Det här gäller för OS-platser i konståkning 2022

OS i Peking närmar sig med stormsteg, och ju närmare vi kommer februari desto mer kommer det klarna vilka som får de åtråvärda OS-biljetterna. Men hur bestäms egentligen vilka länder som får delta i konståkningstävlingarna på OS? Varför får en del länder ha flera deltagare med? Sverige har tagit två platser till OS, betyder det att åkare från Sverige kommer att delta i Peking? Om ja, vem bestämmer vilka som får OS-biljetterna? Frågorna är många och reglerna inte alltid så enkla att tyda. Vi reder ut frågetecknen på vägen mot OS!

Internationellt kval

Först och främst fördelar det Internationella Skridskoförbundet (ISU) ett bestämt antal platser mellan de olika länderna. I OS ska 30 herrar, 30 damer, 19 paråkningspar, och 23 isdanspar vara med, och det finns två sätt att ta en av dessa OS-platser för sitt land. Det ena var VM i Stockholm 2021. Det andra är Nebelhorn Trophy, som avgörs i tyska Oberstdorf i helgen.

Vid ett VM året före OS kan åkarna maximalt lägga beslag på 24 av 30 herr- respektive damplatser. Paråkarna kan ta upp till 16 av 19 platser och isdansarna maximalt 19 av 23. Vid VM 2021 fördelades  det maximala antalet platser i samtliga klasser utom i herrtävlingen, där 23 OS-platser delades ut. Övriga står på spel vid Nebelhorn Trophy.

Fler än en plats?

Reglerna för vad som krävs för att en nation ska kunna skicka två eller tre konståkare till OS är centrala för att förstå hur många OS-platser som går åt vid ett VM. Det är i den änden man börjar räkna innan man fyller på med länderna som tar en plats vardera.

Det som avgör om en nation lyckas ta två eller tre OS-platser vid ett VM är förstås hur landets åkare placerar sig. Två åkare behöver exempelvis ha en sammanlagd placering av maximalt 28 på VM för deras land ska få två platser till OS. Exempelvis går 13+15 bra. Placeringarna 16 till 24 räknas också som 16 poäng vilket gör att även en 12:e och en 18:e plats räcker för att säkra två platser.

En viktig ändring som skett på sistone är att en åkare som är ensam om att representera sitt land i VM-finalen aldrig kan säkra mer än en OS-plats. Däremot kan VM-åkaren ge en landsman möjlighet att ta en andra OS-plats i Nebelhorn Trophy, genom att placera sig i topp tio på VM. Anledningen till denna ändring är att vissa länder ibland har haft enstaka starka åkare som lyckats komma topp tio på VM, utan att landets näst bästa åkare varit i närheten av OS-klass.

På samma sätt kan två åkare från samma land i en VM-final ta som mest två OS-platser. Detta gäller också om en tredje åkare åkt ut efter kortprogrammet. Men om de två finalisternas totala VM-placering är 13 eller lägre (exempelvis 2+10 eller 6+7), får landet skicka en annan åkare till Nebelhorn Trophy för att försöka ta en tredje OS-plats. Denna åkare tävlar om samma olympiska kvotplatser som övriga deltagare och på samma villkor. Bland annat befinner sig USA:s herrar i denna situation, sedan bara två av tre tagit sig till friåkningen och herrarnas final vid VM i Stockholm 2021.

Svenskt på OS?

Sverige lyckades ta en OS-plats både i dam- och herrklassen vid VM, genom att Josefin Taljegård kom på 15:e plats med 178,10 poäng och Nikolaj Majorov blev 23:a (192,79) Men det betyder inte per automatik att Sverige kommer att vara representerat vid OS i Peking, och platserna är heller inte personligt vikta för VM-deltagarna.

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) kräver nämligen att svenska OS-deltagare ska uppnå den poäng som VM-åttorna fick i respektive klasser i Stockholm. På damsidan innebär det 198,77 poäng, i herrklassen 258,45. Man kan också få en OS-biljett via det så kallade Framtidskriteriet om man ligger något under dessa siffror men är ung och siktar mot OS 2026. På SOK:s hemsida kan du läsa mer om hur OS-uttagningarna går till: Så går OS-uttagningarna till

I paråkning gör det svenska syskonparet Greta och John Crafoord ett försök att ta en OS-plats. För att det ska lyckas måste de slå sig in bland de tre bästa av de 13 par som tävlar om en kvotplats. Paren från Tyskland och Italien är inte med i OS-kampen, men finns också med i den totalt 16 par starka tävlingen.

Samtidigt gör Josefin Taljegård sin säsongsdebut vid Nebelhorn Tophy.  Men hennes deltagande påverkar alltså inte vilka länder som får ISU:s kvarvarande OS-platser.  Här finns mer information om Nebelhorn Trophy.

Foto: Maria Jangbro

Se fler liknande nyheter

Svenska Konståkningsförbundet ansöker om VM 2025 i Malmö

Svenska Konståkningsförbundet har lämnat in en ansökan till ISU (International Skating Union) om att få arrangera VM i konståkning 2025...

Emelie Ling satte nytt personbästa i JVM-finalen

Emelie Ling slutar på 18:e plats i JVM efter att i friåkningen ha satt ännu ett nytt personbästa.

Andreas Nordebäck på 10:e plats i JVM

Andreas Nordebäck slutar på en 10:e plats i JVM i Tallinn. Det innebär att Sverige har två platser i herrklassen...

Final för Emelie Ling i JVM

Emelie Ling är klar för final i JVM efter att ha satt nytt personbästa i kortprogrammet som avgjordes idag. Emelie...

Andreas Nordebäck klar för final i JVM

Andreas Nordebäck är klar för final i JVM efter det inledande, korta programmet som avgjordes idag i Tallinn, Estland. Med...

Denna vecka avgörs JVM i Tallinn

Denna vecka avgörs Junior-VM i konståkning i Tallinn, Estland. Från Sverige deltar Emelie Ling och Andreas Nordebäck. Tävlingarna börjar torsdag...

SM 2022 (Dag 4) – Taljegård och Majorov svenska mästare

Under sista dagen av SM 2022 avgjordes damernas och herrarnas friåkning. I damklassen tog Josefin Taljegård karriärens första SM-guld. Nikolaj...

SM 2022 – Dag 3

Tredje tävlingsdagen i SM 2022 är avslutad och nya medaljörer har korats i juniorer herrar och damer samt i ungdom...

SM 2022 – Dag 2

Andra tävlingsdagen i SM 2022 bjöd på kortprogram för ungdom flickor, juniorer herrar och seniorer damer och herrar. I RM...

Team Inspire på 10:e plats i VM-debuten

VM i synkro är avslutat och Team Inspire har nu gjort sitt första VM. Laget som endast åkt tillsammans i...