Inför Elitseriefinalen – intervju med tävlingsledare Per Andersson

Sveriges bästa konståkare samlas en sista gång under säsongen 2018/2019 för att göra upp om medaljer och prispengar under Elitseriefinalen i Göteborg. Och arrangörerna har jobbat med att nå ut med evenemanget till en bredare publik.

Som vanligt har åkarna kvalat in till finalen via Elitserien, och tävlingarna avslutas både på lördag och söndag med en isshow där de bästa åkarna är med. Även åkare från de arrangerande klubbarna, Lerums KK och Göteborgs IK, visar upp shownummer i uppvisningen.

Per Andersson, tävlingsledare, tycker att förberedelserna inför tävlingen går bra.

– Vi har det under kontroll. Det är en kompakt tävling med relativt få tävlande som är utspridd på tre tävlingsdagar, vilket är bra. Det blir lagom intensivt för oss.

Hur har ni jobbat med årets upplaga av Elitseriefinalen?
– Vi ville inte bara göra en tävling, utan försöka sprida vår sport till personer som normalt inte går på konståkning. Det var en ambition från start från båda klubbarna, och vi tror att det finns ett bra publikunderlag i en relativt stor stad som Göteborg.

– Vi har gjort ett programblad på 20 sidor med intervjuer och porträtt på elitåkarna, ett minimagasin som vi skickat till klubbar och media. Vi har också producerat en reklamfilm som vi sprider via olika kanaler. Det har gett resultat med intresse från bland annat från Göteborgs-Posten.

Hur kommer det sig att Lerums KK och Göteborgs IK arrangerar detta ihop?
– Vi har sedan tidigare ett samarbete mellan klubbarna. Fördelen med att jobba tillsammans är att vi samlar fler duktiga människor med fler kompetenser. På en sån här tävling innebär det att vi kan ha projektpersoner som alla har sin grej. Vissa jobbar med hotell, andra med sponsorer, och så vidare. En annan fördel är att vi förstås har fler volontärer att fördela över tävlingsdagarna.

Har det funnits några utmaningar med att arrangera Elitseriefinalen?
– Att se till att allt arbete fördelas på ett bra sätt, utan att man dubbelarbetar. Helt enkelt att se till att det rullar på med alla detaljer som behöver ordnas.

Vad ska bli roligast?
– Jag hoppas att det blir hög sportslig nivå. Att vi får se många personbästa och att vi får se spännande fajter om medaljerna. Det är också kul att se nya, unga åkare man inte sett förut.

– Sedan vill jag naturligtvis att allt ska klaffa och fungera med arrangemanget och tekniken, säger Per Andersson.

FAKTA
Elitseriefinalen är vid sidan om Svenska Mästerskapen den största tävlingen i konståkningens singelverksamhet och arrangeras årligen som en avslutning på den gångna säsongen. Åkarna kvalar in via Elitseriens deltävlingar.

Årets upplaga av tävlingen äger rum i Frölundaborgs isstadion, Göteborg, den 12–14 april 2019, och arrangeras av Lerums Konståkningsklubb i samarbete med Göteborgs Isdansklubb. Det maximala antalet deltagare i respektive klass är:

Seniorer Damer: 10
Juniorer Damer: 12
Ungdom Flickor 15: 8
Ungdom Flickor 13: 8
Seniorer Herrar: 5
Juniorer Herrar: 5
Ungdom Pojkar: 5


Elitseriefinalen

Se fler liknande nyheter

Svenska Konståkningsförbundet ansöker om VM 2025 i Malmö

Svenska Konståkningsförbundet har lämnat in en ansökan till ISU (International Skating Union) om att få arrangera VM i konståkning 2025...

Emelie Ling satte nytt personbästa i JVM-finalen

Emelie Ling slutar på 18:e plats i JVM efter att i friåkningen ha satt ännu ett nytt personbästa.

Andreas Nordebäck på 10:e plats i JVM

Andreas Nordebäck slutar på en 10:e plats i JVM i Tallinn. Det innebär att Sverige har två platser i herrklassen...

Final för Emelie Ling i JVM

Emelie Ling är klar för final i JVM efter att ha satt nytt personbästa i kortprogrammet som avgjordes idag. Emelie...

Andreas Nordebäck klar för final i JVM

Andreas Nordebäck är klar för final i JVM efter det inledande, korta programmet som avgjordes idag i Tallinn, Estland. Med...

Denna vecka avgörs JVM i Tallinn

Denna vecka avgörs Junior-VM i konståkning i Tallinn, Estland. Från Sverige deltar Emelie Ling och Andreas Nordebäck. Tävlingarna börjar torsdag...

SM 2022 (Dag 4) – Taljegård och Majorov svenska mästare

Under sista dagen av SM 2022 avgjordes damernas och herrarnas friåkning. I damklassen tog Josefin Taljegård karriärens första SM-guld. Nikolaj...

SM 2022 – Dag 3

Tredje tävlingsdagen i SM 2022 är avslutad och nya medaljörer har korats i juniorer herrar och damer samt i ungdom...

SM 2022 – Dag 2

Andra tävlingsdagen i SM 2022 bjöd på kortprogram för ungdom flickor, juniorer herrar och seniorer damer och herrar. I RM...

Team Inspire på 10:e plats i VM-debuten

VM i synkro är avslutat och Team Inspire har nu gjort sitt första VM. Laget som endast åkt tillsammans i...