Möt Amanda Azzopardi

Svensk konståkning växer och för att kunna bereda plats för våra åkare på tävlingar behöver vi fler tekniska funktionärer. Inför Svenska Konståkningsförbundets Utbildningshelg 29 augusti–1 september kommer vi nästkommande veckor att presentera några av de tekniska funktionärer som arbetar bakom kulisserna på våra tävlingar. Idag möter vi TC (teknisk kontrollant) Amanda Azzopardi.

Vad gör en TC?
– En teknisk kontrollant (TC) sitter med den tekniska specialisten (TS) och kontrollför (skriver ner) de tekniska elementen samt levels som den tekniska specialisten ser åkaren utföra under sitt tävlingsprogram. Därefter kontrollerar den tekniska kontrollanten att alla element, avdrag och bonusar är protokollförda i datasystemet med DVO så att rätt tekniska element kan skickas till domarna och att åkarna får rätt tekniska poäng.

Vilka egenskaper kan man ha användning av?
– Noggrann, bestämd, tydlig kommunikation och diplomatiskt ledarskap är egenskaper som är bra att ha som teknisk kontrollant. Som kontrollant är man ytterst ansvarig att de tekniska poängen blir rätt, men givetvis i samband med den tekniska specialisten. Det innebär att man ibland diskuterar levels på elementen, om hoppen är fullt roterade eller inte, om fallet är ett fall eller en fot- och handnersättning etc. Då gäller det att vara snabb och tydlig i sina tankar och kommunikation och ta ett beslut för att åkaren ska få en rättvis poäng.

Något om din bakgrund inom konståkningen?
– Jag började med konståkning, singel, som 4-åring och åkte fram tills jag var 17 år i alla slags klasser: A, B och C. Därefter åkte jag synkroåkning på elitnivå tills jag var 20 år. Jag tog min första domarkurs i singel som 16-åring och har sedan dess, under 19 år, dömt tävlingar på alla nivåer runtom i Sverige. Härom året utbildade jag mig till synkrodomare och hoppas få lite mer erfarenhet inom den tävlingsgrenen i framtiden och givetvis vill jag gå TC-utbildningen i synkro inom snar framtid också.

Hur länge har du varit TC?
– Teknisk kontrollant-utbildningen tog jag för första gången för flera år sedan, när bedömningssystemet var nytt, men då fann jag inte riktigt att det var min grej. För fyra år sedan gav jag utbildningen, och positionen att sitta i den tekniska panelen, ett nytt försök.

Hur kommer det sig att du blev intresserad av att bli TC?
– Jag har varit med i konståkningen som åkare och ledare (tränare, domare och domaransvarig) på olika sätt och jag ville utveckla mina kunskaper ytterligare. Genom att utbilda mig till teknisk kontrollant fick jag sätta mig in i ett nytt ansvarsområde och lära mig en massa nytt om den tekniska aspekten av idrotten.

Vad är det roligaste med att vara TC?
– Att man får prata och att man har någon att prata med!. Låter kanske tokigt, men det är samarbetet med den tekniska specialisten och med DVO som gör positionen som teknisk kontrollant otroligt rolig. Som domare är du själv med dina tankar och åsikter, som teknisk kontrollant får du ventilera dina åsikter och i samtal med specialisten komma fram till det bästa rättvisa elementet och leveln.

Din roligaste/mest minnesvärda erfarenhet som TC?
– Det roliga med att vara teknisk kontrollant är att man ibland får frågan från tränare och åkare varför vissa element har fått si och så många poäng. Det härliga och roliga med dessa tillfällen är att man får en direkt dialog där man kan lära vidare de till synes komplicerade tekniska regler som finns inom konståkning, vilka egentligen är rätt enkla och strukturerade.

Varför tycker du andra ska ta tillfället att utbilda sig till TC?
– Konståkning är en komplex idrott som ger en tillfälle att utvecklas på olika plan, utifrån olika perspektiv och genom olika ansvarsområden. Man blir aldrig fullärd inom denna idrott vilket är helt fantastiskt. Ta tillfället i akt att utbilda er vidare, prova en ny ansvarsposition, bredda din kunskap om den tekniska aspekten av sporten i en position där du aldrig är ensam.


För att kunna bli teknisk kontrollant (TC) ska du ha en domarbakgrund. Du kan sedan skifta mellan att vara poängdomare, skiljedomare och teknisk kontrollant på olika tävlingar. Som TC sitter du i den tekniska panelen och arbetar i lag tillsammans med tekniska specialister (TS) och data-videooperatörer (DVO). TC ansvarar för den tekniska panelen och är ytterst ansvarig för identifieringen av tekniska element, fall och svårighetsgraden.

Kursavgift: 7 000 SEK. I avgiften ingår mat och logi 3 nätter. Bidrag från Idrottslyftet kan sökas om 75 % av kursavgiften, söks av föreningarna senast 30 dagar efter avslutad kurs. Ta chansen att utbilda dig inom något av dessa områden, bli en del av teamet och bidra till svensk konståknings fortsatta framgång.

ANMÄL DIG HÄR

Se fler liknande nyheter

Intervju med synkroåkaren Matilda Nilsson

Sverige har många duktiga synkroåkare som tävlat för några av världens bästa lag i Finland, Kanada och USA. En av...

Stanna hemma med världsmästerskapen

Nu kommer äntligen vårsolen till Sverige. Även om vi uppmanas stanna hemma så innebär värmen för de flesta en möjlighet...

Ondrej Spiegl i framkant för konståkningsvetenskapen

Den dubble svenske mästaren Ondrej Spiegl fortsätter att gå i bräschen för konståkningsvetenskapen. Nu med en ny studie om hur...

Välkommen Bertil Ahlqvist – ny förbundschef

Nu är det äntligen klart vem som ska leda svensk konståkning mot Strategi 2026. Svenska Konståkningsförbundet välkomnar Bertil Ahlqvist. Bertil...

Nya framgångar för Vilma Mellegård

Tioåriga Vilma Mellegård är konståkningsälskaren som drabbades av en stroke och blev delvis förlamad. Trots det tog hon sig tillbaka...

Svenska Konståkningsförbundet har beslutat avsluta tävlingssäsongen 2019/2020

Tävlingssäsongen 2019/2020 avslutas. Mot bakgrund av nya restriktioner från Folkhälsomyndigheten och regeringen har Svenska Konståkningsförbundets styrelse beslutat om att svensk konståknings...

Resultaten från SKF-trofén 2020

Under helgen pågick en av Sveriges stora konståkningstävlingar – SKF-trofén. Vann gjorde Stockholms distrikt. Tävlingen som tog plats i Växjö samlade...

Topp-tio-placeringar för Sverige i JVM i synkro

JVM 2020 i Nottingham är avgjort. Sveriges två lag knep varsin topp-tio-placering, då Team Spirit slutade som 7:a med 145.41...

I helgen avgörs SKF-trofén i Växjö

SKF-trofén – en av Sveriges stora konståkningstävlingar, går av stapeln i helgen i Växjö. SKF-trofén är en av de få...