Inför VM i synkro – Möt Magdalena Sivertsson, en av tränarna i Team Inspire

8-9 april avgörs VM i synkro i Hamilton, Kanada. På plats i Kanada finns svenska landslaget i synkro, Team Inspire som gör internationell mästerskapsdebut. Hur går tankarna inför mästerskapet? Möt Magdalena Sivertsson, en av fem tränare i laget.

Hur känns det så här dagarna före VM?

– Det känns väldigt bra och spännande och framför allt kul att det blir av. Stämningen i laget är väldigt bra och alla är supertaggade. Det är också extra roligt att få tävla i Kanada där synkro är så stort. Det ska bli roligt att få åka inför en fullsatt arena. 

Hur har ni laddat för VM?

– Vi har precis tävlat vår första internationella tävling i Tyskland och det blev som ett genrep inför VM. Och för halva laget var det deras internationella debut, så det var viktigt. Jag tycker att vi gjorde ett fint avtryck och känslan var bra.

Vad är era förhoppningar i VM?

– Vi ska gå ut och göra det bästa möjliga – det enda vi kan påverka är hur vi själva åker och presterar. Sverige har ju inte haft något seniorlag på denna nivå sedan 2018 så det blir en tuff tävling, men det ska bli roligt att få mäta sig med de allra bästa lagen.

Hur har säsongen gått hittills?

– Den har gått bra, vi hade en stark höst. Vi har tränat mycket och finslipat programmet. Tyvärr påverkades vi av covid-restriktionerna i vintras, men från mitten av februari har vi kunnat träna som vanligt. Utmaningen är ju att många tävlingar har ställts in. Men vårt mål med säsongen var att bli uttagna som landslag och att kvalificera oss till VM och det har vi lyckats med.

Hur känns det att Sverige återigen har ett seniorlag inom synkro igen?

– Det känns helt fantastiskt roligt att faktiskt ha ett lag tillbaka i seniorklassen. Det har varit en riktig tuff period för alla under pandemin och då kanske extra jobbigt för oss inom synkro då vi är i behov av att träna tillsammans. En stor utmaning har varit att behålla åkare samt att hålla motivationen uppe vilket tyvärr har gjort att synkron har förlorat en hel del åkare. Att vi i ljuset av detta lyckats starta Team Inspire är väldigt glädjande.

Du var själv aktiv som åkare och sedan både tränare och lagledare i Team Surprise som under många var världsledande och tog många mästerskapsmedaljer. Påminner lagen om varandra?

– Elitsatsningen påminner om varandra när det gäller upplägg och annat. Skillnaden nu är att vi jobbar flera tränare tillsammans, vi är totalt är fem personer.

Vad är så roligt med synkro

– Lagkänslan, samarbetet, drivet, utmaningen och utvecklingen. Att vi hela tiden strävar efter att komma på nya grejer. Vi vill utmana oss själva men också regelverket. Det är reglerna som sätter ramarna för vad som är tillåtet att göra men bortsett från det finns det bara möjligheter. Det hela handlar om att vara kreativ och försöka skapa en bild av vad som är möjligt utifrån det vi måste förhålla oss till.

Team Surprise tillhörde ju världseliten, hur står sig Team Inspire?

– Det är självklart svårt att säga. Men vår målsättning är att göra sig ett namn och komma till högsta toppen. Både för Sverige och för vår förening Landvetter Konståkningsklubb.

Är det några kvar från det gamla laget?

– Utifrån ett åkarperspektiv är Team Inspire ett nytt lag och en ny satsning. Vi som arbetar med Inspire har bakgrund från Team Surprise men i en annan regi som tränare. Vi har olika funktioner och har med oss både erfarenhet och kunskap.

När startade ni upp laget?

– Första informationsmötet höll vi i januari 2020. Intresset var stort och vi började med isträningar och dialoger. I maj 2020 var själva laget klart.

Varför valde ni namnet Team Inspire?

Att hitta rätt namn är svårt, men viktigt. Vi bestämde oss för Team Inspire för att vi verkligen vill inspirera och utveckla sporten – både nationellt och internationellt. Vi känner att vi kan stå för namnet.


Se fler liknande nyheter

Svenska Konståkningsförbundet ansöker om VM 2025 i Malmö

Svenska Konståkningsförbundet har lämnat in en ansökan till ISU (International Skating Union) om att få arrangera VM i konståkning 2025...

Emelie Ling satte nytt personbästa i JVM-finalen

Emelie Ling slutar på 18:e plats i JVM efter att i friåkningen ha satt ännu ett nytt personbästa.

Andreas Nordebäck på 10:e plats i JVM

Andreas Nordebäck slutar på en 10:e plats i JVM i Tallinn. Det innebär att Sverige har två platser i herrklassen...

Final för Emelie Ling i JVM

Emelie Ling är klar för final i JVM efter att ha satt nytt personbästa i kortprogrammet som avgjordes idag. Emelie...

Andreas Nordebäck klar för final i JVM

Andreas Nordebäck är klar för final i JVM efter det inledande, korta programmet som avgjordes idag i Tallinn, Estland. Med...

Denna vecka avgörs JVM i Tallinn

Denna vecka avgörs Junior-VM i konståkning i Tallinn, Estland. Från Sverige deltar Emelie Ling och Andreas Nordebäck. Tävlingarna börjar torsdag...

SM 2022 (Dag 4) – Taljegård och Majorov svenska mästare

Under sista dagen av SM 2022 avgjordes damernas och herrarnas friåkning. I damklassen tog Josefin Taljegård karriärens första SM-guld. Nikolaj...

SM 2022 – Dag 3

Tredje tävlingsdagen i SM 2022 är avslutad och nya medaljörer har korats i juniorer herrar och damer samt i ungdom...

SM 2022 – Dag 2

Andra tävlingsdagen i SM 2022 bjöd på kortprogram för ungdom flickor, juniorer herrar och seniorer damer och herrar. I RM...

Team Inspire på 10:e plats i VM-debuten

VM i synkro är avslutat och Team Inspire har nu gjort sitt första VM. Laget som endast åkt tillsammans i...