Javier Fernandez (ESP)

Tio minnesvärda ögonblick från EM – del 2

Av: Filip Stiller

EM i konståkning i Stockholm är över, men minnena lever kvar. Här är ytterligare fem av mästerskapets mest dramatiska och minnesvärda ögonblick, utan inbördes rangordning.

Missade du del 1? Klicka här för att komma dit!

Yuko Kavaguti/Alexander Smirnov, Ryssland, friåkning

Efter Stolbova/Klimovs jättemiss gick det här paret ut och levererade en fullständigt magisk åkning, kryddad med en kvadruppel salchow. En skön revansch efter skador och allt annat trassel de haft i sin karriär. Synd på sista lyftet, men ändå ett helt lysande program.

Javier Fernandez, Spanien, kortprogram

Det var ingen av de andra killarna som hade skuggan av en chans när Fernandez rockade loss i det här kortprogrammet till musiken ”Black Betty”. Sättet på vilket han binder ihop elementen med steg och vändningar är oerhört svår och hans utstrålning lämnar ingen i publiken oberörd. När han gör det här programmet felfritt får japaner och amerikaner i VM se upp.

 Sara Hurtado/Adria Diaz, Spanien, fridans

Framstegen som det här paret gjort går inte av för hackor. De var femtonde på EM får två år sedan, tia i fjol, och tog en femteplats i år. Fridansen är späckad med mängder av små finesser, som hur de knyter ihop sina twizzlar med små rörelser med armarna och huvudet, och sättet på vilket de ökar farten utan att man förstår hur. Programmet är så vackert att man tappar andan.

Elizaveta Tuktamysheva, Ryssland, friåkning

Den första träningen jag såg med Tuktamysheva är bland det sjukaste jag sett. Hon missade inte ett enda hopp. Det var otrolig höjd i allt. Hon landade trippel axel och mängder av trippel-trippelkombinationer. Friåkningen i tävlingen var helt felfri, och ryskan spelade ut hela sitt register så det stod det härliga till.

Justus Strid, Danmark, friåkning

Efter allt slit med byte av nation, med säsonger där han inte fick tävla, och berg- och dalbaneresultat, kom han till sist till slutpunkten av sin karriär. Till tävlingen som han kämpat för i alla år. Och så satte han trippel axel och levererade sådan energi att det kändes hela vägen in i hjärtat. Tränarnas reaktioner underbara.

Bubblare: Estelle charmar Globenpubliken

Utanför det rent sportsliga som hände under EM-veckan var det ett ögonblick som fick hela Globen att stanna till. Det var när kronprinsessan Victoria, prins Daniel, och framför allt prinsessan Estelle zoomades in av TV-kamerorna. Sötchocken när Estelle vinkade försynt och storögt kunde konstatera att hon var i bild på jumbotronen i arenan, fick oss nästan att glömma att det pågick en tävling på isen.

Filip Stiller