Ett nytt år – när ljuset kommer tillbaka

Förbundsordförande Helena Rosén Andersson blickar med tillförsikt mot det nya året och önskar alla inom svensk konståkning ett gott nytt 2021!

Konståkning är mer än idrott. Konståkning är en konstart. Konståkare är därför både idrottare och artister på is. Just därför är konståkning en så fantastisk idrott som jag och många med mig är passionerat hängivna. Jag kan fortfarande efter femtio år inom konståkningen bli rörd till tårar när jag tänker på alla barn, ungdomar och vuxna som tar sina första stapplande skär på isen för att efterhand utvecklas till fulländade konstnärer i tävlings- och showsammanhang.

Konståkning är ett sätt att leva, inte minst för alla er runt om i våra 145 föreningar. Från Kiruna i norr till Trelleborg i söder leker och tränar våra åkare. För att verksamheten ska fungera lägger ni tränare, föräldrar och förtroendevalda ned många och långa timmar. Och resultatet är fantastiskt, allt fler har under de senaste åren sökt sig till konståkningen. Närmare bestämt har antalet medlemmar ökat med 24 procent under de senaste två åren. Det bedrivs en otroligt omfattande och välfungerande verksamhet runt om i våra föreningar. Inom konståkningen finner åkare och deras familjer en allsidig träning som stärker både kropp och själ. En idrottsverksamhet som i förlängningen bidrar till att skapa trygga individer i livet som helhet. Ett stort och varmt tack till er alla!

Men den här säsongen har inget varit som vanligt. Covid-19 har förändrat världen och livet för oss alla på många sätt. Träningar och tävlingar ställs in och alla idrottare, tränare och föreningar drabbas. Samtidigt har pandemin satt fingret på vad som är livsavgörande och vad som inte är det. Pandemin är på liv och död, men idrotten är det inte. Det gäller oavsett på vilken nivå man tränar och tävlar. Idrotten är däremot central för vårt välmående och därmed för vår fysiska och mentala hälsa.

Med erfarenhet från pandemin hoppas jag därför att vi kan fokusera mer på glädjen som det innebär att träna, tävla och göra uppvisningar. På så vis kan vi förhoppningsvis minska pressen att prestera som både aktiva och tränare kan uppleva. Det är fysiskt och mentalt stärkande att utmana sig själv och sina elever och att som aktiv och tränare utvecklas genom träning och tävling. Idrotten är i den meningen livsviktig. Men det är ju inte livsavgörande hur det går på en viss träning eller tävling.

All vår verksamhet bygger på vår gemensamma och starka värdegrund och våra värdeord – glädje, glöd och gemenskap. Värdegrunden ska genomsyra oss i allt vi gör. För mig personligen är detta en självklarhet. Jag har vuxit upp med konståkningen och har den i mitt DNA. Min pappa Birger Rosén var förbundets ordförande i 14 år och därefter, till sin bortgång, dess hedersordförande. Det är med stort allvar och samtidigt med stark entusiasm jag har axlat rollen som förbundsordförande och nu, tillsammans med er övriga, går in i ett nytt år.

Och min framtidstro är stor. Även om vår idrott har gått igenom ett stålbad med en extern utredning som vittnar om missförhållanden och en pandemi som fortfarande håller oss i sitt grepp. Nu finns det bara en väg och den är framåt. Under året som kommer ska vi se till att verkligen göra skillnad. Vi har en tydlig strategi. Vår handlingsplan håller på att sjösättas och Förbundsutvecklingsplanen och en ny tränarutbildning kommer att rullas ut. Genom ett nära samarbete och dialog med distrikt och övriga Konståkningssverige är jag övertygad om att vi kommer att bygga en modern, värdegrundsbaserad och ännu mer attraktiv konståkning. En idrott där alla kan utvecklas i sin takt – aktiva, tränare och ideella funktionärer – och där vi tillsammans kan bygga trygga och starka individer.

År 2021 är också ett år då vi får välkomna världseliten till Stockholm och Globen på VM. Ett VM som sätter Sverige på kartan. Drömmen är självklart att vi kan ha publik i någon form, men hur det blir med det är i dag osäkert. Under alla förhållanden kommer miljoner människor världen över att kunna följa tävlingarna på TV. Jag var blomsterflicka på VM 1976 i Göteborg. Jag glömmer aldrig känslan när jag fick överlämna blommor till guldmedaljören John Curry och fick en puss av honom på kinden från prispallen som tack. Spänningen, doften av is, närheten till internationella toppåkare, applåderna och den glittrande arenan. Det är fantastiskt roligt att Sverige återigen får stå värd för ett av världens största vintersportarrangemang. Det gör mig stolt.

Vi lämnar nu bakom oss ett mörkt 2020. Jag är medveten om att inget sker över en nyårsnatt. Vi befinner oss fortfarande i en pandemi och det tar tid att utveckla och modernisera det som behöver förändras inom vår idrott. Men vi är på god väg, med ett långsiktigt förbättringsarbete. Och vi gör det tillsammans. Jag förstår att många åkare och tränare kan uppleva det som tufft att komma tillbaka efter det avbräck som pandemin innebär. Nu gäller det att vi orkar ta oss över puckeln som det innebär att ta igen säsongens missade träningar, tappade tävlingserfarenhet och inställda shower. Jag är för egen del övertygad om att vi klarar det och kommer tillbaka starkare än någonsin även om vägen tillbaka kräver uthållighet.

Jag vill önska alla er engagerade åkare, tränare, föräldrar, förtroendevalda samt vårt kansli, våra kommittéer och övriga i förbundsstyrelsen ett riktigt gott nytt konståkningsår! Ett 2021 – då ljuset börjar komma tillbaka och vi tar vår gemensamma glädje och konståkningspassion till nästa framgångsrika nivå!

/Helena Rosén Andersson, Förbundsordförande

 

 

Se fler liknande nyheter

Hej Albin Boudrée, som ansvarade för invigningen av VM på hemmaplan!

En månad har nu gått sedan VM på hemmaplan invigdes i Ericsson Globe Arena. Vi har pratat med Albin Boudrée...

Artikelserie: I pandemins spår – Emelie Nordqvist om att hamna på fel sida, motivation och vägen framåt

I femte delen av artikelserien ”I pandemins spår” möter vi Emelie Nordqvist, född 2004, som är en av alla konståkare...

Artikelserie: I pandemins spår – Sean Abram om att sakna tävlingar och om att döma och träna digitalt

I en artikelserie i sex delar berättar olika personer ur den svenska konståkningsvärlden om sina erfarenheter från coronapandemin. I samband med...

Artikelserie: I pandemins spår – Marianne Hogner om ett SM som inte blev av, omställningar och ökad omtänksamhet

I en artikelserie i sex delar berättar olika personer ur den svenska konståkningsvärlden om sina erfarenheter från coronapandemin. I del tre...

Två OS-platser: Framgång för svensk konståkning

Josefin Taljegårds och Nikolaj Majorovs framgångar på VM säkrade två platser för Sverige till OS i Peking 2022.

Ett annorlunda men väldigt lyckat VM!

Efter 19 månaders intensivt arbetet kunde projektledaren Ulrika Molin och teamet kring VM avsluta ett annorlunda, men mycket lyckat VM....

Personbästa, OS-plats och en kvadrupel – vi sammanfattar VM-debuten för Taljegård och Majorov

Svenska Konståkningsförbundet sammanfattar en lyckosam VM-debut. Både Taljegård och Majorov levererade personbästa under kortprogrammet som gav finalplats. Josefin Taljegårds femtondeplats...

I dag avgörs herrarnas VM-final

I dag avgörs herrarnas VM-final. Nikolaj går ut som nummer 5 och kliver ut på isen kl 11:38.

Fullträff för Josefin i VM-finalen

Det blev en spännande tävling i damernas VM-final. Josefin Taljegård stod för ytterligare en fullträff och slutade på 15:e plats.

I kväll avgörs damernas VM-final

I kväll avgörs damernas VM-final. Josefin går ut som nummer 10 och kliver ut på isen kl 19:25.