Konståkningen hjälpte Jeanette tillbaka efter cancern

Jeanette Stenquist lider av ständig värk och drabbades dessutom av lungcancer för två år sedan. Då bestämde hon sig för att börja med konståkning igen, en sport hon älskat och haft stor glädje av tidigare i livet. I dag mår hon bättre än på länge. 

Förutom att tävla i kategorin Adult silver i konståkning viger Jeanette Stenquist sitt liv åt träning och hälsa. Hon har genomfört triathlontävlingen Ironman, bestigit Kilimanjaro i Tanzania, och arbetar med personlig träning, coachning och föreläsningar. Men att gå ut på isen har en särskild plats i hennes hjärta.

– Det innebär massor av glädje. Konståkningen hjälpte mig att komma tillbaka efter en period där jag hade det tufft i livet. De jag tränar med brukar säga att jag alltid har ett leende på läpparna när jag tränar, och det stämmer nog.

Det var i den sena tonåren som Jeanette Stenquist lade skridskorna på hyllan, åkte utomlands och fokuserade på annat i livet. Det blev en sejour i showgruppen Holiday on Ice innan familjelivet tog över. Kopplingen till konståkningsklubben IFK Österåker återupptogs dock snabbt, eftersom dottern började åka. Jeanette Stenquist hjälpte också till i klubben som tränare.

Men tillvaron förvärrades markant för tio år sedan, när hon drabbades av flera svåra kroniska sjukdomar. Än i dag tvingas hon leva med extremt mycket värk, ibland så illa att hon inte kan knyta sina skor eller skära sin mat. Hon har också problem med tarmarna, och måste vara minutiöst noga med mat och sömn. Och om pulsen blir för hög kan hon råka ut för ett krampanfall.

Till råga på allt hittade läkarna cancer i Jeanette Stenquists lunga för två år sedan. Operationen gick bra, men innebar ytterligare smärta.

– Jag insåg att man ska göra fler saker som är roliga. Som konståkningen. Det var en utmaning efter operationen att jag inte kunde använda överkroppen, eftersom man tagit bort en bit av lungan. Så jag och min tränare Ann-Marie Carell hittade ett sätt att jobba med skridskoteknik som kompensation.

Hon kan inte alltid följa de uppsatta träningstiderna i klubben. Mängden isträning varierar därför, i början blev det i bland bara en halvtimme i veckan, nu kan det bli upp till fyra timmar per vecka, beroende på hur kroppen mår.

– Nu kan jag använda överkroppen bättre igen, men hela första säsongen hade jag ständigt ont.

Minns du känslan när du gick ut på isen efter operationen?
– Ja. Det var verkligen läskigt. Jag såg ut som bambi på hal is och var livrädd att vända. Mycket hinner hända i kroppen när man är borta från konståkningen ett tag, det var verkligen skräckblandad förtjusning.

Du har genomfört flera tävlingar i år, bland annat en internationell tävling i Lettland. När kände du att du hade hittat tryggheten i åkningen igen?
– Det kom den här terminen. Förra säsongen kunde jag inte åka så mycket, men till den här hösten kände jag ingen rädsla längre.

Vad är det som gör konståkningen speciell?
– Den glädje, glöd och gemenskap som finns i idrotten. Och särskilt då gemenskapen som jag känner med de andra åkarna i klubben, de har verkligen omfamnat mig. Jag är ju fystränare, åkare och förälder, men känner mig lika välkommen i alla de här rollerna. Det är fantastiskt.

– Konståkningen innehåller så många fysiska delar, som balans, kondition, och styrka. Det är roligt att kunna utveckla sig. För mig är det en stor utmaning, jag måste verkligen lyssna på kroppen.

Om man tittar på bilder på när du åker så ser man att du har bra linjer i dina positioner. Hur har du tränat dig till det?
– Lite har jag från början, jag har alltid haft bra kroppskontroll. Jag är noga med att träna funktionell träning hela tiden, precis som jag gör med konståkarna i klubben. Sen kanske man vågar ta ut positionerna lite mer när man är äldre, säger Jeanette Stenquist.

Se fler liknande nyheter

Svenska Konståkningsförbundet ansöker om VM 2025 i Malmö

Svenska Konståkningsförbundet har lämnat in en ansökan till ISU (International Skating Union) om att få arrangera VM i konståkning 2025...

Emelie Ling satte nytt personbästa i JVM-finalen

Emelie Ling slutar på 18:e plats i JVM efter att i friåkningen ha satt ännu ett nytt personbästa.

Andreas Nordebäck på 10:e plats i JVM

Andreas Nordebäck slutar på en 10:e plats i JVM i Tallinn. Det innebär att Sverige har två platser i herrklassen...

Final för Emelie Ling i JVM

Emelie Ling är klar för final i JVM efter att ha satt nytt personbästa i kortprogrammet som avgjordes idag. Emelie...

Andreas Nordebäck klar för final i JVM

Andreas Nordebäck är klar för final i JVM efter det inledande, korta programmet som avgjordes idag i Tallinn, Estland. Med...

Denna vecka avgörs JVM i Tallinn

Denna vecka avgörs Junior-VM i konståkning i Tallinn, Estland. Från Sverige deltar Emelie Ling och Andreas Nordebäck. Tävlingarna börjar torsdag...

SM 2022 (Dag 4) – Taljegård och Majorov svenska mästare

Under sista dagen av SM 2022 avgjordes damernas och herrarnas friåkning. I damklassen tog Josefin Taljegård karriärens första SM-guld. Nikolaj...

SM 2022 – Dag 3

Tredje tävlingsdagen i SM 2022 är avslutad och nya medaljörer har korats i juniorer herrar och damer samt i ungdom...

SM 2022 – Dag 2

Andra tävlingsdagen i SM 2022 bjöd på kortprogram för ungdom flickor, juniorer herrar och seniorer damer och herrar. I RM...

Team Inspire på 10:e plats i VM-debuten

VM i synkro är avslutat och Team Inspire har nu gjort sitt första VM. Laget som endast åkt tillsammans i...