SKF_LL_kortprog_s1516_Joshi_Helgesson_FOTO_Beata_Holmgren_Studio_Emma_Svensson_010_webb

Isabelle Olsson. Foto: Beata Holmgren / Studio Emma Svensson.

 

Så såg våra stjärnor ut under landslagslägret

Sveriges bästa konståkare har visat upp sina nya program och vässar formen inför de första tävlingarna. Skatesweden tog reda på hur våra åkare såg ut under landslagslägret.

Katarina Henriksson, internationell mästerskapsskiljedomare och ordförande i Svenska Konståkningsförbundet, var på plats i Åkersberga utanför Stockholm för att ge åkarna feedback och tips inför säsongen.

Hur såg det ut?

– Alla har kommit långt i sina förberedelser inför säsongen, de var väl förberedda och klara med programmen. Men självklart kommer de få göra finjusteringar. Överlag kan man dock se att åkarna jobbat otroligt mycket med programmen. Det har varit stor skillnad de senaste åren, och blivit bättre och bättre, säger hon.

– Det är också tydligt att vi har duktiga åkare i alla åldrar. Toppåkarnas program såg mycket bra ut, vi har ett gäng duktiga juniorer, och väldigt många talangfulla ungdomar. Det är riktigt kul att se att det kommer åkare underifrån och att de kan sporra varandra.

Vad behöver våra åkare fortfarande bli bättre på, generellt?

– Jag tror man behöver lägga mycket fokus på skridskoteknik. Att åka med djupa knän, bågar och skär, och att ha fart men ändå behålla hållningen. Har man bra skridskoteknik blir också de tekniska elementen bättre.

Vad ser du fram emot den här säsongen?

– Först och främst är det Junior Grand Prix-säsongen, där vi har några deltagare som debuterar och några som varit med tidigare. Det är kul. Därefter kommer Grand Prix-tävlingarna, där flera stora internationella namn gjort klart att de ska göra comeback, som Patrick Chan från Kanada och Mao Asada från Japan. Och självklart blir det intressant att följa Joshi Helgesson och Alexander Majorov i deras Grand Prix-tävlingar.

Längre fram då?

– Under Grand Prix-finalen kommer det internationella förbundet (ISU) förmodligen att bjuda in fem synkrolag att delta, och då hoppas jag att vårt landslag Team Surprise ska vara med där och göra bra ifrån sig.

– Det är också roligt att ISU verkligen börjat satsa på att synliggöra synkro mer. Förutom synkro i GP-finalen ska det också hållas en tävling med synkro och short track ihop i Shanghai för att höja intresset för grenen där. Det är positivt med tanke på att vi har VM 2018, och eftersom vi är en av de ledande nationerna.

Och under 2016?

– Då har vi ju EM i Bratislava där Sverige har tre damplatser efter succén i Stockholm i år. Det blir väldigt spännande att se vilka som får åka och hur det kommer att gå för dem.

Hur ser det annars ut med återväxten på singelsidan?

– Vi har lovande ungdomar och flera är med i Sveriges Olympiska Kommittés utmanarsatsning. Därför ser jag med stor tillförsikt fram emot framtiden, och är säker på att vi kommer fortsätta att leverera duktiga konståkare. Vi jobbar hårt på att bibehålla och höja nivån. Målet är förstås medalj på internationella mästerskap. Det känns roligt att vi har så många som skulle kunna nå det.

– Vi har flera duktiga killar bakom Alexander i olika åldrar, och detsamma gäller på damsidan bakom toppåkarna där, avslutar Katarina Henriksson.