Här är konståkningsfilmerna du bör känna till

Släpp alla tankar på att Hollywoodfilmer där det förekommer konståkning ska vara verklighetstrogna. Om man bara accepterar att de är lika mycket science fiction som vilken superhjältefilm som helst, kan de vara riktigt underhållande.

De flesta filmer som gjorts om konståkning har sitt ursprung i USA, och följer därför i mångt och mycket en viss mall. Många sterotyper, extrema förenklingar, en tydlig hjälte/hjältinna, en eller flera skurkar, ett segment i mitten av filmen där allt ser ut att gå åt skogen, och sen ett slut där det mot alla odds blir stående ovationer och guldmedaljer.

I många av filmerna finns inslag av missunnsamma mottävlare som gör allt för att förstöra för filmernas huvudpersoner, helt enligt vanliga high school-filmers mobbningslogik. Men ska det vara någon idé att ens ägna sin tid åt konståkningsfilmer av den här typen måste man bara acceptera att de är på låtsas. Gör man det, kan man ha riktigt kul medan man tittar på dem. Här är ett axplock av de konståkningsfilmer som gjorts för bioduken eller för TV-skärmen:

I Tonya (2017)
Med: Margot Robbie, Allison Janney och Sebastian Stan

Starkt drama om konståkningsskandalen med Tonya Harding från 1994. Under konståkningstävlingen för damer i vinter-OS i Lillehammer i Norge 1994, var Tonya Harding den som alla älskade att hata.

I, Tonya berättar historien som en mockumentär. Och vi får se en helt annan historia än vi kanske väntade oss. Tonyas liv präglades av en frånvarande pappa, ett monster till mamma och en våldsam man. Det var han och hans ännu mer korkade polare som senare iscensatte attacken mot Kerrigan. Harding kämpade i motvind även på isen. Trots att hon var bäst, fick hon lägre poäng av domarna. De sa det rent ut; ”white trash”-bruden var ingen bra representant för USA.

Filmen i sig är en tragikomisk, energisk, mångbottnad och kärleksfull skildring av en arbetarklasstjejs tuffa liv. Känslan den förmedlar är så stark – att lojaliteten med Tonya Harding är total.

Trailer: https://youtu.be/d2iy5y0YjGM

Blades of Glory (2007)
Med: Will Ferrell, Jon Heder, Amy Poehler, Will Arnett, och Jenna Fischer.

Här är det fullständigt tydligt från första bildrutan att filmen inte gör anspråk på att vara det minsta lilla verklighetstrogen, vilket har gjort den till en modern klassiker bland konståkare.

Två konståkningskillar börjar bråka på pallen under en tävling och blir bannlysta från att tävla för all framtid. Men de hittar ett kryphål i reglerna, genom att börja åka paråkning med varandra, som första par bestående av två herrar.

Det är lätt att låta sig svepas med och underhållas av denna fullfjädrade konståkningsparodi. Och notera gärna var det inledande OS-et äger rum. En hel del kända konståkare dyker upp, som exempelvis Nancy Kerrigan, Brian Boitano, och Peggy Fleming.

Trailer: https://youtu.be/YFE-6XlAAmE

Isprinsessan (2005)
Med: Michelle Trachtenberg, Joan Cusack, Amy Stewart, Kim Cattrall, och Hayden Panettiere.

En gymnasietjej gör ett skolarbete om fysikens lagar kring konståkning för att komma in på Harvard-universitetet. Hon börjar åka för att lära sig mer i ämnet, men blir kär i sporten på kuppen och blir snabbt riktigt duktig. Plötsligt måste hon välja mellan att tävla i konståkning eller att gå på Harvard.

Tämligen påkostad för att vara en konståkningsfilm, och med flera kända skådespelare.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=ClQhld4DvGA

On Thin Ice: The Tai Babilonia Story (1990)
Med: Rachael Crawford och Charlie Stratton.

En sann historia om Tai Babilonia, den första afro-amerikanska konståkaren att tävla i OS. Hon började tävla i paråkning med Randy Gardner vid åtta års ålder, och de vann så småningom amerikanska mästerskapen fem gånger och även VM 1979. De är medaljfavoriter till vinter-OS 1980 på hemmaplan, men Gardner skadar sig, vilket tvingar dem att dra sig ur tävlandet. I samband med att karriärkurvan börjar peka nedåt, känner sig Tai allt mer tom, och börjar missbruka alkohol och droger.

En viktig historia som påminner oss om att framgång och lycka inte alltid hör ihop.

Kärlek på hal is (1992)
Med: D.B. Sweeney, Moira Kelly, Roy Dotrice, och Terry O’Quinn

Ett typiskt exempel på en film som innehåller så många klichéer att den blir ofrivilligt komisk.

Det handlar om att en konståkningstjej och en hockeykille börjar åka paråkning ihop. Sedan följer klassiska stereotyper om macho-hockeygrabbar och stroppiga konståkningstjejer och -tränare.

Man bör dock se den här filmen, här finns en del referenser man bör känna till, som exempelvis vad en ”Pamchenko” är.

”Kärlek på hal is” har också flera uppföljare, ”Kärlek på hal is 2” (2006) om en konståkningstjej som börjar åka med en surfare, och ”Kärlek på hal is 3” (2008), om en konståkningskille som börjar åka paråkning med en hockeytjej.

Trailer: https://youtu.be/QratAk_OUuc

Isdrömmar (1978 och 2010)
Med: Lynn-Holly Johnson, Robby Benson, Colleen Dewhurst, och Tom Skerritt. (1978)
Med: Taylor Firth, Rob Mayes, Henry Czerny, och Morgan Kelly. (2010)

Originalfilmen, som på engelska heter ”Ice Castles”, gjordes 1978, och 2010 gjordes en modern nyinspelning av filmen. Den handlar om en duktig konståkningstjej som ramlar, slår i huvudet, och förlorar synen. Hon slutar att åka, men hennes pojkvän övertygar henne att börja igen, och vi får följa hennes väg tillbaka.

Versionen från 1978 är en av de få filmer med konståkningstema som fått ett lite bredare erkännande, och den blev nominerad till en Oscar, två Golden Globe, och en Grammy.

Trailer för 1978-filmen: https://youtu.be/SjHRC5iO7fE

Thin Ice (1937)
Med: Sonja Henie, Tyrone Power, Arthur Treacher, och Raymond Walburn.

Norges stora konståkningsstjärna Sonja Henie, som tog tre OS-guld mellan 1928 och 1936, gör  här rollen som Lili Heiser, en skidinstruktör på ett lyxhotell i schweiziska Alperna. Hon blir förälskad i en man som åker skridskor varje morgon, en man som hon tror är en turist, men som visar sig vara av en prins.

Detta är en film med några år på nacken och vill man se den i sin helhet får man anstränga sig lite, men det kan det vara värt, inte minst för att få se Sonja Henie åka. ”Thin Ice” blev nominerad till en Oscar för bästa dansregi, ett kortvarigt pris som bara delades ut mellan 1935 och 1937.

Se fler liknande nyheter

Svenska Konståkningsförbundet ansöker om VM 2025 i Malmö

Svenska Konståkningsförbundet har lämnat in en ansökan till ISU (International Skating Union) om att få arrangera VM i konståkning 2025...

Emelie Ling satte nytt personbästa i JVM-finalen

Emelie Ling slutar på 18:e plats i JVM efter att i friåkningen ha satt ännu ett nytt personbästa.

Andreas Nordebäck på 10:e plats i JVM

Andreas Nordebäck slutar på en 10:e plats i JVM i Tallinn. Det innebär att Sverige har två platser i herrklassen...

Final för Emelie Ling i JVM

Emelie Ling är klar för final i JVM efter att ha satt nytt personbästa i kortprogrammet som avgjordes idag. Emelie...

Andreas Nordebäck klar för final i JVM

Andreas Nordebäck är klar för final i JVM efter det inledande, korta programmet som avgjordes idag i Tallinn, Estland. Med...

Denna vecka avgörs JVM i Tallinn

Denna vecka avgörs Junior-VM i konståkning i Tallinn, Estland. Från Sverige deltar Emelie Ling och Andreas Nordebäck. Tävlingarna börjar torsdag...

SM 2022 (Dag 4) – Taljegård och Majorov svenska mästare

Under sista dagen av SM 2022 avgjordes damernas och herrarnas friåkning. I damklassen tog Josefin Taljegård karriärens första SM-guld. Nikolaj...

SM 2022 – Dag 3

Tredje tävlingsdagen i SM 2022 är avslutad och nya medaljörer har korats i juniorer herrar och damer samt i ungdom...

SM 2022 – Dag 2

Andra tävlingsdagen i SM 2022 bjöd på kortprogram för ungdom flickor, juniorer herrar och seniorer damer och herrar. I RM...

Team Inspire på 10:e plats i VM-debuten

VM i synkro är avslutat och Team Inspire har nu gjort sitt första VM. Laget som endast åkt tillsammans i...