Ett EM med massor att se fram emot

Det finns massor att se fram emot när Österrike arrangerar EM i Graz, med start onsdag 22 januari. Förutom de tre deltagande svenskarna, har vi valt ut några ytterligare höjdpunkter att längta till.

Spänningen kommer att vara på topp när de blågula färgerna ska försvaras av Anita Östlund, Nikolaj Majorov, och Illya Solomin. Förhoppningsvis kan alla göra lyckade åk och ta sig till sina respektive finaler. För det krävs en placering bland de 24 första efter kortprogrammet.

När det gäller det övriga startfältet finns det ett par saker ni inte får missa.

1. Ryskornas kvadruppel- och trippel axelkamp
Säsongen 2019/2020 kommer gå till historien som en av damkonståkningens hoppmässigt mest revolutionerande konståkningsperioder, mycket tack vare de tre ryska klubbkamraterna som deltar i EM.
Vinnaren i Grand Prix-finalen, Alena Kostornaja, är den som enligt många är bäst på att kombinera de svåra hoppen med förmågan att leverera konstnärlig, graciös, och intressant åkning. Kolla in hennes fantastiska trippel axel.

På ryska mästerskapen blev Kostornaja dock slagen av Anna Sjtjerbakova, tvåan i Grand Prix-finalen som klarar både kvadruppel lutz och kvadruppel flip, absolut i paritet med de bästa herrarna. Hennes friåkning innehåller dessutom en liten klänningsfiness i Lill Lindfors anda.

Alla starkaste hopparen är dock Alexandra Trusova, som satsat på fem (!) kvadrupplar i sin friåkning under säsongen, däribland lutz och flip. Skridskoåkningen och presentationen är inte i paritet med de andra ryska damerna, men kan Trusova landa sina hopp kommer hon inkassera mängder med tekniska poäng. Höjden hon har sina hopp är inget annat än makalös.

2. Det franska isdansparets färg- och kärleksexplosion
Häpna av Gabriella Papadakis och Guillaume Cizerons mångsidighet. I den rytmiska dansen river de av en sprakande diskodans, fylld av glädje, lekfullhet och briljans, för att sedan i fridansen visa upp ett melankoliskt, berättande konststycke som får tittaren att fullständigt tappa andan. Den som kan se dessa program och förbli oberörd har ett hjärta av sten.

I Grand Prix-finalens fridans fick paret i de fem konstnärliga komponenterna, där 10,00 är max: 9,75 – 9,68 – 9,96 – 10,00 – 10,00. En svårslagen rad som visar hur nära perfektion dessa konståkare är.

3. Rutin mot ungdom i paråkningen
Ryssland väntas dominera paråkningen eftersom de regerande mästarna från Frankrike, Vanessa James och Morgan Cipres tagit en paus från tävlandet.

I stället har fjolårets EM-bronsmedaljörer, det unga ryska paret Aleksandra Boikova/Dmitrij Kozlovskij tagit ett jättekliv den här säsongen, både tekniskt och konstnärligt. De får ses som favoriter gentemot sina mer rutinerade landsmän Jevgenia Tarasova/Vladimir Morozov, som visserligen har två EM-guld och flera VM-medaljer i bagaget, men som den här säsongen fått stryk av lagkamraterna inte mindre än tre gånger. Frågan är om de vända på steken i Graz?

4. Känslosam fransk konstnär mot ryskt kraftpaket på herrsidan
Kevin Aymoz från Frankrike har utan tvekan de mest säregna, njutbara programmen bland herrarna i Europa, och med en stigande hoppform har han gjort imponerande resultat hittills den här säsongen. Åker han tekniskt rent kan vi vara säkra på att domarna kommer att belöna honom med höga poäng.

Frågan är om den ryske hoppvirtuosen Alexander Samarin kan ta sig förbi Aymoz i kraft av betydligt svårare hopp. I fjol var ryssen inte ens två poäng från att snuva storstjärnan Javier Fernandez på EM-guldet, men den här säsongen har kvadrupplarna inte varit riktigt lika säkra. På ryska mästerskapen fick Samarin nöja sig med en tredjeplats, där vinnaren Dmitrij Aliev absolut också kan blanda sig i EM-guldstriden, om han gör två bra åk.

5. Andra imponerande åkare att hålla koll på
Ålder är bara en siffra, det bevisar den brittiska paråkaren Zoe Jones. Hon har fyllt 40 år och är trebarnsmamma, men lyckas ändå åka konståkning på hög EM-nivå med sin partner Christopher Boyadji. Hatten av!

Finskan Jenni Saarinen har massor av kvaliteter, med sina höga hopp och utmärkta program, och det ska bli spännande att se hur hon klarar sig i sitt första EM. Finland har ett fint facit på damsidan i mästerskapet, senast från i fjol när Viveca Lindfors skrällde och tog bronset. I år är det än mer osannolikt att någon rår på de tre ryskorna i damklassen, men både Saarinen och finska mästarinnan Emmi Peltonen skulle kunna få framskjutna placeringar.

I herrklassen utfärdas härmed stor skrällvarning för två italienare. Det handlar om unge Daniel Grassl, EM-sexan från i fjol som kan hoppa många olika kvadrupplar, har de mest originella piruetterna och en helt egen åkstil. Landsmannen Matteo Rizzo är en komplett åkare med utmärkt skridskoåkning, glid över isen och välgjord koreografi. I fjol chockade han alla när han tog bronset på EM, men under hösten har det hackat lite i hoppmaskineriet. Man ska dock akta sig för att räkna bort tävlingsmänniskan Rizzo.

Och missa för allt i världen inte britterna Lilah Fear och Lewis Gibsons fridans till ett potpurri av Madonna-musik. Ett medryckande, originellt, dansant program som växer ju längre det pågår. Deras häftiga lyft och äkta vogue-rörelser brukar få publiken att tjuta av glädje.

Se fler liknande nyheter

Svenska Konståkningsförbundet ansöker om VM 2025 i Malmö

Svenska Konståkningsförbundet har lämnat in en ansökan till ISU (International Skating Union) om att få arrangera VM i konståkning 2025...

Emelie Ling satte nytt personbästa i JVM-finalen

Emelie Ling slutar på 18:e plats i JVM efter att i friåkningen ha satt ännu ett nytt personbästa.

Andreas Nordebäck på 10:e plats i JVM

Andreas Nordebäck slutar på en 10:e plats i JVM i Tallinn. Det innebär att Sverige har två platser i herrklassen...

Final för Emelie Ling i JVM

Emelie Ling är klar för final i JVM efter att ha satt nytt personbästa i kortprogrammet som avgjordes idag. Emelie...

Andreas Nordebäck klar för final i JVM

Andreas Nordebäck är klar för final i JVM efter det inledande, korta programmet som avgjordes idag i Tallinn, Estland. Med...

Denna vecka avgörs JVM i Tallinn

Denna vecka avgörs Junior-VM i konståkning i Tallinn, Estland. Från Sverige deltar Emelie Ling och Andreas Nordebäck. Tävlingarna börjar torsdag...

SM 2022 (Dag 4) – Taljegård och Majorov svenska mästare

Under sista dagen av SM 2022 avgjordes damernas och herrarnas friåkning. I damklassen tog Josefin Taljegård karriärens första SM-guld. Nikolaj...

SM 2022 – Dag 3

Tredje tävlingsdagen i SM 2022 är avslutad och nya medaljörer har korats i juniorer herrar och damer samt i ungdom...

SM 2022 – Dag 2

Andra tävlingsdagen i SM 2022 bjöd på kortprogram för ungdom flickor, juniorer herrar och seniorer damer och herrar. I RM...

Team Inspire på 10:e plats i VM-debuten

VM i synkro är avslutat och Team Inspire har nu gjort sitt första VM. Laget som endast åkt tillsammans i...