ISU European Figure Skating Championship 2015

ISU European Figure Skating Championship 2015

Deltagare Damer

Utvecklingen på damsidan de senaste åren har bland annat gått mot allt svårare hoppkombinationer och allt läckrare piruetter. Särskilt Ryssland har på sistone gått framåt starkt på damsidan.

Damerna ska först åka ett kortprogram som får vara maximalt 2 minuter och 50 sekunder långt, med sju bestämda element. Där ingår bland annat en vacker så kallad himmelspiruett (eller sidledspiruett), en piruett som endast damerna måste ha med. I denna piruett står åkaren på ena benet med ryggen böjd bakåt eller i sidled.

Friåkningen för damer är 4 minuter lång (+/- 10 sekunder). Ett välbalanserat friåkningsprogram får innehålla maximalt sju hoppelement, tre olika piruetter, en stegsekvens, och en koreografisk sekvens.

Damernas kamper på isen. 
Kortprogram 29 januari, 11.00–16.45
Friåkning (final) 31 januari, 12.00–15.55
Gala 1 februari, 15.00–17.00

ISU Komplett deltagarlista
Vet du vad en kvadruppel Salchow är? Lär dig mer i vår Hoppskola!
EM-medaljer 1984–2014
Köp biljetter här!

1 ARM Anastasia Galustyan
2 AUT Kerstin Frank
3 BLR Janina Makeenka
4 BUL Daniela Stoeva
5 CZE Eliska Brezinova
6 DEN Pernille Sørensen
7 EST Helery Hälvin
8 EST Gerli Liinamäe
9 FIN Kiira Korpi
10 FRA Laurine Lecavelier
11 FRA Maé-Bérénice Méité
12 GEO Elene Gedevanishvili
13 GER Nicole Schott
14 GER Nathalie Weinzierl
15 GBR Karly Robertson
16 HUN Ivett Tóth
17 ISR Netta Schreiber
18 ITA Micol Cristini
19 ITA Roberta Rodeghiero

20 ITA Giada Russo
21 LAT Angelina Kuchvalska
22 LTU Aleksandra Golovkina
23 LUX Fleur Maxwell
24 NED Niki Wories
25 NOR Camilla Gjersem
26 POL Agata Kryger
27 ROU Julia Sauter
28 RUS Anna Pogorilaya
29 RUS Elena Radionova
30 RUS Elizaveta Tuktamysheva
31 SVK Nicole Rajicova
32 SLO Dâsa Grm
33 ESP Sonia Lafuente
34 SWE Joshi Helgesson
35 SWE Viktoria Helgesson
36 SUI Eveline Brunner
37 TUR Birce Atabey
38 UKR Natalia Popova


 


Kiira Korpi FIN


Ett silver och ett brons i EM har det blivit för Finlands stora hopp, den mjuka och följsamma Kiira Korpi. Under 2012 blev hon den första finska åkaren i historien att kvalificera sig för den stora Grand Prix-finalen. Tyvärr har hon på sistone dragits med stora skadeproblem, och hon tvingades vara borta i nästan två år innan hon gjorde comeback i en mindre tävling i höstas. Lita på att hon är revanschsugen nu!

 


Elena Radionova RUS


Här är den senaste superstjärnan på den ryska konståkningshimlen. Redan vid femton års ålder har hon två guld från junior-VM och tillhör de stora favoriterna i detta EM. I Grand Prix-finalen i december blev Radionova tvåa bakom landsmaninnan Tuktamysheva. Men i de stentuffa ryska mästerskapen var Radionova överst på prispallen.

 


Elene Gedevanishvill GEO


Hon har under de senaste sex åren både varit bronsmedaljör två gånger, och hamnat på 25:e plats vid EM. Ofta hänger mycket på om hoppen stämmer för den mycket rörliga och piruettkunniga Gedevanishvili. Vid EM i fjol kom hon på tionde plats, ska hon ta sig tillbaka upp på pallen i Stockholm?

 


Maé-Bérénice Méité FRA


Med sin fantastiska styrka har Frankrikes främsta dam- konståkare kommit närmare och närmare toppen för varje år. Förra säsongen var hon femma på EM och tog sig också in på en meriterande tiondeplats vid OS i Sotji. Titta särskilt på hennes höga trippel-trippelkombinationer.

 


Elizaveta Tuktamysheva RUS


Här en åkare som kommit tillbaka med dunder och brak under säsongen 2014/2015. Förra säsongen var hon inte bättre än tia på ryska mästerskapen, men i december vann hon Grand Prix-finalen över hela världseliten. Tuktamysheva har ett brons från EM 2013 och siktar säkerligen högre här. Hon är en av få damer i världen som har landat hoppet trippel axel på träning.

 


Joshi Helgesson SWE


Hon har visat en starkt uppåtgående kurva genom hela sin karriär. Åtta på EM senast. Hade skadeproblem i höstas men är nu tillbaka och siktar högt.

• Läs mer om Joshi


Viktoria Helgesson SWE


Två femteplatser har det blivit i EM för svensk konståknings stora affischnamn. En Viktoria i toppform och med hemmastöd skulle kunna skriva ny konståkningshistoria.

• Läs mer om Viktoria