden. I veckans tävlingar i Tallinn Trophy deltar en stor trupp från Sverige....

Emelie 28:a i debuten

Challenger-tävlingen Icechallenge avgjordes i helgen i Graz, Österrike. Svensk representant på plats var Emelie Ling som gjorde internationell seniordebut.

Emelie Ling gör internationell seniordebut

Den lovande junioren Emelie Ling gör nu sin internationella seniordebut. Det sker i helgen i Icechallenge i Graz, Österrike.

Silver och brons i NRW Trophy

I helgen arrangerades tävlingen NRW Trophy i Dortmund, Tyskland, och resultatet blev säsongens första svenska medaljer på internationell tävling. Nikolaj...

Svenskt i NRW Trophy i Dortmund

Den internationella tävlingssäsongen fortsätter för svensk konståkning. I helgen tävlar Nikolaj Majorov och Josefin Taljegård i NRW Trophy i Dortmund,...

UpAgain: Unik dokumentär från VM i konståkning

VM i konståkning som ägde rum i Stockholm i mars i år, var inte som något annat mästerskap. Pandemin gjorde...