Artikelserie: I pandemins spår – Marianne Hogner om ett SM som inte blev av, omställningar och ökad omtänksamhet

Före pandemin var tanken att Linköpings KF skulle arrangera SM, vårshow och den egna populära LKF-trofén. I stället fick sportchef Marianne Hogner försöka anpassa verksamheten till en helt ny verklighet.

Det första stora slaget mot föreningen var att man fick ställa in sin populära show. Men den svåraste förändringen blev, som för så många andra, under hösten när åkare födda 2004 och tidigare inte fick träna på is längre.

– Pandemin har verkligen drabbat den gruppen. Vi är väldigt rädda för att tappa dem, de är viktiga för föreningen. Det är också en tuff tid, många av dem går första året på gymnasiet när allt ofta känns tungt. Vi har många samtal med dem för att försöka behålla dem, säger Marianne Hogner.

Strax före jul kom beskedet att alla kommunala ishallar skulle stängas, en stängning som varade till slutet av januari. För att hålla uppe träningen och motivationen fortsatte Linköpings KF att hålla i fysträning utomhus och dans via Zoom. Isträningen fick bedrivas utomhus på bandybanan i vintervädret.

– Vi hade faktiskt hög närvaro, trots att det snöade och var kallt. Jag trodde inte det själv, men glädjande nog var åkarna positiva. Det var som att de insåg att det går att hoppa dubbel axel och trippelhopp även på dålig is och kallt väder.

Det som naturligtvis saknats är tävlingarna. I Linköpings KF har man haft en del så kallade träningstävlingar, där man simulerat tävlingssituationen. Man har också arrangerat en egen föreningstävling med all datorutrustning, domare och teknisk panel, naturligtvis i enlighet med alla smittskyddsmässiga rekommendationer.

– Vi är väldigt nöjda med vår föreningstävling. Det blev lite mer på riktigt när vi hade domare på plats, och åkarna fick ett resultat.

Att SM inte blev av kom inte som en förvåning för Marianne Hogner, med tanke på utvecklingen under hösten. Först togs ungdomsklasserna bort, vilket skulle ha förkortat mästerskapet. Men sedan ställdes hela evenemanget in.

– Det är bättre att veta att vi inte kan tävla, och förbereda sig inför nästa år. Nu kan vi träna i lugn och ro och fokusera på att bli bättre.

För att kunna erbjuda fler barn möjlighet att åka skridskor, och för att få föreningen att gå runt, delade man upp skridskoskolesäsongen i tre delar i stället för två. Men Marianne Hogner är orolig för nya nedstängningar av ishallarna, och för en värre smittspridning.

– För oss blir det en ekonomisk fråga. Bandybanan är bara öppen till vecka tio, och vi har flera anställda som vi ska betala lön till.

Vad har du lärt dig i din roll som sportchef sedan pandemin bröt ut?   

– Att växla om snabbt, och att ha ett nytt tänk för att klara verksamheten på olika sätt. Vi har tvingats bli vana vid att kunna ställa om var fjortonde dag.

Hur tror du att konståkningen kommer se ut efter pandemin?   

– Jag tror att vi kommer ändra en del beteenden. Till exempel kan man spara pengar på utbildningar, som man kan ha via videomöte nu. Jag tror också att de flesta blivit mer omtänksamma om varandra, efter all avsaknad av kontakt som varit. Det borde kunna avspegla sig i idrotten också.


Text: Filip Stiller Borowicz


I en artikelserie i sex delar berättar olika personer ur den svenska konståkningsvärlden om sina erfarenheter från coronapandemin. I samband med att många anläggningar varit stängda eller begränsade har alla inblandade fått kämpa hårt med både träning och motivation, men gemensamt är en stark vilja att fortsätta framåt. 

Här kan du läsa tidigare publicerade artiklar i artikelserien ”I pandemins spår”:

Se fler liknande nyheter

Bronsmedalj och säsongspremiär med mersmak för Nordebäck i Ostrava

Det blev en säsongspremiär med mersmak för Andreas Nordebäck som satte personliga rekord och tog bronsmedalj när JGP avgjordes i...

Svenska Konståkningsförbundet ansöker om VM 2025 i Malmö

Svenska Konståkningsförbundet har lämnat in en ansökan till ISU (International Skating Union) om att få arrangera VM i konståkning 2025...

Emelie Ling satte nytt personbästa i JVM-finalen

Emelie Ling slutar på 18:e plats i JVM efter att i friåkningen ha satt ännu ett nytt personbästa.

Andreas Nordebäck på 10:e plats i JVM

Andreas Nordebäck slutar på en 10:e plats i JVM i Tallinn. Det innebär att Sverige har två platser i herrklassen...

Final för Emelie Ling i JVM

Emelie Ling är klar för final i JVM efter att ha satt nytt personbästa i kortprogrammet som avgjordes idag. Emelie...

Andreas Nordebäck klar för final i JVM

Andreas Nordebäck är klar för final i JVM efter det inledande, korta programmet som avgjordes idag i Tallinn, Estland. Med...

Denna vecka avgörs JVM i Tallinn

Denna vecka avgörs Junior-VM i konståkning i Tallinn, Estland. Från Sverige deltar Emelie Ling och Andreas Nordebäck. Tävlingarna börjar torsdag...

SM 2022 (Dag 4) – Taljegård och Majorov svenska mästare

Under sista dagen av SM 2022 avgjordes damernas och herrarnas friåkning. I damklassen tog Josefin Taljegård karriärens första SM-guld. Nikolaj...

SM 2022 – Dag 3

Tredje tävlingsdagen i SM 2022 är avslutad och nya medaljörer har korats i juniorer herrar och damer samt i ungdom...

SM 2022 – Dag 2

Andra tävlingsdagen i SM 2022 bjöd på kortprogram för ungdom flickor, juniorer herrar och seniorer damer och herrar. I RM...