SKF_EM_2015_BTS_FOTO_Frida_Moller_Studio_Emma_Svensson_094_webb

SKF_EM_2015_BTS_FOTO_Frida_Moller_Studio_Emma_Svensson_094_webb

Publiketikett – do’s and don’ts inom konståkning

Konståkning är en stor publiksport, och åkarna kan påverkas en hel del av ett bra publikstöd. Men hur ska man agera för att vara en ”god” åskådare? Här är några punkter att ha koll på.

Stöd alla åkare, inte bara dem du hejar på.
Det tillhör vett och etikett att applådera när varje åkare presenteras och att även göra det när programmet är över. Självklart är det rimligt att klappa, skrika, och tjoa extra mycket när det är en åkare man håller en extra tumme för, men alla konståkare förtjänar någon form av bifall i början och i slutet av sitt framträdande.

Applådera!
Under programmet är det vanligt att publiken applåderar åt landade hopp och åt piruetter eller steg som man anser är tilltalande. Det är självklart också okej att applådera även om en åkare faller eller på annat sätt missar ett hopp, om det till exempel var ett gott försök på ett hopp som man vet är svårt för åkaren. Om en åkare har det särskilt jobbigt, exempelvis faller illa eller åker in i sargen, kan en ”kom igen-nu”-applåd fungera som ett bra stöd för åkaren.

Ingen blixt
Ta inte bilder med blixt eller filmer med lampa! Det påverkar både åkare, som kan misslyckas med ett hopp på grund av en kamerablixt, och domare, som sitter på andra sidan och bländas.

Samtalston
Generellt är det klokt att hålla nere samtalstonen. Akustiken i vissa ishallar är sådan att det går att höra ner till isen om någon talar högt på läktaren, vilket kan störa åkarna. Om man sitter nära domarpanelen är detta extra viktigt, eftersom det kräver stor koncentration att döma konståkning.

Inget snack i luren
Undvik att tala i mobiltelefon. Förutom att det är störande kan det också påverka delar av tävlingsutrustningen.

Blommor och gåvor
Den som vill kasta in en gåva på isen efter det att åkaren åkt färdigt måste tänka på åkarnas säkerhet. Alla blommor måste vara inslagna. Andra gåvor bör inte ha lösa delar som kan ramla av. Det är inte roligt att ramla över en kvist som ligger kvar på isen från föregående åk. En del undrar varifrån företeelsen att kasta in kramdjur under konståkningstävlingar kommer. Svaret är att ingen egentligen vet med säkerhet, bara att någon började för länge sedan, och så har det blivit en trevlig tradition i vilken publiken kan visa extra uppskattning till åkarna.

Höj stämningen – på rätt ställe
Klappa gärna takten till musiken, om den tilltalar dig, men det klokaste är att kanske inte göra det precis innan åkaren ska göra sitt svåraste hopp i början av programmet. Vissa åkare kan störas i sin koncentration inför hoppen om publiken klappar takten. Men mot slutet av programmet är det fritt fram, och det är en bra stämningshöjare som garanterat lyfter åkaren.