Foto: Emma Svensson/Studio Emma Svensson

EM-fokus: Isabelle & Matilda

Det är speciellt att åka sitt första EM i konståkning. Det vet Isabelle Olsson, som gjorde det för två år sedan. Skatesweden talade med henne och med blivande EM-debutanten Matilda Algotsson om förväntningarna inför mästerskapen i Bratislava nästa vecka.

Det var i Budapest 2014 som Isabelle Olsson från Mörrums Konståkningsklubb gjorde sitt första EM, där hon kom på en 16:e plats efter en rejäl uppåkning i friåkningen.

– Jag fick så mycket erfarenhet av att vara där. Det var jätteroligt, även om jag blev nervös och inte gjorde något bra kortprogram. Men långa var bättre. Det var en bra upplevelse.

Under hösten fick 22-åriga Olsson dessutom chansen att tävla i en Grand Prix-tävling, vilket är en stor sak inom konståkningsvärlden.

– Nu har jag varit både på Grand Prix och på EM, och det är förstås erfarenheter som jag kommer att ta med mig. Det kommer vara lugnare nu. Självklart är ett EM fortfarande stort, men det är ändå inte på samma sätt som första gången.

För Matilda Algotsson, 17 år från Föreningen Solna Konståkning, är läget ett helt annat. Hon gör sin första seniorsäsong och har tack vare en stark höst blivit uttagen att vara Sveriges tredje representant vid EM, tillsammans med nämnda Isabelle Olsson och svenska mästarinnan Joshi Helgesson.

– Det ska bli roligt att vara med och få uppleva det, och se hur det går till på riktigt. Och att få se de andra åka, åkare man annars bara ser på teve, säger hon.

– Jag vill egentligen inte ha så höga förväntningar. Självklart ska jag göra så gott jag kan, men det kommer vara mycket nytt. Det kommer kännas annorlunda och större än alla andra tävlingar jag varit på tidigare.

Det kan Isabelle Olsson skriva under på.

– Själva stämningen i hallen är annorlunda på ett EM eller på en Grand Prix än vid en vanlig internationell tävling. Och uppmärksamheten i media är en helt annan, liksom hela noggrannheten i organisationen, säger hon.

– Det ska bli kul att vi är tre tjejer, och det är roligt att Matilda får åka. Det kommer bli en stor erfarenhet för henne. Och jag är inte längre den med minst erfarenhet, skrattar Isabelle Olsson.

Finns det någon särskild sak som är extra viktig på det första mästerskapet jämfört med andra tävlingar, rent mentalt?

– Man ska alltid försöka få allt att bli så träningslikt som möjligt, att hitta samma lugn och samma tankar. Man kan bli stressad och nervös, men då är det viktigt att inte tappa fokus.

Matilda Algotsson är inne på samma linje:

– Jag förbereder mig på att det kommer vara annorlunda. Jag ska försöka att inte låta nerverna ta över för mycket, utan att lita på att jag kan de saker jag ska göra.

Både Isabelle Olsson och Matilda Algotsson har tränat hårt för att kunna vara i gott slag till EM, och båda tycker sig se tecken på att formen är i antågande.

– Jag har just haft mina tuffaste veckor, med flera program varje träning. Trots att det är jobbigt tycker jag att det går bättre och bättre. Nyligen åkte jag ett felfritt långprogram på träning med dubbel axel och trippel toeloop i kombination för första gången på ett tag. Det känns bra, säger Isabelle Olsson.

– Jag åkte inte så många program under julen, men det funkade ändå bra på min senaste tävling i Polen. De sista två veckorna innan EM kan jag åka mer program, då kan jag bli ännu bättre, säger Matilda Algotsson.

Hon går på gymnasiet och kommer få ta ledigt från skolan för att åka till Bratislava. Och skolkamraterna har reagerat positivt på att ha en EM-uttagen konståkare i klassen.

– De tycker förstås att det är roligt att jag ska vara med. De inser att det inte är så många som får åka. Men de förstår kanske inte på samma sätt som jag hur stort det faktiskt är, ler Matilda Algotsson.

Isabelle Olsson säger att hon har större kapacitet nu än 2014, då hon kom på 16:e plats.

– Jag hoppas såklart på en bättre placering nu.

Har du några tips till Matilda inför hennes debut?

– Fokusera bara på ditt eget och kör ditt race. Tänk inte på alla andra. Behåll fokus på dig och din tränare.

Matilda Algotssons svar:

– Det låter bra, det ska jag försöka göra!