Lerum KKs klubbmästerskap på värdegrund

Från Lerum Konståkningsklubb har vi fått in en rapport om deras senaste klubbmästerskap – och om hur de låtit sin värdegrund genomsyra hela mästerskapet för att öka gemenskapen inom klubben.

Klubbmästerskapet genomfördes detta år som en lagtävling, lagen tävlade som vid en stjärntävling och utifrån poängbedömningskriterier som grundar sig i Lerum KK’s värdegrund: glädje – gemenskap – passion.

Glädje
Bedömning sker utifrån den tävlandes resp. showlagets glädje i sitt program. Fokus på åkarens/lagets uttryck, gestaltning och skating skills samt lagets glädje och hejarop på läktaren när en lagåkare tävlar. Showprogrammets innehåll (musik, utförande och kostym) poängsätts också.

Gemenskap
Bedömning sker utifrån hela lagets uppvisande av gemenskap inom laget. Detta kriterie inkluderar applåder och hejarop från övriga gruppen när en i gruppen tävlar, och gemenskapen som tar sig uttryck i allas program och som ska genomsyra showprogrammets innehåll.

Passion
Bedömning sker utifrån varje åkares och hela lagets engagemang i de olika momenten i programmet/lagets showprogram. Poängbedömning sker främst utifrån de individuella programmen och då utifrån nivån på åkarens teknik i hopp, piruetter och steg, och utifrån varje åkares tekniska nivå och tävlingsnivå.

Fem lag med totalt 58 åkare deltog och varje lag leddes av minst en elitserieåkare
Lag 1: Oliver Praetorius
Lag 2: Emelie Nordqvist
Lag 3: Jelizaveta Kopaca
Lag 4: Ines Andersson
Lag 5: Måns Westman och Albin Samuelsson

I lagen ingick såväl tävlingsåkare på olika nivåer som ett antal märkesåkare som åkte en slinga. Slingaåkarna åkte sin slinga som den var. Varje tävlingsåkare åkte sitt program/sitt kortprogram. Poängbedömningen för tävlingsåkarna utgick från åkarnas ppc/programinnehåll och på så vis var åkarna jämställda teknikmässigt för poängbedömningen. En Stjärn-tävlingsåkare som hade ett visst programinnehåll enligt PPC som lämnats in till domaren kunde alltså få lika många eller högre poäng än en Klubb-, A- eller ES-serieåkare som klarade sitt programinnehåll osv. Alla tävlade på så vis genom att visa upp domaren vad de normalt har i programmet och kan förväntas klara. Förutom att lagen tävlade med varsitt singelprogram så avslutade alla lag med att visa varsitt showprogram som de tränat in under vecka 17, veckan före showen. Även showprogrammet och lagens hejaklacksrop och applåder till varandra ingick i poängbedömningen.

Domare var Linda Norberg som biträddes av föreningens elitansvarige tränare Girts Jekabsons. Tamara Kuchiki, som även hon är tränare för föreningens elitåkare, var medföljande tränare till alla lag.  Tränarna Madeleine Holmqvist och Adina Samuelsson var också med i bakgrunden och stöttade upp vid samling och information inför klubbmästerskapet. Vann gjorde lag 3 – Jelizaveta Kopacas lag. Hon biträddes i att leda gruppen av Lerums A-åkare Victoria Uddegren. De vann i tuff konkurrens med övriga lag.

Konkret syftade tävlingen till att, genom tillämpning av värdegrunden i konståkningsverksamheten, öka gemenskapen mellan åkare på olika nivåer – från märkesåkare till de högsta nivåerna och tränare och föräldrar. Det primära syftet var att klubbens värdegrund: glädje, gemenskap och passion, skulle genomsyra klubbmästerskapet och därigenom skapa ökade och förhoppningsvis även nya kontaktytor och goda vänskapsrelationer över gruppgränserna i klubben. Förhoppningsvis bidrog det också till en avdramatisering av själva tävlingsmomentet. En indirekt positiv effekt av detta var också att lagledarna fick träna sig i att leda en grupp och ta hand om alla åkarna i gruppen såväl vid tävlingstillfället som vid inträningen av gruppens showprogram under dagarna före KM.

Lagledarna fick därmed träna sig i att vara goda förebilder för andra åkare i klubben. Föräldrar fick också träna sig på att heja ordentligt på alla åkare. På så vis var alla vinnare under och genom klubbmästerskapet.

Lerums KK skickar med en förhoppning om att deras klubbmästerskap ska ge andra föreningar inspiration att göra liknande arrangemang.
Foto: Karin Sundell, Lerums KK.

Se fler liknande nyheter

Bronsmedalj och säsongspremiär med mersmak för Nordebäck i Ostrava

Det blev en säsongspremiär med mersmak för Andreas Nordebäck som satte personliga rekord och tog bronsmedalj när JGP avgjordes i...

Svenska Konståkningsförbundet ansöker om VM 2025 i Malmö

Svenska Konståkningsförbundet har lämnat in en ansökan till ISU (International Skating Union) om att få arrangera VM i konståkning 2025...

Emelie Ling satte nytt personbästa i JVM-finalen

Emelie Ling slutar på 18:e plats i JVM efter att i friåkningen ha satt ännu ett nytt personbästa.

Andreas Nordebäck på 10:e plats i JVM

Andreas Nordebäck slutar på en 10:e plats i JVM i Tallinn. Det innebär att Sverige har två platser i herrklassen...

Final för Emelie Ling i JVM

Emelie Ling är klar för final i JVM efter att ha satt nytt personbästa i kortprogrammet som avgjordes idag. Emelie...

Andreas Nordebäck klar för final i JVM

Andreas Nordebäck är klar för final i JVM efter det inledande, korta programmet som avgjordes idag i Tallinn, Estland. Med...

Denna vecka avgörs JVM i Tallinn

Denna vecka avgörs Junior-VM i konståkning i Tallinn, Estland. Från Sverige deltar Emelie Ling och Andreas Nordebäck. Tävlingarna börjar torsdag...

SM 2022 (Dag 4) – Taljegård och Majorov svenska mästare

Under sista dagen av SM 2022 avgjordes damernas och herrarnas friåkning. I damklassen tog Josefin Taljegård karriärens första SM-guld. Nikolaj...

SM 2022 – Dag 3

Tredje tävlingsdagen i SM 2022 är avslutad och nya medaljörer har korats i juniorer herrar och damer samt i ungdom...

SM 2022 – Dag 2

Andra tävlingsdagen i SM 2022 bjöd på kortprogram för ungdom flickor, juniorer herrar och seniorer damer och herrar. I RM...