Sommarhälsning från Förbundsordförande

Efter en händelserik säsong med många saker på gång vill jag önska er alla en riktigt skön sommar! Vi har arbetat mycket med värdegrundsfrågor. Det är otroligt viktigt inom all idrott att det på alla sätt är säkra miljöer att vistas i, framför allt för våra barn och unga. Vår Uppförandekod som ska efterföljas av alla finns nu även på engelska och ryska med tillhörande arbetsmaterial för att underlätta för alla att förstå.

 

För första gången innehöll Elitseriefinalen en tävling för Adult skating. Det är jätteroligt att vi kan erbjuda tävlingar för alla. Vi vill att man ska kunna åka skridskor hela livet. Vi hade även för första gången i historien deltagare med på Special Olympics World Winter Games som genomfördes i Österrike i mars där Alexander Salmi från Borås representerade Sverige på ett föredömligt sätt.

 

I samband med VM i Helsingfors och VM i Short track i Rotterdam genomförde ISU för första gången två konferenser, en för konståkning och en för skridsko.

Tanken är att ha ett forum för diskussioner om framtiden under de år vi inte har ISU kongresser. Det finns många goda idéer för att marknadsföra sporten i det ständigt ökande utbudet av aktiviteter för barn och unga. Vi tyckte det var extra kul att EM i Stockholm uppmärksammades som ett gott exempel. ISU kommer bland annat att lägga stort fokus på marknadsföring framöver.

 

Vi var på VM i synkroniserad konståkning i Colorado Springs, USA för att marknadsföra hemma-VM nästa år i Stockholm. Vi fick många tips och idéer samt fick möjlighet att visa upp Stockholm och Sverige för den nordamerikanska publiken.

 

Vi deltog även på Riksidrottsmötet i Karlstad. Som väntat togs beslut under fredagen om ett samlat elitstöd, där RF och SOK ska se över det samlade elitstödet för att få störst effekt. Beslut togs också om 40-60 kvotering i styrelser och valberedningar. Det innefattar även kommittéer, råd och utskott samt personal även om det inte framgår så tydligt. Det blir en utmaning för många mans- eller kvinnodominerade idrotter, så detta måste vi arbeta med. För övrigt var det en stämma i god och positiv anda. Det var inga långa debatter och många nya unga ombud som debatterade, vilket var roligt att se.

 

Nyligen deltog vi under Idrottens dag i Almedalen. I år hade vi ingen is-aktivitet, men inför nästa år ska vi se över om vi ska ha någon form av konståkningsaktivitet. ”Alla” är verkligen där och nästa år lär mycket handla om lobbying inför kommande val. Viktigt för oss att vara med.

 

Kommande säsongs stora aktivitet här hemma är VM i synkroniserad konståkning i april 2018! Mästerskapet avgörs i Ericsson Globe i Stockholm.

Att få mästerskap på hemmaplan med jämna mellanrum är stärkande för hela sporten. Det ökar uppmärksamheten och intresset för konståkning på bredden och ger oss möjligheterna att satsa ännu mer på att närma oss våra mål.

 

Att vi får möjlighet att tävla vid de Olympiska spelen i PyeongChang i februari 2018 är naturligtvis ett av våra främsta sportsliga mål kommande säsong och det avgörs i första hand vid kvalet i Oberstdorf redan i september 2017.
Förberedelser inför nästa tävlingssäsong är redan i full gång. Oavsett om ni njuter av sommaren här hemma eller på en is någonstans i världen för att slipa formen, så hoppas jag att ni får en skön sommar och samtidigt laddar för det som komma skall! Det gör jag!

 

Utan er, hela konståkningssverige, hade inget av detta varit möjligt. Jag ser fram emot nästa säsong och allt vad den medför. Tillsammans med er.

Glad sommar!

 

Katarina Henriksson

Ordförande Svenska Konståkningsförbundet

 

Foto: Adrian Pehrson, Studio Emma Svensson

Se fler liknande nyheter

Var med och forma svensk konståknings framtid!

Vi har formulerat sex områden som är viktiga för svensk konståknings framtid och under dem formulerat vad de innebär för...

VM i Konståkning 2021 till Stockholm och Sverige

I helgen fattade ISU Council (International Skating Union) beslut om att Svenska Konståkningsförbundet ska få arrangera VM i konståkning i...

Svensk konståknings handlingsplan för antidopingarbete

För Riksidrottsförbundet och Svenska Konståkningsförbundet är arbetet mot doping av högsta prioritet. Ett av de viktigaste utbildningsverktygen är den webbaserade...

Möt Sofia Borg

Svensk konståkning växer och för att kunna bereda plats för våra åkare på tävlingar behöver vi fler tekniska funktionärer. Inför...

Möt Linnea Olhans

Svensk konståkning växer och för att kunna bereda plats för våra åkare på tävlingar behöver vi fler tekniska funktionärer. Inför...

ISU Olympic Development Project

Nu inleder ISU ett nytt fyraårigt projekt för att möta de olympiska kraven och utveckla nästa generations tränare och åkare.

Är du vår nya Sportchef?

Svenska Konståkningsförbundet söker en Sportchef på heltid för ett tidsbegränsat uppdrag (4 år) på förbundskansliet i Stockholm. Ansökan vill vi...

Vinnare i Klubbkampen: Landvetter KK

Äntligen har resultatet för vinnarna i Klubbkampen landat, här är siffrorna!

#skatesweden – Se månadens bästa bilder

Se månadens bästa konståkningsbilder från Instagram! 

Anita Östlund och Alexander Majorov guldmedaljörer i Elitseriefinalen 2018

I helgen gick årets Elitseriefinal av stapeln och här är resultaten. Anita Östlund, Landvetter KK, tog guld i damernas seniorklass...