Artikelserie: I pandemins spår – Marianne Hogner om ett SM som inte blev av, omställningar och ökad omtänksamhet

Före pandemin var tanken att Linköpings KF skulle arrangera SM, vårshow och den egna populära LKF-trofén. I stället fick sportchef Marianne Hogner försöka anpassa verksamheten till en helt ny verklighet.

Det första stora slaget mot föreningen var att man fick ställa in sin populära show. Men den svåraste förändringen blev, som för så många andra, under hösten när åkare födda 2004 och tidigare inte fick träna på is längre.

– Pandemin har verkligen drabbat den gruppen. Vi är väldigt rädda för att tappa dem, de är viktiga för föreningen. Det är också en tuff tid, många av dem går första året på gymnasiet när allt ofta känns tungt. Vi har många samtal med dem för att försöka behålla dem, säger Marianne Hogner.

Strax före jul kom beskedet att alla kommunala ishallar skulle stängas, en stängning som varade till slutet av januari. För att hålla uppe träningen och motivationen fortsatte Linköpings KF att hålla i fysträning utomhus och dans via Zoom. Isträningen fick bedrivas utomhus på bandybanan i vintervädret.

– Vi hade faktiskt hög närvaro, trots att det snöade och var kallt. Jag trodde inte det själv, men glädjande nog var åkarna positiva. Det var som att de insåg att det går att hoppa dubbel axel och trippelhopp även på dålig is och kallt väder.

Det som naturligtvis saknats är tävlingarna. I Linköpings KF har man haft en del så kallade träningstävlingar, där man simulerat tävlingssituationen. Man har också arrangerat en egen föreningstävling med all datorutrustning, domare och teknisk panel, naturligtvis i enlighet med alla smittskyddsmässiga rekommendationer.

– Vi är väldigt nöjda med vår föreningstävling. Det blev lite mer på riktigt när vi hade domare på plats, och åkarna fick ett resultat.

Att SM inte blev av kom inte som en förvåning för Marianne Hogner, med tanke på utvecklingen under hösten. Först togs ungdomsklasserna bort, vilket skulle ha förkortat mästerskapet. Men sedan ställdes hela evenemanget in.

– Det är bättre att veta att vi inte kan tävla, och förbereda sig inför nästa år. Nu kan vi träna i lugn och ro och fokusera på att bli bättre.

För att kunna erbjuda fler barn möjlighet att åka skridskor, och för att få föreningen att gå runt, delade man upp skridskoskolesäsongen i tre delar i stället för två. Men Marianne Hogner är orolig för nya nedstängningar av ishallarna, och för en värre smittspridning.

– För oss blir det en ekonomisk fråga. Bandybanan är bara öppen till vecka tio, och vi har flera anställda som vi ska betala lön till.

Vad har du lärt dig i din roll som sportchef sedan pandemin bröt ut?   

– Att växla om snabbt, och att ha ett nytt tänk för att klara verksamheten på olika sätt. Vi har tvingats bli vana vid att kunna ställa om var fjortonde dag.

Hur tror du att konståkningen kommer se ut efter pandemin?   

– Jag tror att vi kommer ändra en del beteenden. Till exempel kan man spara pengar på utbildningar, som man kan ha via videomöte nu. Jag tror också att de flesta blivit mer omtänksamma om varandra, efter all avsaknad av kontakt som varit. Det borde kunna avspegla sig i idrotten också.


I en artikelserie i sex delar berättar olika personer ur den svenska konståkningsvärlden om sina erfarenheter från coronapandemin. I samband med att många anläggningar varit stängda eller begränsade har alla inblandade fått kämpa hårt med både träning och motivation, men gemensamt är en stark vilja att fortsätta framåt. 

Här kan du läsa tidigare publicerade artiklar i artikelserien ”I pandemins spår”:

Se fler liknande nyheter

Hej Albin Boudrée, som ansvarade för invigningen av VM på hemmaplan!

En månad har nu gått sedan VM på hemmaplan invigdes i Ericsson Globe Arena. Vi har pratat med Albin Boudrée...

Artikelserie: I pandemins spår – Emelie Nordqvist om att hamna på fel sida, motivation och vägen framåt

I femte delen av artikelserien ”I pandemins spår” möter vi Emelie Nordqvist, född 2004, som är en av alla konståkare...

Artikelserie: I pandemins spår – Sean Abram om att sakna tävlingar och om att döma och träna digitalt

I en artikelserie i sex delar berättar olika personer ur den svenska konståkningsvärlden om sina erfarenheter från coronapandemin. I samband med...

Två OS-platser: Framgång för svensk konståkning

Josefin Taljegårds och Nikolaj Majorovs framgångar på VM säkrade två platser för Sverige till OS i Peking 2022.

Ett annorlunda men väldigt lyckat VM!

Efter 19 månaders intensivt arbetet kunde projektledaren Ulrika Molin och teamet kring VM avsluta ett annorlunda, men mycket lyckat VM....

Personbästa, OS-plats och en kvadrupel – vi sammanfattar VM-debuten för Taljegård och Majorov

Svenska Konståkningsförbundet sammanfattar en lyckosam VM-debut. Både Taljegård och Majorov levererade personbästa under kortprogrammet som gav finalplats. Josefin Taljegårds femtondeplats...

I dag avgörs herrarnas VM-final

I dag avgörs herrarnas VM-final. Nikolaj går ut som nummer 5 och kliver ut på isen kl 11:38.

Fullträff för Josefin i VM-finalen

Det blev en spännande tävling i damernas VM-final. Josefin Taljegård stod för ytterligare en fullträff och slutade på 15:e plats.

I kväll avgörs damernas VM-final

I kväll avgörs damernas VM-final. Josefin går ut som nummer 10 och kliver ut på isen kl 19:25.

Nikolaj vidare till final

Även Nikolaj Majorovs VM-debut gav ett personbästa och en finalplats till det långa programmet. Nikolaj slutade som nummer 20 i...