Intervju med Görel Hydén om VM-resor

Görel Hydén, SM-silvermedaljör från 1965 och 1966, är ett levande exempel på att kärleken till konståkningen ofta är livslång. Den tidigare mästerskapsdomaren åker med jämna mellanrum med ett gäng pensionerade domare och tittar på VM eller EM på plats.

Hon hade gjort ett uppehåll från konståkningen efter att hon själv slutat som domare. Men så fick Görel Hydén en inbjudan om att vara med på en sammankomst i samband med EM i Malmö 2003.

– Där träffade jag flera gamla kompisar från min tid i Stockholms Allmänna Skridskoklubb. Efter det började vi träffas allt mer, och flera andra hängde på. Då fick jag blodad tand för att se tävlingarna live, säger Görel Hydén.

I gruppen som hon reser med finns legendariska domare som till exempel svenska Britta Lindgren, Sally-Anne Stapleford från Storbritannien, Sonia Bianchetti från Italien och Björg Rösto Jensen från Norge. Alla kan inte alltid vara med, men så länge VM går i Europa eller Nordamerika försöker vännerna ta sig dit. Gruppen var exempelvis på plats vid VM i Boston 2016, VM i Helsingfors 2017 och vid flera EM och Grand Prix-finaler. Görel Hydén siktar på att sitta i publiken vid nästa års VM i Montreal. Däremot innebär årets världsmästerskap i Japan en lite för lång resa. Men till VM 2021 i Stockholm kommer Görel Hydén i det närmaste tvinga väninnorna att komma.

– Då kommer jag ringa runt och säga att ni måste komma, skrattar Görel Hydén.

Som domare fick Görel Hydén chansen att döma de allra bästa åkarna i världen. Än i dag kittlar det att titta på världsklass-konståkare.

– Det bästa är att få se konståkning på högsta nivå. Det är också otroligt roligt att träffa bekanta som man åkt med, som i dag är tränare. Och domare som man dömt tillsammans med.

– Det är spännande med den nya bedömningen som jag inte riktigt lyckats sätta mig in i. Jag brukar sitta och döma med papper och penna, som jag alltid dömt i 6,0-systemet. Det är intressant att se att man ändå hamnar ganska rätt. Den största skillnaden är nog att man förr i tiden inte fick några poäng alls om man ramlade.

Tittar ni på alla segment och discipliner under ett mästerskap?
– Ja. Förr i tiden tittade vi inte på alla isdansens obligatoriska danser. Men nu ser vi allt. Träningarna går vi inte på, då gör vi shopping. Vi brukar också hoppa över uppvisningen. Det är tävlingen vi vill se.

Har du några favoritminnen?
– Javier Fernandez naturligtvis, han gjorde ett fantastiskt åk vid Grand Prix-finalen i Barcelona 2015. Och jag tänker ofta på Ashley Wagners program från VM i Boston, det var så roligt att titta på. Och jag tycker hon fick för lite poäng.

Vem är din favoritåkare?
– Japanen Shoma Uno, han är så härlig. Han har en sån fantastisk skridskoåkning, han bara flyter över isen.

Hur glad är du över att du har konståkningen i ditt liv?
– Den betyder så otroligt mycket för mig. Jag tycker det är jätteroligt. Jag började ju åka när jag var fyra år, och det har varit mitt liv sedan dess. De åkare jag tränade med i landslaget umgicks jag med en hel del när vi var på tävlingar ute i Europa. Vi hade en sån sammanhållning och gemensamma intressen. Jag är väldigt glad att jag har den kontakten än i dag.

Se fler liknande nyheter

Svenska Konståkningsförbundet ansöker om VM 2025 i Malmö

Svenska Konståkningsförbundet har lämnat in en ansökan till ISU (International Skating Union) om att få arrangera VM i konståkning 2025...

Emelie Ling satte nytt personbästa i JVM-finalen

Emelie Ling slutar på 18:e plats i JVM efter att i friåkningen ha satt ännu ett nytt personbästa.

Andreas Nordebäck på 10:e plats i JVM

Andreas Nordebäck slutar på en 10:e plats i JVM i Tallinn. Det innebär att Sverige har två platser i herrklassen...

Final för Emelie Ling i JVM

Emelie Ling är klar för final i JVM efter att ha satt nytt personbästa i kortprogrammet som avgjordes idag. Emelie...

Andreas Nordebäck klar för final i JVM

Andreas Nordebäck är klar för final i JVM efter det inledande, korta programmet som avgjordes idag i Tallinn, Estland. Med...

Denna vecka avgörs JVM i Tallinn

Denna vecka avgörs Junior-VM i konståkning i Tallinn, Estland. Från Sverige deltar Emelie Ling och Andreas Nordebäck. Tävlingarna börjar torsdag...

SM 2022 (Dag 4) – Taljegård och Majorov svenska mästare

Under sista dagen av SM 2022 avgjordes damernas och herrarnas friåkning. I damklassen tog Josefin Taljegård karriärens första SM-guld. Nikolaj...

SM 2022 – Dag 3

Tredje tävlingsdagen i SM 2022 är avslutad och nya medaljörer har korats i juniorer herrar och damer samt i ungdom...

SM 2022 – Dag 2

Andra tävlingsdagen i SM 2022 bjöd på kortprogram för ungdom flickor, juniorer herrar och seniorer damer och herrar. I RM...

Team Inspire på 10:e plats i VM-debuten

VM i synkro är avslutat och Team Inspire har nu gjort sitt första VM. Laget som endast åkt tillsammans i...