Skridskons och den synkroniserade konståkningens historia

Skridskons historia

I tusentals år var skridskoåkning bara ett transportsätt över frusna vattendrag. De äldsta skridskoliknande föremål som hittats användes för mer än 20 000 år sedan i Nederländerna. Därifrån spred sig kunskapen om att sätta skenor på skorna ”över vattnet” till norra Europa och England.
I Skandinavien utvecklades för cirka 3000 år sedan det som kan liknas vid dagens skridskor. De första skridskorna tillverkades av revben och skenben från bland annat älg, oxe och ren. Det är inte exakt känt när skridskoskenan började tillverkas i metall, men mycket talar för att skridskoskenor av stål användes i Nederländerna redan på 1300-talet.

Skridskoåkning har utövats som rekreation, av både kvinnor och män, på Nederländernas kanaler sedan medeltiden. Att åka på frusna sjöar och kärr blev populärt i England på 1600-talet och första skridskoklubben formades i Edinburgh, Skottland, 1742. År 1740 förde engelsmännen med sig skridskoåkningen till Nordamerika. Självklart var skridskoåkning populärt även vid franska hovet, där självaste Marie-Antoinette snörde på sig skridskorna.

Först under 1900-talet tillkom de för konståkning så karaktäristiska tänderna på skridskoskenan. Med hjälp av dessa kunde åkaren få bättre grepp och därmed utvecklas mot den form konståkningen har idag.

Historien om synkroniserad konståkning

1954 i Ann Arbor, Michigan. Det lokala hockeylaget spelar match, i pausen kommer en grupp konståkare ut på isen och börjar åka i formationer. Det är en Dr Richard Porter som organiserat ett lag konståkare – som pausunderhållning för hockeypubliken.

Där och då föds synkroniserad konståkning, i dagligt tal kallat synkro. Med sitt ursprung i cheerleading på is bjuder synkor på halsbrytande lyft, kast och andra akrobatiska konster vilka tillsammans gör synkron till en riktigt publikvänlig gren. Under 60- och 70-talet startades nya lag runtom USA och Kanada och på 80-talet nådde idrotten Europa.

Ett tävlande lag består av 16 åkare på isen och upp till fyra reserver. Man tävlar med ett kortprogram och ett friåkningsprogram. Programmen består av olika element, såsom passeringar, hjul, cirklar, block och linjer, som vävs samman med olika friåkningsrörelser och steg.

Trots sina 65 år är synkron en relativt ny idrottsgren, faktiskt den yngsta i konståkningsfamiljen. Den första internationella tävlingen ägde rum i Mölndal i Sverige år 1989 och år 2000 hölls historiens första officiella VM i Minneapolis. De första världsmästarna blev inga mindre än svenska Team Surprise. Sedan dess har världsmästerskapen i synkroniserad konståkning hållits varje år och Sveriges Team Surprise vunnit sex gånger.

Lär dig mer på vår synkroskola!