Nya framgångar för Vilma Mellegård

Tioåriga Vilma Mellegård är konståkningsälskaren som drabbades av en stroke och blev delvis förlamad. Trots det tog hon sig tillbaka till isträningen, och nu har hon vunnit sin åldersklass vid brittiska öppna mästerskapen i så kallad inclusive skating.

Under högtidliga former fick Vilma Mellegård ta emot sin pokal vid Special Olympics i Östersund, där arrangörerna av den brittiska tävlingen också fanns på plats.

– Det var jättekul. Nu ska jag fortsätta kämpa, säger hon.

Special Olympics är till för åkare med intellektuell funktionsnedsättning, en kategori som Vilma Mellegård inte tillhör. Men hon fick ändå frågan om hon kunde tänka sig att åka sitt program som uppvisning.

– Vi blev lite tagna på sängen. Men Vilma bestämde att hon ville åka, och det gick ju bra, säger mamma Lotta Mellegård.

Tävlingsformen Inclusive skating handlar i stället om alla ska kunna tävla i konståkning oavsett om funktionsvariationen är fysisk eller psykisk. Drivande är en brittisk ideell organisation som bland annat arbetar för att föra in konståkningen i Paralympics. Tävlingen i England som Vilma Mellegård vann, gick till så att åkarna kunde välja mellan att tävla på plats, eller att skicka sina program på video.

– Tanken är att alla ska kunna vara med, även om man bor långt bort. Vilma vann både sin kategori och de andra klasserna i hennes åldersgrupp.

Skatesweden berättade för ungefär ett år sedan om Kungsbackatjejens väg tillbaka till sin älskade konståkning. Det var vid sju års ålder som ett virus på hjärtat ledde till en blodpropp, som senare lossnade och åkte upp i hjärnan. Efter stroken fick hon bland annat lära sig att prata, sitta, stå och gå på nytt.

Det senaste året har Vilma Mellegård blivit bättre i mer eller mindre samtliga delar av konståkningen. Hon kan göra ögel, liggpiruett, och har en allmänt bättre säkerhet i åkningen. Men högersidan är fortfarande ett problem.

– Höger arm bara krampar, och hon kan inte böja höger ben med fotleden. Men jag tror hon lär sig vägar att ta sig runt det.

Nästa mål är att prova på fritest 1 och basic 1.

– Vilmas tränare har frågat en domare om Vilma kan få göra basictesten med fokus på vänster fot, för att få återkoppling på sin åkning. Hon har ju inte förutsättningarna att göra vändningarna på höger fot. Domaren var positiv, och Vilma blev verkligen glad över det, säger Lotta Mellegård, och dottern bekräftar med ett rungande ”ja!”.

Läs mer om Vilma Mellegård här.

Text: Filip Stiller Borowicz

Se fler liknande nyheter

Svenska Konståkningsförbundet ansöker om VM 2025 i Malmö

Svenska Konståkningsförbundet har lämnat in en ansökan till ISU (International Skating Union) om att få arrangera VM i konståkning 2025...

Emelie Ling satte nytt personbästa i JVM-finalen

Emelie Ling slutar på 18:e plats i JVM efter att i friåkningen ha satt ännu ett nytt personbästa.

Andreas Nordebäck på 10:e plats i JVM

Andreas Nordebäck slutar på en 10:e plats i JVM i Tallinn. Det innebär att Sverige har två platser i herrklassen...

Final för Emelie Ling i JVM

Emelie Ling är klar för final i JVM efter att ha satt nytt personbästa i kortprogrammet som avgjordes idag. Emelie...

Andreas Nordebäck klar för final i JVM

Andreas Nordebäck är klar för final i JVM efter det inledande, korta programmet som avgjordes idag i Tallinn, Estland. Med...

Denna vecka avgörs JVM i Tallinn

Denna vecka avgörs Junior-VM i konståkning i Tallinn, Estland. Från Sverige deltar Emelie Ling och Andreas Nordebäck. Tävlingarna börjar torsdag...

SM 2022 (Dag 4) – Taljegård och Majorov svenska mästare

Under sista dagen av SM 2022 avgjordes damernas och herrarnas friåkning. I damklassen tog Josefin Taljegård karriärens första SM-guld. Nikolaj...

SM 2022 – Dag 3

Tredje tävlingsdagen i SM 2022 är avslutad och nya medaljörer har korats i juniorer herrar och damer samt i ungdom...

SM 2022 – Dag 2

Andra tävlingsdagen i SM 2022 bjöd på kortprogram för ungdom flickor, juniorer herrar och seniorer damer och herrar. I RM...

Team Inspire på 10:e plats i VM-debuten

VM i synkro är avslutat och Team Inspire har nu gjort sitt första VM. Laget som endast åkt tillsammans i...