Konståkningen hjälpte Jeanette tillbaka efter cancern

Jeanette Stenquist lider av ständig värk och drabbades dessutom av lungcancer för två år sedan. Då bestämde hon sig för att börja med konståkning igen, en sport hon älskat och haft stor glädje av tidigare i livet. I dag mår hon bättre än på länge. 

Förutom att tävla i kategorin Adult silver i konståkning viger Jeanette Stenquist sitt liv åt träning och hälsa. Hon har genomfört triathlontävlingen Ironman, bestigit Kilimanjaro i Tanzania, och arbetar med personlig träning, coachning och föreläsningar. Men att gå ut på isen har en särskild plats i hennes hjärta.

– Det innebär massor av glädje. Konståkningen hjälpte mig att komma tillbaka efter en period där jag hade det tufft i livet. De jag tränar med brukar säga att jag alltid har ett leende på läpparna när jag tränar, och det stämmer nog.

Det var i den sena tonåren som Jeanette Stenquist lade skridskorna på hyllan, åkte utomlands och fokuserade på annat i livet. Det blev en sejour i showgruppen Holiday on Ice innan familjelivet tog över. Kopplingen till konståkningsklubben IFK Österåker återupptogs dock snabbt, eftersom dottern började åka. Jeanette Stenquist hjälpte också till i klubben som tränare.

Men tillvaron förvärrades markant för tio år sedan, när hon drabbades av flera svåra kroniska sjukdomar. Än i dag tvingas hon leva med extremt mycket värk, ibland så illa att hon inte kan knyta sina skor eller skära sin mat. Hon har också problem med tarmarna, och måste vara minutiöst noga med mat och sömn. Och om pulsen blir för hög kan hon råka ut för ett krampanfall.

Till råga på allt hittade läkarna cancer i Jeanette Stenquists lunga för två år sedan. Operationen gick bra, men innebar ytterligare smärta.

– Jag insåg att man ska göra fler saker som är roliga. Som konståkningen. Det var en utmaning efter operationen att jag inte kunde använda överkroppen, eftersom man tagit bort en bit av lungan. Så jag och min tränare Ann-Marie Carell hittade ett sätt att jobba med skridskoteknik som kompensation.

Hon kan inte alltid följa de uppsatta träningstiderna i klubben. Mängden isträning varierar därför, i början blev det i bland bara en halvtimme i veckan, nu kan det bli upp till fyra timmar per vecka, beroende på hur kroppen mår.

– Nu kan jag använda överkroppen bättre igen, men hela första säsongen hade jag ständigt ont.

Minns du känslan när du gick ut på isen efter operationen?
– Ja. Det var verkligen läskigt. Jag såg ut som bambi på hal is och var livrädd att vända. Mycket hinner hända i kroppen när man är borta från konståkningen ett tag, det var verkligen skräckblandad förtjusning.

Du har genomfört flera tävlingar i år, bland annat en internationell tävling i Lettland. När kände du att du hade hittat tryggheten i åkningen igen?
– Det kom den här terminen. Förra säsongen kunde jag inte åka så mycket, men till den här hösten kände jag ingen rädsla längre.

Vad är det som gör konståkningen speciell?
– Den glädje, glöd och gemenskap som finns i idrotten. Och särskilt då gemenskapen som jag känner med de andra åkarna i klubben, de har verkligen omfamnat mig. Jag är ju fystränare, åkare och förälder, men känner mig lika välkommen i alla de här rollerna. Det är fantastiskt.

– Konståkningen innehåller så många fysiska delar, som balans, kondition, och styrka. Det är roligt att kunna utveckla sig. För mig är det en stor utmaning, jag måste verkligen lyssna på kroppen.

Om man tittar på bilder på när du åker så ser man att du har bra linjer i dina positioner. Hur har du tränat dig till det?
– Lite har jag från början, jag har alltid haft bra kroppskontroll. Jag är noga med att träna funktionell träning hela tiden, precis som jag gör med konståkarna i klubben. Sen kanske man vågar ta ut positionerna lite mer när man är äldre, säger Jeanette Stenquist.

Se fler liknande nyheter

Svenska juniormästare i synkroniserad konståkning 2020 – Team Spirit

Team Spirit är Svenska Juniormästare i synkroniserad konståkning 2020. De vann med 155.23 poäng. På andra plats kom Team Seaside...

Synkro-SM: ställning inför morgondagens JSM-final

Team Seaside, Tjörns Konståkningsklubb, tog idag 55.01 poäng och ligger därmed i ledningen inför morgondagens final i Junior-SM. Team Spirit...

Idag startar SM i synkroniserad konståkning

Idag startar SM i synkroniserad konståkning i Kungsbacka. Bland de tävlande lagen ser vi bland andra Team Spirit och Team...

Anita Östlund och Nikolaj Majorov uttagna till VM i konståkning 2020

Uttagningen till VM i konståkning är klar. Anita Östlund och Nikolaj Majorov är av Svenska Konståkningsförbundets Internationella kommitté utsedda att...

​SM i synkroniserad konståkning avgörs denna helg

I helgen är det dags för SM i synkroniserad konståkning när Sveriges elit inom konståkningens lagsport drabbar samman i Kungsbacka den 22–23 februari. Bland...

Josefin Taljegård deltar på internationella Challenge Cup

Den 20–23 februari är det dags för nästa internationella tävling för landslagsåkaren Josefin Taljegård när ISU-tävlingen Challenge Cup går av...

Emelie Ling, Nikolaj Majorov och Greta Crafoord & John Crafoord uttagna till JVM 2020

Emelie Ling, Nikolaj Majorov och Greta Crafoord & John Crafoord är uttagna att representera Sverige i junior-VM 2020. Det tillkännager Svenska Konståkningsförbundets Internationella...

Resultaten från helgens tävlingar

I helgen avgjordes både Bavarian Open och The Nordics. Totalt tävlade 27 åkare för Sverige under helgens tävlingar. På Bavarian...

Nordics & Nordics Open

Så var det dags igen för de nordiska länderna att mötas i Nordics & Nordics Open. Sverige har lämnat ifrån...

Stort gäng svenska deltagare på Bavarian Open

Imorgon börjar ISU-tävlingen Bavarian Open i tyska Oberstdorf. Tävlingen pågår den 4–9 februari och flera svenska åkare är på plats...