Intervju med Görel Hydén om VM-resor

Görel Hydén, SM-silvermedaljör från 1965 och 1966, är ett levande exempel på att kärleken till konståkningen ofta är livslång. Den tidigare mästerskapsdomaren åker med jämna mellanrum med ett gäng pensionerade domare och tittar på VM eller EM på plats.

Hon hade gjort ett uppehåll från konståkningen efter att hon själv slutat som domare. Men så fick Görel Hydén en inbjudan om att vara med på en sammankomst i samband med EM i Malmö 2003.

– Där träffade jag flera gamla kompisar från min tid i Stockholms Allmänna Skridskoklubb. Efter det började vi träffas allt mer, och flera andra hängde på. Då fick jag blodad tand för att se tävlingarna live, säger Görel Hydén.

I gruppen som hon reser med finns legendariska domare som till exempel svenska Britta Lindgren, Sally-Anne Stapleford från Storbritannien, Sonia Bianchetti från Italien och Björg Rösto Jensen från Norge. Alla kan inte alltid vara med, men så länge VM går i Europa eller Nordamerika försöker vännerna ta sig dit. Gruppen var exempelvis på plats vid VM i Boston 2016, VM i Helsingfors 2017 och vid flera EM och Grand Prix-finaler. Görel Hydén siktar på att sitta i publiken vid nästa års VM i Montreal. Däremot innebär årets världsmästerskap i Japan en lite för lång resa. Men till VM 2021 i Stockholm kommer Görel Hydén i det närmaste tvinga väninnorna att komma.

– Då kommer jag ringa runt och säga att ni måste komma, skrattar Görel Hydén.

Som domare fick Görel Hydén chansen att döma de allra bästa åkarna i världen. Än i dag kittlar det att titta på världsklass-konståkare.

– Det bästa är att få se konståkning på högsta nivå. Det är också otroligt roligt att träffa bekanta som man åkt med, som i dag är tränare. Och domare som man dömt tillsammans med.

– Det är spännande med den nya bedömningen som jag inte riktigt lyckats sätta mig in i. Jag brukar sitta och döma med papper och penna, som jag alltid dömt i 6,0-systemet. Det är intressant att se att man ändå hamnar ganska rätt. Den största skillnaden är nog att man förr i tiden inte fick några poäng alls om man ramlade.

Tittar ni på alla segment och discipliner under ett mästerskap?
– Ja. Förr i tiden tittade vi inte på alla isdansens obligatoriska danser. Men nu ser vi allt. Träningarna går vi inte på, då gör vi shopping. Vi brukar också hoppa över uppvisningen. Det är tävlingen vi vill se.

Har du några favoritminnen?
– Javier Fernandez naturligtvis, han gjorde ett fantastiskt åk vid Grand Prix-finalen i Barcelona 2015. Och jag tänker ofta på Ashley Wagners program från VM i Boston, det var så roligt att titta på. Och jag tycker hon fick för lite poäng.

Vem är din favoritåkare?
– Japanen Shoma Uno, han är så härlig. Han har en sån fantastisk skridskoåkning, han bara flyter över isen.

Hur glad är du över att du har konståkningen i ditt liv?
– Den betyder så otroligt mycket för mig. Jag tycker det är jätteroligt. Jag började ju åka när jag var fyra år, och det har varit mitt liv sedan dess. De åkare jag tränade med i landslaget umgicks jag med en hel del när vi var på tävlingar ute i Europa. Vi hade en sån sammanhållning och gemensamma intressen. Jag är väldigt glad att jag har den kontakten än i dag.

Se fler liknande nyheter

Konståkningsföreningar har mottagit 868 800 kr från Folkspel

Igår gick Folkspel ut med nyheten att de under året delat ut 189 miljoner kronor till svenskt föreningsliv. Till föreningar...

Nordqvist och Szalkai på isen i Volvo Cup

Denna veckan pågår internationella ISU-tävlingen Volvo Open Cup i Riga den 6–10 november. Svenska deltagare på plats är Emelie Nordqvist,...

Elitserien 9–10 november i Karlskrona

I helgen är det dags för höstens sista deltävling i Elitserien, del 5 och 6. Tävlingarna tar plats i Karlskrona,...

Pre Event rivstartar synkrosäsongen i helgen

Pre Event är startskottet på säsongen för de svenska lagen inom synkroniserad konståkning. På lördag den 26 oktober samlas lagen...

Oliver Praetorius till Zagreb på ISU-tävling

I veckan är det dags för Oliver Praetorius andra internationella ISU-tävling för säsongen, Golden Bear i Zagreb, Kroatien den 23–27...

Svenskar på Challenger i Vitryssland & ISU-tävling i Ungern

Denna vecka pågår två internationella tävlingar med svenska deltagare, Ice Star i Minsk 18–20 oktober och Halloween Cup i Budapest...

Elitserien 19–20 oktober i Lerum

I helgen är det dags för del 4 i Elitserien. Tävlingarna tar plats i Lerum. Del 1 och 2 genomfördes...

Oberoende utredning – uppdrag och tillvägagångssätt

Svenska Konståkningsförbundet har nu formulerat uppdraget till den oberoende externa utredning som förbundsstyrelsen beslutat att tillsätta, med anledning av missförhållanden...

Emelie Ling årets Hans Lindh-stipendiat

Styrelsen för Hans Lindhs Stipendiefond har utsett Emelie Ling till årets Hans Lindh-stipendiat. Stort grattis Emelie!

Volontäransökan VM 2021

Bli en del av teamet kring VM i Konståkning 2021!