Möt Anna-Karin Holmqvist

Svensk konståkning växer och för att kunna bereda plats för våra åkare på tävlingar behöver vi fler tekniska funktionärer. Inför Svenska Konståkningsförbundets Utbildningshelg 29 augusti–1 september presenterar vi några av de tekniska funktionärer som arbetar bakom kulisserna på våra tävlingar. Idag möter vi DVO (data- och videooperatör) Anna-Karin Holmqvist.

Vad gör en DVO? 
– Att vara DVO innebär att ha dubbla roller; dataoperatör och videooperatör.
Under tiden åkaren åker sitt tävlingsprogram klipper videoperatören ut små ”filmsnuttar” och dataoperatören fyller i data som anges av den tekniska specialisten.
Tekniska panelen och domarpanelen nyttjar sedan några av filmsnuttarna för att kunna se elementet ytterligare och på så sätt kunna säkerställa att bedömningen (datan) blir så korrekt som möjligt.

Vilka egenskaper kan man ha användning av?
– Som DVO behöver du generellt ta snabba beslut och ha datorvana. För videorollen specifikt är det en fördel om man har konståkningsbakgrund då klippen blir mer naturliga. För datarollen är det bra att våga leda och driva samt vara kommunikativ och lyhörd.

Något om din bakgrund inom konståkningen?
– Utöver mitt ordinarie arbete som HR chef på Autoadapt AB är jag konståkningstränare ett par timmar i veckan.
Jag har varit konståkningstränare i närmre 30 år nu. Innan dess var jag aktiv åkare i ca 15 år. Mölndals KK är min moderklubb.
Under ca 15 år har jag även utbildat hockeyspelare i skridskoteknik. Jag håller instruktörsutbildningar för nya tränare, grund och steg 1.
Hela min familj idrottar och tycker om att träna. Vi är ”allätare” och älskar sport i alla former. Konståkning, ishockey, bowling, handboll och golf har fått störst utrymme genom åren.

Hur länge har du varit DVO?
– 2006 utbildade jag mig till DVO och var bland de tidigaste i Sverige att utbilda mig.
Jag fick en förfrågan från Göteborgs konståkningsförbund om jag kunde tänka mig att bli data-videoperatör (DVO) och åka till Stockholm och utbilda mig. Jag sa JA utan att egentligen veta vad det var jag gav mig in på… Under årens lopp har rollen ändrats och systemen förbättrats och det har varit kul att få vara med på resan.

Hur kommer det sig att du blev intresserad av att bli DVO?
– Jag hade som vision i början att få komma ut i världen som Internationell DVO men det har inte blivit av tyvärr. Nu är jag främst DVO på synkrotävlingar men också på en och annan singeltävling här hemma i Sverige.

Vad är det roligaste med att vara DVO?
– Det roligaste med DVO-rollen är att få vara en del av ”konståkningsfamiljen” och att få träffa alla åkare, tränare, domare, tekniska funktionärer och inte minst alla tävlingsarrangörer/klubbrepresentanter.

Din roligaste/mest minnesvärda erfarenhet som DVO?
– Ett härligt minne jag har från DVO-rollen var när jag var helt nyutbildad DVO och Peter Levin ringde och bad mig vara DVO på synkrotävlingen Leon Lurje i Göteborg, som skulle vara TRE dagar senare. Jag tackade ja men insåg sedan att jag inte alls kunde synkro. Jag åkte till Landvetter dagen därpå där jag bad en åkare i ungdomslaget Bluebird att lära mig alla element som fanns inom synkro så att jag skulle vara, åtminstone lite, förberedd.
Jag kom tidigt första tävlingsdagen och tränade på systemet med Peter och en DVO-kollega från Finland en stund. Det gick sedan jättebra på tävlingen!
Vi i tekniska panelen arbetade tätt tillsammans, som ett eget ”team”, under dessa tävlingsdagar!
Det var fantastiskt lärorikt och kul att arbeta tillsammans med internationella tekniska funktionärer och domare och se alla utländska och svenska elitlag tävla.

Varför tycker du andra ska ta tillfället att utbilda sig till DVO?
– Vill du påverka? Bli en del av ”familjen”? Ta tillfället i akt och utbilda dig till DVO du också! Som DVO upplever du konståkningen och dess idrottsatmosfär närmast is och med absolut bästa möjliga vy.

Något annat du vill tillägga som skulle kunna inspirera andra?
– Genom ständig utveckling och erfarenhet, i gemenskap, gynnas din förståelse för sporten som helhet och kanske förbättras även din egen konståkning.


Data-/videooperatören (DVO) är en viktig del i framtagandet av ett korrekt tävlingsresultat. Man ingår i den tekniska panelen, där man arbetar i ett team med Teknisk Kontrollant (TC) och Tekniska Specialister (TS). Dataoperatörens uppgift är att mata in de identifierade elementen och deras svårighetsgrad i datorn under tävlingsåket.

Kursavgift: 5 500 SEK, bidrag från Idrottslyftet kan sökas om 75 % av kursavgiften, söks av föreningarna senast 30 dagar efter avslutad kurs. Ta chansen att utbilda dig inom något av dessa områden, bli en del av teamet och bidra till svensk konståknings fortsatta framgång.

Anmäl dig här

Se fler liknande nyheter

Dubbelt Nylander i konståkningspodd

I maj 2020 sändes första avsnittet av Sveriges första och enda podd om konståkning, Twinskate. Men vilka är det som...

Förbundsutvecklingsplanen – svensk konståknings ”hur”

Strategi 2026 är svensk konståknings färdplan för att nå målen i våra pusselbitar. Men hur tar vi oss dit? På...

Oberoende utredning – preliminär rapport visar att missförhållanden förekommer inom svensk konståkning

Det förekommer missförhållanden inom svensk konståkning. På elitnivå är det flera åkare som utsatts för emotionella övergrepp och på olika...

Intervju med synkroåkaren Matilda Nilsson

Sverige har många duktiga synkroåkare som tävlat för några av världens bästa lag i Finland, Kanada och USA. En av...

Stanna hemma med världsmästerskapen

Nu kommer äntligen vårsolen till Sverige. Även om vi uppmanas stanna hemma så innebär värmen för de flesta en möjlighet...

Ondrej Spiegl i framkant för konståkningsvetenskapen

Den dubble svenske mästaren Ondrej Spiegl fortsätter att gå i bräschen för konståkningsvetenskapen. Nu med en ny studie om hur...

Välkommen Bertil Ahlqvist – ny förbundschef

Nu är det äntligen klart vem som ska leda svensk konståkning mot Strategi 2026. Svenska Konståkningsförbundet välkomnar Bertil Ahlqvist. Bertil...

Nya framgångar för Vilma Mellegård

Tioåriga Vilma Mellegård är konståkningsälskaren som drabbades av en stroke och blev delvis förlamad. Trots det tog hon sig tillbaka...

Svenska Konståkningsförbundet har beslutat avsluta tävlingssäsongen 2019/2020

Tävlingssäsongen 2019/2020 avslutas. Mot bakgrund av nya restriktioner från Folkhälsomyndigheten och regeringen har Svenska Konståkningsförbundets styrelse beslutat om att svensk konståknings...

Resultaten från SKF-trofén 2020

Under helgen pågick en av Sveriges stora konståkningstävlingar – SKF-trofén. Vann gjorde Stockholms distrikt. Tävlingen som tog plats i Växjö samlade...