Oberoende utredning – preliminär rapport visar att missförhållanden förekommer inom svensk konståkning

Det förekommer missförhållanden inom svensk konståkning. På elitnivå är det flera åkare som utsatts för emotionella övergrepp och på olika sätt lider av psykisk ohälsa. Det framkom när den preliminära resultatrapporten i veckan presenterades.

– Utredningen är nedslående och mycket allvarlig. Den visar att problemen är mer utbredda än vi tidigare trott. Varje åkare som mår dåligt är en åkare för mycket, vi måste ha en “nollvision” säger Katarina Henriksson, ordförande i Svenska Konståkningsförbundet.

– Vi tycker det är viktigt att ge förbundet en eloge för sitt mod och villighet att granska sin verksamhet, säger Klara Edlund, psykolog och forskare, ansvarig för utredningen.

I utredningen har totalt 638 medlemmar inom förbundet, både åkare, föräldrar, tränare och andra besvarat en webbenkät. Medlemmarna har själva anmält sitt intresse att delta. Därefter har 70 djupintervjuer genomförts.

Utredningen visar tydligt att vi måste modernisera och utveckla svensk konståkning. Vi behöver intensifiera det förändringsarbete som vi inledde 2018 då Förbundsmötet tog beslut om Strategi 2026 och arbetet med förbundsutvecklingsplanen drog i gång.

– Hela Konståkningssverige har nu ett stort och viktigt arbete framför sig. Nu har vi lyssnat, nu ska vi analysera och sedan agera. Nu kavlar vi upp ärmarna och skapar en idrott där varenda åkare känner sig inkluderade, trygga och kan utvecklas och känna glädje, glöd och gemenskap, säger Katarina Henriksson.

Hör Katarina Henriksson kommentera den preliminära rapporten.

Detta händer framåt
I slutet av juni levereras slutrapporten av utredarna. Utifrån den gedigna rapporten kommer förbundet att ta fram ett förslag på en konkret åtgärdsplan under sommaren. Denna kommer sedan att diskuteras tillsammans med distrikt och föreningar på Förbundsforumet i augusti.

Frågor & dialog
Vid frågor, funderingar, kommentarer, synpunkter kring utredningen eller anmälningar av något slag kring trygga idrottsmiljöer kan ni vända er till utredning@skatesweden.se .

Från och med måndag kommer digitala Förbundsdialoger inledas som är öppna för alla medlemmar i svensk konståkning. Där kommer frågan om säkerställandet av trygga idrottsmiljöer att lyftas för att vi ska kunna vidta nödvändiga åtgärder.

Länk till den preliminära rapporten.

Se fler liknande nyheter

Bronsmedalj och säsongspremiär med mersmak för Nordebäck i Ostrava

Det blev en säsongspremiär med mersmak för Andreas Nordebäck som satte personliga rekord och tog bronsmedalj när JGP avgjordes i...

Svenska Konståkningsförbundet ansöker om VM 2025 i Malmö

Svenska Konståkningsförbundet har lämnat in en ansökan till ISU (International Skating Union) om att få arrangera VM i konståkning 2025...

Emelie Ling satte nytt personbästa i JVM-finalen

Emelie Ling slutar på 18:e plats i JVM efter att i friåkningen ha satt ännu ett nytt personbästa.

Andreas Nordebäck på 10:e plats i JVM

Andreas Nordebäck slutar på en 10:e plats i JVM i Tallinn. Det innebär att Sverige har två platser i herrklassen...

Final för Emelie Ling i JVM

Emelie Ling är klar för final i JVM efter att ha satt nytt personbästa i kortprogrammet som avgjordes idag. Emelie...

Andreas Nordebäck klar för final i JVM

Andreas Nordebäck är klar för final i JVM efter det inledande, korta programmet som avgjordes idag i Tallinn, Estland. Med...

Denna vecka avgörs JVM i Tallinn

Denna vecka avgörs Junior-VM i konståkning i Tallinn, Estland. Från Sverige deltar Emelie Ling och Andreas Nordebäck. Tävlingarna börjar torsdag...

SM 2022 (Dag 4) – Taljegård och Majorov svenska mästare

Under sista dagen av SM 2022 avgjordes damernas och herrarnas friåkning. I damklassen tog Josefin Taljegård karriärens första SM-guld. Nikolaj...

SM 2022 – Dag 3

Tredje tävlingsdagen i SM 2022 är avslutad och nya medaljörer har korats i juniorer herrar och damer samt i ungdom...

SM 2022 – Dag 2

Andra tävlingsdagen i SM 2022 bjöd på kortprogram för ungdom flickor, juniorer herrar och seniorer damer och herrar. I RM...