Josefin Taljegård 21:a i VM-finalen

Josefin Taljegård lyckades ännu en gång charma konståkningspubliken när hon levererade sin friåkning vid VM-finalen i franska Montpellier. Sveriges OS-deltagare lyckades utmärkt med sex av sju hoppmoment och hamnade på 21:a plats med poängen 163,24.

Taljegårds program där hon gestaltar filmskurken Jokern har i det närmaste blivit ikoniskt. Trots att hon startade tidigt i tävlingen hade hon direkt publiken i sin hand, och spelade ut hela sitt register. Tekniskt var den enda missen att en trippel salchow blev till en enkel, i övrigt gjorde Taljegård fyra fina trippelhopp och utmärkta piruetter.

– Jag är väldigt nöjd med min prestation. Jag gick in för att försöka njuta av åket, och det gjorde jag. Det var en härlig upplevelse, säger Josefin Taljegård efter finalen.

– Efter missen tänkte jag att jag verkligen måste göra min andra trippel salchow, och dessutom i kombination. Det var bra att jag gjorde det.

Även Anna Burwall, sportchef på Svenska Konståkningsförbundet, är nöjd.

– Josefin höll ihop hela programmet. Hon drog nytta av att det var gott om publik på plats och såg till att åka för dem. Det är fantastiskt hur hon lyckas hålla åskådarnas intresse genom hela friåkningen.

Det var troligtvis sista gången Josefin Taljegård åkte sitt Jokerprogrammet utomlands. Redan vid förra årets VM i Stockholm fick Josefin stor uppmärksamhet för sin karisma, utstrålning, och mogna åkning, och många uppskattar att hon vid 26 års ålder visar att man kan tillhöra världseliten i konståkning utan att vara tonåring.

– Det märks verkligen, både online och här på plats bakom läktarna, säger Josefin Taljegård.

OS i Peking för en dryg månad sedan slutade med att hon hamnade precis utanför finalen, på 26:e plats.

– Det var svårt att ladda om mentalt efter det. Men eftersom jag inte gick till final där så jag ville verkligen gå vidare nu, det fick mig att tagga till. Jag påminde mig om att inte så många får åka ett VM.

Framöver återstår SM i Borlänge/Falun 7–10 april, och sen väntar en ny säsong.

– Planen är att köra på. Det blir till att åka in nya skridskor och göra nya program. Jag har inte bestämt om jag ska byta ena eller båda, det beror på om jag hittar musik som jag är passionerad för.

Vann tävlingen gjorde japanskan Kaori Sakamoto före Loena Hendrickx, Belgien, och Alysa Liu, USA.

—–

 

Foto: Maria Jangbro

Se fler liknande nyheter

Svenska Konståkningsförbundet ansöker om VM 2025 i Malmö

Svenska Konståkningsförbundet har lämnat in en ansökan till ISU (International Skating Union) om att få arrangera VM i konståkning 2025...

Emelie Ling satte nytt personbästa i JVM-finalen

Emelie Ling slutar på 18:e plats i JVM efter att i friåkningen ha satt ännu ett nytt personbästa.

Andreas Nordebäck på 10:e plats i JVM

Andreas Nordebäck slutar på en 10:e plats i JVM i Tallinn. Det innebär att Sverige har två platser i herrklassen...

Final för Emelie Ling i JVM

Emelie Ling är klar för final i JVM efter att ha satt nytt personbästa i kortprogrammet som avgjordes idag. Emelie...

Andreas Nordebäck klar för final i JVM

Andreas Nordebäck är klar för final i JVM efter det inledande, korta programmet som avgjordes idag i Tallinn, Estland. Med...

Denna vecka avgörs JVM i Tallinn

Denna vecka avgörs Junior-VM i konståkning i Tallinn, Estland. Från Sverige deltar Emelie Ling och Andreas Nordebäck. Tävlingarna börjar torsdag...

SM 2022 (Dag 4) – Taljegård och Majorov svenska mästare

Under sista dagen av SM 2022 avgjordes damernas och herrarnas friåkning. I damklassen tog Josefin Taljegård karriärens första SM-guld. Nikolaj...

SM 2022 – Dag 3

Tredje tävlingsdagen i SM 2022 är avslutad och nya medaljörer har korats i juniorer herrar och damer samt i ungdom...

SM 2022 – Dag 2

Andra tävlingsdagen i SM 2022 bjöd på kortprogram för ungdom flickor, juniorer herrar och seniorer damer och herrar. I RM...

Team Inspire på 10:e plats i VM-debuten

VM i synkro är avslutat och Team Inspire har nu gjort sitt första VM. Laget som endast åkt tillsammans i...