Expertkommentatorn Angelica Olsson om årets VM

Angelica Olsson är expertkommentator i sändningarna från konståknings-VM i Globen. Tillsammans med kommentator Katarina Hultling kommer hon att guida oss TV-tittare genom fyra dagars intensivt tävlande. Alla tävlingar sänds på TV10 och på Viaplay.

Hur känns det att kommentera VM?
Det ska bli så häftigt! Att det är på hemmaplan gör det ännu roligare. Både jag och Katarina längtar efter att mästerskapen ska börja.

Din erfarenhet från konståkning?
Jag har åkt sedan jag var tre år. Jag tävlade först för min hemmaklubb i Blekinge, Mörrums Konståkningsklubb. Jag åkte bland annat sedan i landslaget i sju år och tävlade dessutom i ungdoms OS och junior VM. Men jag var tyvärr tvungen att sluta på grund av skador. Idag är jag kvar inom konståkningen som koreograf, tränare, teknisk specialist och som expertkommentator.

Vad ser du mest fram emot med VM?
För min del blir det första mästerskapet som jag kommer att kommentera på plats. Det ska bli väldigt roligt att förmedla glädjen i sporten och tävlingarna till alla som följer tävlingarna hemma i TV-sofforna. Sedan är det ju spännande att se alla de stora stjärnorna mötas igen. VM är ju också kval till OS.

Har du några favoriter bland åkarna?
Det är första gången som de flesta konståkarna möts denna säsong, det ska bli spännande att se deras form och program. Det kommer säkert att bli många tuffa kamper, inte minst på herrsidan mellan Nathan Chen från USA och japanen Yuzuru Hanyu.

Finns det några som kan överraska?
Det ska bli spännande att se hur långt vår svenska åkare Nikolaj Majorov kan ta sig. Han har under denna säsongen lagt in quadruppel-salchow på tävling vilket han inte gjort förut. Det är ett svårt hopp med fyra varv i luften och värt många viktiga poäng.

Har vi några roliga nykomlingar?
Det ska bli väldigt intressant att se Josefin Taljegård från Göteborg. Det är första gången hon åker ett internationellt mästerskap. Jag har själv tränat och tävlat med henne när jag åkte och vet hur fantastisk hon är på isen i form av driv och glöd. Hon har ett väldigt bra konstnärligt uttryck och har under den senaste tiden utvecklat sig även tekniskt och har en stark säsong i ryggen inför VM. Sedan det faktum att hon tog en paus från åkningen och kom tillbaka, det visar vilken kämpe hon är och att det aldrig är för sent att satsa!

Hur annorlunda blir det utan publik?
Det är självklart tråkigt då vi alla hade sett fram emot en konståkningsfest i Globen, men det är väldigt roligt att VM blir av överhuvudtaget. De flesta kommer följa tävlingarna hemifrån på TV:n, över 300 miljoner tittare världen över brukar följa mästerskapen och det är jätteroligt! Sedan märks det ju självklart för åkarna att det inte är någon publik på plats, det blir en helt annan atmosfär när det finns publik i arenan.

Vad ska vi TV-tittare titta efter för att få ut så mycket som möjligt av upplevelsen?
Det handlar helt och hållet om vad som fångar just dig i denna fantastiska idrott. Det kan vara roliga och nytänkande program eller höga hopp och piruetter. Konståkningen är verkligen en skön blandning av svår teknik och gripande framträdande. Det är dessutom alltid kul att njuta av vackra kläder och musik. Det konstnärliga är en viktig del av konståkningen.

Se fler liknande nyheter

Svenska Konståkningsförbundet ansöker om VM 2025 i Malmö

Svenska Konståkningsförbundet har lämnat in en ansökan till ISU (International Skating Union) om att få arrangera VM i konståkning 2025...

Emelie Ling satte nytt personbästa i JVM-finalen

Emelie Ling slutar på 18:e plats i JVM efter att i friåkningen ha satt ännu ett nytt personbästa.

Andreas Nordebäck på 10:e plats i JVM

Andreas Nordebäck slutar på en 10:e plats i JVM i Tallinn. Det innebär att Sverige har två platser i herrklassen...

Final för Emelie Ling i JVM

Emelie Ling är klar för final i JVM efter att ha satt nytt personbästa i kortprogrammet som avgjordes idag. Emelie...

Andreas Nordebäck klar för final i JVM

Andreas Nordebäck är klar för final i JVM efter det inledande, korta programmet som avgjordes idag i Tallinn, Estland. Med...

Denna vecka avgörs JVM i Tallinn

Denna vecka avgörs Junior-VM i konståkning i Tallinn, Estland. Från Sverige deltar Emelie Ling och Andreas Nordebäck. Tävlingarna börjar torsdag...

SM 2022 (Dag 4) – Taljegård och Majorov svenska mästare

Under sista dagen av SM 2022 avgjordes damernas och herrarnas friåkning. I damklassen tog Josefin Taljegård karriärens första SM-guld. Nikolaj...

SM 2022 – Dag 3

Tredje tävlingsdagen i SM 2022 är avslutad och nya medaljörer har korats i juniorer herrar och damer samt i ungdom...

SM 2022 – Dag 2

Andra tävlingsdagen i SM 2022 bjöd på kortprogram för ungdom flickor, juniorer herrar och seniorer damer och herrar. I RM...

Team Inspire på 10:e plats i VM-debuten

VM i synkro är avslutat och Team Inspire har nu gjort sitt första VM. Laget som endast åkt tillsammans i...