Möt Amanda Azzopardi

Svensk konståkning växer och för att kunna bereda plats för våra åkare på tävlingar behöver vi fler tekniska funktionärer. Inför Svenska Konståkningsförbundets Utbildningshelg 31 augusti–2 september kommer vi nästkommande veckor att presentera några av de tekniska funktionärer som arbetar bakom kulisserna på våra tävlingar. Idag möter vi TC (teknisk kontrollant) Amanda Azzopardi.

Vad gör en TC?
– En teknisk kontrollant (TC) sitter med den tekniska specialisten (TS) och kontrollför (skriver ner) de tekniska elementen samt levels som den tekniska specialisten ser åkaren utföra under sitt tävlingsprogram. Därefter kontrollerar den tekniska kontrollanten att alla element, avdrag och bonusar är protokollförda i datasystemet med DVO så att rätt tekniska element kan skickas till domarna och att åkarna får rätt tekniska poäng.

Vilka egenskaper kan man ha användning av?
– Noggrann, bestämd, tydlig kommunikation och diplomatiskt ledarskap är egenskaper som är bra att ha som teknisk kontrollant. Som kontrollant är man ytterst ansvarig att de tekniska poängen blir rätt, men givetvis i samband med den tekniska specialisten. Det innebär att man ibland diskuterar levels på elementen, om hoppen är fullt roterade eller inte, om fallet är ett fall eller en fot- och handnersättning etc. Då gäller det att vara snabb och tydlig i sina tankar och kommunikation och ta ett beslut för att åkaren ska få en rättvis poäng.

Något om din bakgrund inom konståkningen?
– Jag började med konståkning, singel, som 4-åring och åkte fram tills jag var 17 år i alla slags klasser: A, B och C. Därefter åkte jag synkroåkning på elitnivå tills jag var 20 år. Jag tog min första domarkurs i singel som 16-åring och har sedan dess, under 19 år, dömt tävlingar på alla nivåer runtom i Sverige. Förra året utbildade jag mig till synkrodomare och hoppas få lite mer erfarenhet inom den tävlingsgrenen i framtiden och givetvis vill jag gå TC-utbildningen i synkro inom snar framtid också.

Hur länge har du varit TC?
– Teknisk kontrollant-utbildningen tog jag för första gången för flera år sedan, när bedömningssystemet var nytt, men då fann jag inte riktigt att det var min grej. För tre år sedan gav jag utbildningen, och positionen att sitta i den tekniska panelen, ett nytt försök.

Hur kommer det sig att du blev intresserad av att bli TC?
– Jag har varit med i konståkningen som åkare och ledare (tränare, domare och domaransvarig) på olika sätt och jag ville utveckla mina kunskaper ytterligare. Genom att utbilda mig till teknisk kontrollant fick jag sätta mig in i ett nytt ansvarsområde och lära mig en massa nytt om den tekniska aspekten av idrotten.

Vad är det roligaste med att vara TC?
– Att man får prata och att man har någon att prata med!. Låter kanske tokigt, men det är samarbetet med den tekniska specialisten och med DVO som gör positionen som teknisk kontrollant otroligt rolig. Som domare är du själv med dina tankar och åsikter, som teknisk kontrollant får du ventilera dina åsikter och i samtal med specialisten komma fram till det bästa rättvisa elementet och leveln.

Din roligaste/mest minnesvärda erfarenhet som TC?
– Det roliga med att vara teknisk kontrollant är att man ibland får frågan från tränare och åkare varför vissa element har fått si och så många poäng. Det härliga och roliga med dessa tillfällen är att man får en direkt dialog där man kan lära vidare de till synes komplicerade tekniska regler som finns inom konståkning, vilka egentligen är rätt enkla och strukturerade.

Varför tycker du andra ska ta tillfället att utbilda sig till TC?
– Konståkning är en komplex idrott som ger en tillfälle att utvecklas på olika plan, utifrån olika perspektiv och genom olika ansvarsområden. Man blir aldrig fullärd inom denna idrott vilket är helt fantastiskt. Ta tillfället i akt att utbilda er vidare, prova en ny ansvarsposition, bredda din kunskap om den tekniska aspekten av sporten i en position där du aldrig är ensam.


För att kunna bli teknisk kontrollant (TC) ska du ha en domarbakgrund. Du kan sedan skifta mellan att vara poängdomare, skiljedomare och teknisk kontrollant på olika tävlingar. Som TC sitter du i den tekniska panelen och arbetar i lag tillsammans med tekniska specialister (TS) och data-videooperatörer (DVO). TC ansvarar för den tekniska panelen och är ytterst ansvarig för identifieringen av tekniska element, fall och svårighetsgraden.

Kursavgift: 7 000 SEK, bidrag från Idrottslyftet kan sökas om 75 % av kursavgiften, söks av föreningarna senast 30 dagar efter avslutad kurs. Ta chansen att utbilda dig inom något av dessa områden, bli en del av teamet och bidra till svensk konståknings fortsatta framgång.

ANMÄL DIG HÄR

Se fler liknande nyheter

Inge Solar Memorial 11–18 november

Denna vecka pågår Inge Solar Memorial i Innsbruck, Österrike. För Sverige tävlar Anita Östlund och Jonathan Egyptson. Tävlingarna kommer livestreamas,...

Elitserien 10–11 november i Ulricehamn

I helgen är det dags för del 5 i Elitserien, som denna helg tar plats i Ulricehamn. Tidigare tävlingar har...

Veckans internationella tävlingar

Denna vecka kan vi se fram emot flera internationella tävlingar med många svenska deltagare såväl som några internationella säsongsdebuter. Här...

Inför SM 2018 – att arrangera SM

Den vackra kuststaden Karlskrona står värd för årets SM-vecka i konståkning. Skatesweden fick en pratstund med Anny Säfström, tävlingsledare för...

Pre Event i Landvetter

I helgen är det äntligen dags för svenska eliten i synkroniserad konståkning att samlas för årliga Pre Event i Landvetter...

Alexander Majorovs resultat från GP i Kanada

I sin första GP-tävling för säsongen satte Alexander Majorov med sitt kortprogram nytt svenskt rekord. Tillsammans med fria fick han...

Nytt svenskt rekord i korta av Alexander Majorov!

Alexander Majorov satte på fredagkvällen nytt svenskt rekord i korta med poängen 84,64 vid GP i Kanada. Han ligger sexa...

Alexander Majorov tävlar i GP i Kanada idag

I helgen är det dags för säsongens andra Grand Prix, denna gång i Laval, Kanada. Alexander Majorov, som tävlar för...

Svenska åkare i Golden Bear i Kroatien

I dagarna pågår Golden Bear i Zagreb, Kroatien, där ett flertal svenska åkare är på plats.

Silvermedalj till Anita Östlund

Stort grattis Anita till fina prestationer och en silvermedalj i Halloween Cup! Anita fick 151.42 poäng, enbart 5.7 poäng mindre...