Ondrej bryter ny vetenskaplig konståkningsmark

Vilken modell på skridskorna man väljer påverkar vilka krafter som vrister, knän och fötter utsätts för vid hopplandningar. Det har den dubble svenske mästaren Ondrej Spiegl visat i sin forskningsartikel, som nu blivit publicerad i den ansedda brittiska tidskriften Footwear Science.

Det är inte första gången en svensk studie om konståkning publiceras i en internationell vetenskaplig tidskrift, men det är första gången på 25 år. Ondrej Spiegl valde ämnet efter att själv ha haft knäproblem under sin tävlingskarriär, som han avslutade 2017.

– Jag besökte många läkare för att få hjälp med mina skador. De sa att mina bekymmer började när jag bytte från en skridskomodell till en annan. Där väcktes mitt intresse.

Artikeln är en del i Ondrej Spiegls masteruppsats vid Gymnastik och idrottshögskolan (GIH). Experimentet gick ut på att jämföra skridskor från de ledande skridskoföretagen Graf och Edea. Han lät försökspersoner snöra på sig skridskorna, hoppa från 30 respektive 50 centimeters höjd ner på konstgjord is, och simulera en konståkningslandning. Med hjälp av avancerad teknik kunde han sedan mäta vilka krafter som kroppen utsattes för vid de olika hoppen. Förutom ett par nya skridskor av modellen Graf Edmonton och ett par nya Edea Concerto gjordes också samma tester med ett par begagnade Graf Edmonton-skridskor.

– Vi såg att de nya Edea-skridskorna innebar lägre påverkan på delar av knän, fötter och vrister än de nya Graf-skridskorna, som var hårdare. Däremot såg vi inga signifikanta skillnader på nya och gamla Graf-skridskor.

Vad betyder det?
– Att valet av skridskomodell kan ha betydelse för hur lång din tävlingskarriär blir. Men det krävs betydligt mer forskning för att ta reda på mer om detta, säger Ondrej Spiegl.

Kan man säga att den ena skridskon är bättre än den andra, generellt?
– Nej, inte generellt. Vi jämförde bara hur kroppen påverkas i landningsmomentet. En hel del skador kommer från andra rörelser än hopplandningarna, som till exempel upphoppen, steg, och piruetter. Samtidigt har Graf-skridskorna bättre stöd för vristen, medan Edea-skridskorna har högre häl. Vi har inte undersökt vad detta har för långsiktiga konsekvenser. Dessutom trivs inte alla med att åka i en mjukare skridsko som Edea.

Hur var det att skriva den här artikeln?
– Det var en lång process, som tog nästan ett år. Man måste skriva ett manus som ska godkännas av ett stort antal personer innan det kan skickas in till tidskriften. Efter så lång tid och så mycket arbete var det väldigt skönt att få veta att artikeln skulle bli publicerad. Det var det första som hände mig i år, så det var definitivt en bra start på 2019!

Läs Ondrej Spiegls artikel här (OBS på engelska).

Läs vår intervju med Ondrej från juni 2016.

Se fler liknande nyheter

Svenska Konståkningsförbundet ansöker om VM 2025 i Malmö

Svenska Konståkningsförbundet har lämnat in en ansökan till ISU (International Skating Union) om att få arrangera VM i konståkning 2025...

Emelie Ling satte nytt personbästa i JVM-finalen

Emelie Ling slutar på 18:e plats i JVM efter att i friåkningen ha satt ännu ett nytt personbästa.

Andreas Nordebäck på 10:e plats i JVM

Andreas Nordebäck slutar på en 10:e plats i JVM i Tallinn. Det innebär att Sverige har två platser i herrklassen...

Final för Emelie Ling i JVM

Emelie Ling är klar för final i JVM efter att ha satt nytt personbästa i kortprogrammet som avgjordes idag. Emelie...

Andreas Nordebäck klar för final i JVM

Andreas Nordebäck är klar för final i JVM efter det inledande, korta programmet som avgjordes idag i Tallinn, Estland. Med...

Denna vecka avgörs JVM i Tallinn

Denna vecka avgörs Junior-VM i konståkning i Tallinn, Estland. Från Sverige deltar Emelie Ling och Andreas Nordebäck. Tävlingarna börjar torsdag...

SM 2022 (Dag 4) – Taljegård och Majorov svenska mästare

Under sista dagen av SM 2022 avgjordes damernas och herrarnas friåkning. I damklassen tog Josefin Taljegård karriärens första SM-guld. Nikolaj...

SM 2022 – Dag 3

Tredje tävlingsdagen i SM 2022 är avslutad och nya medaljörer har korats i juniorer herrar och damer samt i ungdom...

SM 2022 – Dag 2

Andra tävlingsdagen i SM 2022 bjöd på kortprogram för ungdom flickor, juniorer herrar och seniorer damer och herrar. I RM...

Team Inspire på 10:e plats i VM-debuten

VM i synkro är avslutat och Team Inspire har nu gjort sitt första VM. Laget som endast åkt tillsammans i...