Möt Anna-Karin Holmqvist

Svensk konståkning växer och för att kunna bereda plats för våra åkare på tävlingar behöver vi fler tekniska funktionärer. Inför Svenska Konståkningsförbundets Utbildningshelg 31 augusti–2 september kommer vi nästkommande veckor att presentera några av de tekniska funktionärer som arbetar bakom kulisserna på våra tävlingar. Idag möter vi DVO (data- och videooperatör) Anna-Karin Holmqvist.

Vad gör en DVO? 
– Att vara DVO innebär att ha dubbla roller; dataoperatör och videooperatör.
Under tiden åkaren åker sitt tävlingsprogram klipper videoperatören ut små ”filmsnuttar” och dataoperatören fyller i data som anges av den tekniska specialisten.
Tekniska panelen och domarpanelen nyttjar sedan några av filmsnuttarna för att kunna se elementet ytterligare och på så sätt kunna säkerställa att bedömningen (datan) blir så korrekt som möjligt.

Vilka egenskaper kan man ha användning av?
– Som DVO behöver du generellt ta snabba beslut och ha datorvana. För videorollen specifikt är det en fördel om man har konståkningsbakgrund då klippen blir mer naturliga. För datarollen är det bra att våga leda och driva samt vara kommunikativ och lyhörd.

Något om din bakgrund inom konståkningen?
– Utöver mitt ordinarie arbete som HR chef på Autoadapt AB är jag konståkningstränare ett par timmar i veckan.
Jag har varit konståkningstränare i närmre 30 år nu. Innan dess var jag aktiv åkare i ca 15 år. Mölndals KK är min moderklubb.
Under ca 15 år har jag även utbildat hockeyspelare i skridskoteknik. Jag håller instruktörsutbildningar för nya tränare, grund och steg 1.
Hela min familj idrottar och tycker om att träna. Vi är ”allätare” och älskar sport i alla former. Konståkning, ishockey, bowling, handboll och golf har fått störst utrymme genom åren.

Hur länge har du varit DVO?
– 2006 utbildade jag mig till DVO och var bland de tidigaste i Sverige att utbilda mig.
Jag fick en förfrågan från Göteborgs konståkningsförbund om jag kunde tänka mig att bli data-videoperatör (DVO) och åka till Stockholm och utbilda mig. Jag sa JA utan att egentligen veta vad det var jag gav mig in på… Under årens lopp har rollen ändrats och systemen förbättrats och det har varit kul att få vara med på resan.

Hur kommer det sig att du blev intresserad av att bli DVO?
– Jag hade som vision i början att få komma ut i världen som Internationell DVO men det har inte blivit av tyvärr. Nu är jag främst DVO på synkrotävlingar men också på en och annan singeltävling här hemma i Sverige.

Vad är det roligaste med att vara DVO?
– Det roligaste med DVO-rollen är att få vara en del av ”konståkningsfamiljen” och att få träffa alla åkare, tränare, domare, tekniska funktionärer och inte minst alla tävlingsarrangörer/klubbrepresentanter.

Din roligaste/mest minnesvärda erfarenhet som DVO?
– Ett härligt minne jag har från DVO-rollen var när jag var helt nyutbildad DVO och Peter Levin ringde och bad mig vara DVO på synkrotävlingen Leon Lurje i Göteborg, som skulle vara TRE dagar senare. Jag tackade ja men insåg sedan att jag inte alls kunde synkro. Jag åkte till Landvetter dagen därpå där jag bad en åkare i ungdomslaget Bluebird att lära mig alla element som fanns inom synkro så att jag skulle vara, åtminstone lite, förberedd.
Jag kom tidigt första tävlingsdagen och tränade på systemet med Peter och en DVO-kollega från Finland en stund. Det gick sedan jättebra på tävlingen!
Vi i tekniska panelen arbetade tätt tillsammans, som ett eget ”team”, under dessa tävlingsdagar!
Det var fantastiskt lärorikt och kul att arbeta tillsammans med internationella tekniska funktionärer och domare och se alla utländska och svenska elitlag tävla.

Varför tycker du andra ska ta tillfället att utbilda sig till DVO?
– Vill du påverka? Bli en del av ”familjen”? Ta tillfället i akt och utbilda dig till DVO du också! Som DVO upplever du konståkningen och dess idrottsatmosfär närmast is och med absolut bästa möjliga vy.

Något annat du vill tillägga som skulle kunna inspirera andra?
– Genom ständig utveckling och erfarenhet, i gemenskap, gynnas din förståelse för sporten som helhet och kanske förbättras även din egen konståkning.


Data-/videooperatören (DVO) är en viktig del i framtagandet av ett korrekt tävlingsresultat. Man ingår i den tekniska panelen, där man arbetar i ett team med Teknisk Kontrollant (TC) och Tekniska Specialister (TS). Dataoperatörens uppgift är att mata in de identifierade elementen och deras svårighetsgrad i datorn under tävlingsåket. Inför säsongen 2018/2019 införs ytterligare en licensnivå för Data- och Videooperatörer (Regional DVO och Nationell mästerskaps-DVO), kunskapsnivå och resultat styr vilken licens man är aktuell för.

Kursavgift: 5 500 SEK, bidrag från Idrottslyftet kan sökas om 75 % av kursavgiften, söks av föreningarna senast 30 dagar efter avslutad kurs. Ta chansen att utbilda dig inom något av dessa områden, bli en del av teamet och bidra till svensk konståknings fortsatta framgång.

Anmäl dig här

Se fler liknande nyheter

Rapport från Förbundsmötet 2018

Lördag den 22 september hölls Svenska Konståkningsförbundets Förbundsmöte. Ca 200 personer deltog vid helgens Convention med temat ”Strategi 2026”. Merparten...

Josefin Taljegårds resultat från Autumn Classic International

I helgen tävlade Josefin Taljegård för Sverige i Oakville, Ontario (Kanada). Här är hennes siffror – och möjligheten att streama...

Convention 2018

I helgen är det dags för Convention på Quality Hotel Globe i Stockholm. Convention erbjuder spännande seminarier och är svensk...

Ny tävling för Josefin Taljegård

I dagarna går Autumn Classic International av stapeln i Oakville, Kanada. På plats för att tävla för Sverige är Josefin...

Scott Rachuk – Ny Sportchef i Svenska Konståkningsförbundet

Svenska Konståkningsförbundets nya sportchef kommer från konståkningslandet Kanada och heter Scott Rachuk. I en stor intervju med Skatesweden berättar han...

Resultaten från helgens tävlingar

I helgen tävlade Josefin Taljegård och Nikolaj Majorov för Sverige i Salt Lake City (USA) respektive Rochmond (Kanada). Här är...

Inatt tävlar Josefin Taljegård i Salt Lake City

Josefin Taljegård är på plats i Salt Lake City för att företräda de svenska färgerna i US Figure Skating Classic....

Förbundsföreträdare i samtal om anläggningsbristen

Konståkningen växer så det knakar, och det är svårt för klubbarna att få till tillräckligt med istider för alla som...

Nikolaj Majorov tävlar i Junior Grand Prix, Kanada

Idag inleds tävlingarna i Junior Grand Prix, Richmond, Kanada. Nikolaj Majorov är på plats i Richmond för att representera Sverige...

Resultaten från Junior Grand Prix i Kaunas

I helgen tävlade Emelie Nordqvist och Nikolaj Majorov för Sverige i Junior Grand Prix, Kaunas. Här är resultaten – och...