Intervju med Vilma och Lotta Mellegård

Minns ni vår artikel om Vilma Mellegård och hennes medverkan i Min Stora Dag? Vi var många som blev berörda av Vilmas historia och kände därför att vi ville följa upp och höra med Vilma hur hon upplevde tävlingshelgen.

För nioåriga Vilma Mellegård var stjärntävlingen i Kungsbacka en dröm som gick i uppfyllelse. För två år sedan blev hon svårt sjuk, och sedan dess har hon kämpat sig tillbaka för att göra det hon älskar, att åka konståkning.

Publiken jublar och kompisarna i klubben sjunger hejaramsor. Speakern ropar upp Vilma Mellegårds namn. Hon åker in säkert, i en svartvit-rutig klänning och matchande skridskoöverdrag. Startpositionen är djup, på huk, med den vänstra taggen i isen. Lalehs ”Bara vara mig själv” börjar strömma ut ur högtalarna, och utan någon tvekan sätter Vilma Mellegård igång med sitt program. Treavalser, flygskär, treahopp, en salchow, och ett par snabba piruetter avlöser varandra medan hela publiken taktfast klappar till musiken.

– Jag hörde hur folk klappade. Alla klappade! Det var roligt, berättar Vilma Mellegård.

Hon har älskat att åka konståkning sedan hon började i Kungsbacka KK vid fyra års ålder. När hon var sju år fick hon plötsligt ett virus på hjärtat. På sjukhuset satt hennes föräldrar och såg hur maskiner fick hjälpa dotterns hjärta att pumpa.

– Det är varje förälders mardröm att sitta på intensivavdelningen och inte veta vad som kommer att hända. Man fick ta en timme i taget, säger mamma Lotta Mellegård.

När Vilmas hjärta inte pumpade tillräckligt bildades en blodpropp, som senare lossnade och åkte upp i hjärnan. Hon fick en stroke, vilket är ovanligt hos barn. Den gjorde att hon blev helt förlamad i höger sida, tappade talet, och fick lära sig att prata, sitta, stå och gå på nytt.

– Vuxna som får stroke kan motivera sig själva att gå på rehab. För en sjuåring fungerar inte det, man måste hitta glädjen på ett annat sätt. Vi hade tur att Vilma var van vid att träna många dagar i veckan.

Kungsbacka KK tog tillbaka Vilma Mellegård med öppna armar. Åkare från klubbens synkrolag agerade hjälptränare så att hon fick det stöd hon behövde. Konståkningen blev en välbehövlig mental och fysisk terapi.

– Tränarna och klubben har varit fantastiska. Glädjen från konståkningen har varit läkande, på något sätt, säger Lotta Mellegård.

Idag mår Vilma mycket bättre. Hon har ibland svårt med koncentrationen, uthålligheten och för mycket ljus och ljud. På isen hämmas hon av att höger fot, arm och hand inte fungerar som tidigare. Det innebär att hon har svårt att göra vissa moment som ingår i de tävlingstester som barn i Sverige genomgår innan de börjar tävla. Därför var Vilmas önskning till organisationen Min Stora Dag självklar. Att få tävla i en konståkningstävling där alla hennes kompisar från klubben också är med.

I Kungsbacka ishall kastar kompisarna in blommor, gosedjur och godis på isen. Vilma Mellegård har just avslutat sitt program, och applåderna blir långa, varma, och ljudliga.

På läktaren finns förstås Vilmas föräldrar. Mamma Lotta Mellegård gråter av lycka, liksom många andra i publiken som känner till Vilmas historia. Förutom tävlingen genomförs också uppvisningar och tal, samtidigt som flera lokala medier är på plats för att fotografera och intervjua huvudpersonen. Efteråt berättar Vilma Mellegård för sin mamma att hela upplevelsen var ”läskig, pirrig och rolig, allt på samma gång”.

– Det var en otroligt stor dag. Vilma var så cool, att hon mäktade med att genomföra hela programmet inför alla människor utan att trilla, säger Lotta Mellegård.

– Nu siktar vi på att få åka till Glasgow i april, där Vilma kan tävla med andra barn som har funktionsvariationer. Så nu är hon ännu mer taggad.


Stöd min stora dag

Se fler liknande nyheter

Ondrej Spiegl i framkant för konståkningsvetenskapen

Den dubble svenske mästaren Ondrej Spiegl fortsätter att gå i bräschen för konståkningsvetenskapen. Nu med en ny studie om hur...

Välkommen Bertil Ahlqvist – ny förbundschef

Nu är det äntligen klart vem som ska leda svensk konståkning mot Strategi 2026. Svenska Konståkningsförbundet välkomnar Bertil Ahlqvist. Bertil...

Nya framgångar för Vilma Mellegård

Tioåriga Vilma Mellegård är konståkningsälskaren som drabbades av en stroke och blev delvis förlamad. Trots det tog hon sig tillbaka...

Svenska Konståkningsförbundet har beslutat avsluta tävlingssäsongen 2019/2020

Tävlingssäsongen 2019/2020 avslutas. Mot bakgrund av nya restriktioner från Folkhälsomyndigheten och regeringen har Svenska Konståkningsförbundets styrelse beslutat om att svensk konståknings...

Resultaten från SKF-trofén 2020

Under helgen pågick en av Sveriges stora konståkningstävlingar – SKF-trofén. Vann gjorde Stockholms distrikt. Tävlingen som tog plats i Växjö samlade...

Topp-tio-placeringar för Sverige i JVM i synkro

JVM 2020 i Nottingham är avgjort. Sveriges två lag knep varsin topp-tio-placering, då Team Spirit slutade som 7:a med 145.41...

I helgen avgörs SKF-trofén i Växjö

SKF-trofén – en av Sveriges stora konståkningstävlingar, går av stapeln i helgen i Växjö. SKF-trofén är en av de få...

VM i Montreal ställs in

Myndigheterna i Quebec meddelade igår att VM i Montreal ställs in på grund av coronaviruset.

Hålltider inför JVM i synkroniserad konståkning

I helgen är det dags för JVM i synkroniserad konståkning i Nottingham, Storbritannien. Utvalda att representera Sverige i mästerskapet är...