Hej Albin Boudrée, som ansvarade för invigningen av VM på hemmaplan!

Hur har tiden efter VM och invigningen varit?

– Hjälp vad jag har sovit! På VM-veckan jobbade jag nästan dygnet runt. Det har varit svårt att släppa hur rolig och spännande invigningen och VM var. Det har känts väldigt tomt, jag saknar att jobba med projekt som detta. Jag är väldigt nöjd med hela uppvisningsteamets insats.

Hur planerar man en sådan invigning?

– På grund av pandemin blev arbetet med invigningen väldigt speciellt. Jag hade en vision från början som jag tvingades skala ned och göra om. Det var ju också länge osäkert om det skulle vara publik på plats eller inte. Att bygga en invigning som riktar sig till fysisk publik alternativt en publik genom tv-rutan är väldigt olika. Men jag tycker att vi till slut landade i något väldigt fint.

Vad var den största utmaningen?

– Det var att få ihop hela ensemblen. På grund av pandemin hade vi så få dagar att träna ihop och bygga en samhörighet och kemi. Men alla hade förberett sig perfekt när vi träffades för våra två träningshelger. Alla kunde sina rörelser och gav verkligen allt. Hela teamet var helt fantastiska.


Filmklipp från repetitionerna av invigningen.

Vilka var teamet bakom invigningen?

– När jag fick uppdraget valde jag ut mitt kreativa team. Kostymören Caroline Eriksson hade jag kontakt med sedan tidigare. Hon gör fantastiska kostymer. Samma sak var det med Melanie Kajanne Källström som var koreografassistent. Hon är väldigt duktig på både dans och konståkning. Dessutom hade jag en producent från London, Lukas McFarlane, som hjälpte mig och gav mig feedback. Som stylist och kreativ konsult tog jag in Helena Lindblom. Vi hade även två fantastiska teamleaders som assisterade teamet så att vi i kreativa teamet kunde fokusera på den konstnärliga biten. Det är viktigt att ha ett team som kompletterar mig och jag är väldigt stolt över de människor jag valde.

Vad var idén till upplägget?

– Jag ville visa publiken hur mycket magi man kan skapa på en isyta. Så jag tog fram en story som skulle tilltala och beröra många. Det var viktigt för mig att hitta en visuell upplevelse som kunde inspirera och motivera, både tekniskt utmanande och konstnärligt.

Hur har året varit fram till VM?

– Jag fick uppdraget i början av 2020. Sedan dess har jag jobbat med intensivt med invigningen under ett år. En viktig del var audition för åkare. Vi gick ut med en förfrågan till olika föreningar och åkare i södra Sverige, vi var tvungna att ta hänsyn till rådande restriktioner. Vi fick in runt 70 ansökningar och vi skulle välja ut 20 stycken. Hela audition fick ske digital, alla skickade in videos och det fungerade väldigt bra. Det var tufft att välja. Vi satt en heldag med hela kreativa teamet. Utöver dessa 20 konståkare valdes även 10 professionella konståkare ut som även hade erfarenhet att åka par.

I början på januari hade uppvisningsteamet fått ta del av koreografin via en digital plattform och tränat hemma. I februari hade vi två helger på oss att sätta ihop invigningen och gala-numret. Förutom teamen valde vi ut två konståkningssolister, Matilda Algotsson och Melissa Westling. Vi hade även äran att få ha med Lovisa Svensson som sjöng nationalsången.

Du fick även möjligheten att koreografera galan, hur var det?

– Vilken upplevelse! I öppningsnumret med Måns och Polina skapade vi en vacker liten kärlekssaga. För finalnumret ville jag ge de tävlande ett nummer där de fick glänsa och njuta av att tävlingarna var klara så därför valde jag ”sky full of stars” med Coldplay. Jag tackar verkligen ISU och Skatesweden för att de trodde på mig. Det var en fantastisk erfarenhet.

Albin Boudrée

Medverkande

Kreativa teamet

Albin Boudrée (Producent, konstnärlig ledare & Koreograf)
Melanie Kajanne Källström (Koreografassistent)
Caroline Eriksson (Kostymör)
Helena Lindblom (Stylist & kreativ konsult)
Fredrik Dillberg (Rekvisitör)
Lukas McFarlane (Internationell konsult)

Teamleaders

Jenny Eriksson
Ingela Erlandson

Solister

Matilda Algotsson (senior)
Melissa Westling (minior)
Lovisa Svensson (sång)

TEAM 1 – professional team

Ida Sjölin, Quentin Lourenco, Olivia Jengard, Anton Rönnfors, Ida Karlsson, Carl Bierich, Kajsa Karlsson, Arvid Smith, Tilda Alteryd, Elin Hallberg.

TEAM 2 – skaters team

Elvira Skobe, Milana Osmanova, Tuva Krusälv, Freya Cordes Strid, Ciselle Wiberg, Felicia Svahn, Helena Ward, Isabella Persson, Lovisa Skoglund, Ida Hagelvik, Victor Åberg, Simon Anselmby, Elio Letterkrantz, Axelie Pettersson, Jacqueline Malmborg, Kimberly Bertelsen, Edit Nilsson Tröst, Ebba Löfvendahl, Filippa Rutgersson, Madicken Astorsdotter.

Se fler liknande nyheter

Svenska Konståkningsförbundet ansöker om VM 2025 i Malmö

Svenska Konståkningsförbundet har lämnat in en ansökan till ISU (International Skating Union) om att få arrangera VM i konståkning 2025...

Emelie Ling satte nytt personbästa i JVM-finalen

Emelie Ling slutar på 18:e plats i JVM efter att i friåkningen ha satt ännu ett nytt personbästa.

Andreas Nordebäck på 10:e plats i JVM

Andreas Nordebäck slutar på en 10:e plats i JVM i Tallinn. Det innebär att Sverige har två platser i herrklassen...

Final för Emelie Ling i JVM

Emelie Ling är klar för final i JVM efter att ha satt nytt personbästa i kortprogrammet som avgjordes idag. Emelie...

Andreas Nordebäck klar för final i JVM

Andreas Nordebäck är klar för final i JVM efter det inledande, korta programmet som avgjordes idag i Tallinn, Estland. Med...

Denna vecka avgörs JVM i Tallinn

Denna vecka avgörs Junior-VM i konståkning i Tallinn, Estland. Från Sverige deltar Emelie Ling och Andreas Nordebäck. Tävlingarna börjar torsdag...

SM 2022 (Dag 4) – Taljegård och Majorov svenska mästare

Under sista dagen av SM 2022 avgjordes damernas och herrarnas friåkning. I damklassen tog Josefin Taljegård karriärens första SM-guld. Nikolaj...

SM 2022 – Dag 3

Tredje tävlingsdagen i SM 2022 är avslutad och nya medaljörer har korats i juniorer herrar och damer samt i ungdom...

SM 2022 – Dag 2

Andra tävlingsdagen i SM 2022 bjöd på kortprogram för ungdom flickor, juniorer herrar och seniorer damer och herrar. I RM...

Team Inspire på 10:e plats i VM-debuten

VM i synkro är avslutat och Team Inspire har nu gjort sitt första VM. Laget som endast åkt tillsammans i...