Oberoende utredning – preliminär rapport visar att missförhållanden förekommer inom svensk konståkning

Det förekommer missförhållanden inom svensk konståkning. På elitnivå är det flera åkare som utsatts för emotionella övergrepp och på olika sätt lider av psykisk ohälsa. Det framkom när den preliminära resultatrapporten i veckan presenterades.

– Utredningen är nedslående och mycket allvarlig. Den visar att problemen är mer utbredda än vi tidigare trott. Varje åkare som mår dåligt är en åkare för mycket, vi måste ha en “nollvision” säger Katarina Henriksson, ordförande i Svenska Konståkningsförbundet.

– Vi tycker det är viktigt att ge förbundet en eloge för sitt mod och villighet att granska sin verksamhet, säger Klara Edlund, psykolog och forskare, ansvarig för utredningen.

I utredningen har totalt 638 medlemmar inom förbundet, både åkare, föräldrar, tränare och andra besvarat en webbenkät. Medlemmarna har själva anmält sitt intresse att delta. Därefter har 70 djupintervjuer genomförts.

Utredningen visar tydligt att vi måste modernisera och utveckla svensk konståkning. Vi behöver intensifiera det förändringsarbete som vi inledde 2018 då Förbundsmötet tog beslut om Strategi 2026 och arbetet med förbundsutvecklingsplanen drog i gång.

– Hela Konståkningssverige har nu ett stort och viktigt arbete framför sig. Nu har vi lyssnat, nu ska vi analysera och sedan agera. Nu kavlar vi upp ärmarna och skapar en idrott där varenda åkare känner sig inkluderade, trygga och kan utvecklas och känna glädje, glöd och gemenskap, säger Katarina Henriksson.

Hör Katarina Henriksson kommentera den preliminära rapporten.

Detta händer framåt
I slutet av juni levereras slutrapporten av utredarna. Utifrån den gedigna rapporten kommer förbundet att ta fram ett förslag på en konkret åtgärdsplan under sommaren. Denna kommer sedan att diskuteras tillsammans med distrikt och föreningar på Förbundsforumet i augusti.

Frågor & dialog
Vid frågor, funderingar, kommentarer, synpunkter kring utredningen eller anmälningar av något slag kring trygga idrottsmiljöer kan ni vända er till utredning@skatesweden.se .

Från och med måndag kommer digitala Förbundsdialoger inledas som är öppna för alla medlemmar i svensk konståkning. Där kommer frågan om säkerställandet av trygga idrottsmiljöer att lyftas för att vi ska kunna vidta nödvändiga åtgärder.

Länk till den preliminära rapporten.

Se fler liknande nyheter

Artikelserie: I pandemins spår – Sean Abram om att sakna tävlingar och om att döma och träna digitalt

I en artikelserie i sex delar berättar olika personer ur den svenska konståkningsvärlden om sina erfarenheter från coronapandemin. I samband med...

Artikelserie: I pandemins spår – Marianne Hogner om ett SM som inte blev av, omställningar och ökad omtänksamhet

I en artikelserie i sex delar berättar olika personer ur den svenska konståkningsvärlden om sina erfarenheter från coronapandemin. I del tre...

Två OS-platser: Framgång för svensk konståkning

Josefin Taljegårds och Nikolaj Majorovs framgångar på VM säkrade två platser för Sverige till OS i Peking 2022.

Ett annorlunda men väldigt lyckat VM!

Efter 19 månaders intensivt arbetet kunde projektledaren Ulrika Molin och teamet kring VM avsluta ett annorlunda, men mycket lyckat VM....

Personbästa, OS-plats och en kvadrupel – vi sammanfattar VM-debuten för Taljegård och Majorov

Svenska Konståkningsförbundet sammanfattar en lyckosam VM-debut. Både Taljegård och Majorov levererade personbästa under kortprogrammet som gav finalplats. Josefin Taljegårds femtondeplats...

I dag avgörs herrarnas VM-final

I dag avgörs herrarnas VM-final. Nikolaj går ut som nummer 5 och kliver ut på isen kl 11:38.

Fullträff för Josefin i VM-finalen

Det blev en spännande tävling i damernas VM-final. Josefin Taljegård stod för ytterligare en fullträff och slutade på 15:e plats.

I kväll avgörs damernas VM-final

I kväll avgörs damernas VM-final. Josefin går ut som nummer 10 och kliver ut på isen kl 19:25.

Nikolaj vidare till final

Även Nikolaj Majorovs VM-debut gav ett personbästa och en finalplats till det långa programmet. Nikolaj slutade som nummer 20 i...

Nikolaj Majorov gör VM-premiär imorgon

Imorgon är det dags för Nikolaj Majorov att göra sin VM-debut. Herrarnas kortprogram inleds kl 11.30 och Nikolaj startar som...