Special_Olympics_Games_2016

Följ ungdomars strävan att ta sig till Special Olympics

Sex ungdomar från Särskolan i Borås har tränat konståkning i cirka ett och ett halvt år under ledning av Anna Ivelind, Borås Konståkningsklubb, hennes bror Jonas Liljeqvist samt vid utvalda tillfällen även av ambassadören och inspiratören Viktoria Helgesson.

Gruppens gemensamma ambition är att ta sig till Special Olympics World Winter Games i Österrike i mars 2017 – världens största idrottsevenemang för personer med utvecklingsstörning.

Vägen dit gick bland annat via Special Olympics Games i Göteborg på försommaren 2016 – ungdomarnas första tävlingsinsats i konståkning någonsin.

Möt Ronja Thool, Linn Sjöberg och Alexander Salmi i tre filmer där vi får följa deras strävan i ishallarna i Borås och Angered, Göteborg, ta del av deras värme och humor samt träffa familj och vänner.

Kort sagt: Följ med på en resa med tre unga människor som lärt sig att inte ta något för givet i livet och se dem utmana – och överträffa – sig själva tack vare konståkningen.

– Det är så härligt att se alla ungdomarna komma ut på isen och prova på fysisk aktivitet, och det syns att de har så himla kul, säger Viktoria Helgeson i en av filmerna som är en del av projektet Jämlik Ishall.

Satsningen mot Special Olympic är i sin tur är ett prioriterat projekt i Svenska Konståkningsförbundet och inom ramen för det rikstäckande projektet Jämlik Ishall. Det har genomförts med pengar från Allmänna Arvsfonden under tre år och går nu mot sitt slut. Ett antal kommuner, däribland Borås, Trollhättan och Karlskrona har, med stöd av Arvsfonden, investerat i en skena i taket och selen No Fall för att få in barn och ungdomar med funktionsvariationer i konståkningsträning i ishallarna. Andra kommuner såsom Nacka, Kalmar och Stenungsund har själva tagit hela investeringen.  Och fler är på gång.

– Det här är bara början på något som jag hoppas ska blir mycket långvarigt inom konståkningssporten i Sverige, säger Per Adler, projektledare för Jämlik Ishall och tidigare generalsekreterare i Svenska Konståkningsförbundet.

Alexander Salmi

Ronja Thool

Linn Sjöberg

Sammanfattning