Scott Rachuk – Ny Sportchef i Svenska Konståkningsförbundet

Svenska Konståkningsförbundets nya sportchef kommer från konståkningslandet Kanada och heter Scott Rachuk. I en stor intervju med Skatesweden berättar han om sina visioner och förhoppningar kring svensk konståkning.

Att ta jobbet som ny sportchef i Sverige innebär en flytt för hela familjen, men Scott Rachuk säger att han inte tvekade när han sade ja.
– Jag såg det som en utmaning och möjlighet, både på ett professionellt och på ett personligt plan. Både jag och min fru ville upptäcka en ny kultur och en ny livsstil. Det är väldigt spännande att komma in i en ny organisation, och jag kan använda mitt perspektiv utifrån för att utveckla svensk konståkning till något speciellt.

Scott Rachuk ingick själv i det kanadensiska landslaget som åkare mellan 1984 och 1986, och efter den aktiva karriären gick han över till rollen som tränare. Trots att han själv var singelåkare lärde han sig efterhand också att träna både paråkare och isdansare. I början av milleniet startade han ett eget elitprogram för konståkare i den kanadensiska staden London, som ligger drygt 20 mil väster om Toronto i Ontario. Satsningen var framgångsrik och under sina tolv år där var det mer än 100 aktiva i elitprogrammet som lyckades ta sig till kanadensiska mästerskapen.

De goda resultaten gick inte obemärkt förbi. 2014 fick Scott Rachuk ett viktigt jobb som så kallad technical director i det regionala konståkningsdistriktet Skate Ontario. Kanada är och har länge varit en stormakt i konståkning och i provinsen Ontario finns inte mindre än 75 000 konståkare i 300 olika klubbar. Siffrorna kan jämföras med Sveriges 30 000 medlemmar i 140 klubbar.
– Jag skulle se till att åkarna hade ett utvecklingsprogram, och att de fick det de behövde. Det kunde handla om allt från att organisera läger, jobba med åkarnas hälsa, eller att ha kontakt med myndigheter.

Men nu är det alltså Sverige som gäller och Scott Rachuk ser fram emot att lyfta svensk konståkning till nya nivåer.
– Sverige har redan haft medaljframgångar i synkro, och nu vill vi nå dit även i singel och i de andra disciplinerna. Jag vill att alla aktiva ska få möjlighet att växa där de har bäst förutsättningar. I paråkning och isdans finns en stor utvecklingspotential.

Vad kommer bli den stora utmaningen?
– Att få till fler åkare som når elitnivån. Jag var med på landslagslägret i augusti, och kunde konstatera att vi har många bra åkare och gott om talanger. Men vi skulle behöva ha ungefär dubbelt så många, för att ha större chans att någon av dem går hela vägen. Vad som helst kan hända i en konståkningskarriär, som skador och andra problem. Därför behövs fler i toppen. Det blir mitt jobb att höja ribban varje år, så att vi aldrig bara blir nöjda med vad vi har.

Vad kommer du att lägga särskild vikt vid?
– Jag vill se till att alla åkarna har mål som de jobbar mot. Åkarna kommer få sätta tre mål för varje tävling som de ska försöka uppnå. Jag kommer aldrig gå in och säga vad de ska göra, men man ska lära sig något av varje tävling.

Hur ska vi gå tillväga för att få till fler paråkare och isdansare i Sverige?
– Vi måste visa tränarna och de aktiva att det finns fler alternativ. Vissa åkare är byggda för singelåkning, medan andra passar bättre för en annan disciplin. Det är inte meningen att alla ska snurra fyra varv i luften, det måste jag vara ärlig med. Samtidigt betyder inte det att de måste göra som jag tycker, men det är mitt jobb att säga vad jag tror åkarna skulle kunna bli bra på. Vi måste också lära upp tränarna så de kan fler discipliner. Då kommer vi få fler aktiva i paråkning och isdans också.
– Vi måste dessutom se till att man ska kunna ägna sig åt flera grenar samtidigt. Alla måste inte bestämma sig direkt, det kan man göra när man blir senior.

Katarina Henriksson, Svenska Konståkningsförbundets ordförande, säger att Scott Rachuks erfarenheter är helt rätt för uppdraget.
– Han har jobbat både strategiskt och målinriktat med samma typ av utmaningar som vi står inför nu, mot en internationell topp. Det är en stor fördel att han har jobbat på alla nivåer, att han varit åkare, tränare, lagledare, och arbetat i förbund.

Scott Rachuk har kontrakt till 2026. Han säger att han redan har klart för sig vilka mål han jobbar mot.
– Svenska Konståkningsförbundet har höga mål, medalj på seniormästerskap. Historien visar att det inte hänt i singelåkning, paråkning eller isdans i modern tid. Men det är inte omöjligt. Vi måste planera för att komma dit. VM 2021 i Stockholm kommer förstås bli viktigt, att vara med i toppen där.

Till sist, vilka är dina favoritåkare genom tiderna, i respektive disciplin?
– Bland herrarna får jag säga Kurt Browning (från Kanada, tog fyra VM-guld 1989-1993), han är en personlig vän men också en åkare som kan åka till alla sorters musik. På damsidan blir det Joannie Rochette (Kanada, OS-brons 2010, VM-silver 2009), som både är atletisk och talangfull. Mitt favoritpar är Jekaterina Gordeeva och Sergej Grinkov (Sovjet/OSS/Ryssland, olympiska mästare 1988 och 1994) från dåvarande Sovjetunionen, och på isdanssidan måste jag ta Tessa Virtue och Scott Moir (Kanada, olympiska mästare 2010 och 2018). De är inte bara strålande åkare, utan även fantastiska människor. I synkro blir det naturligtvis Team Surprise från Sverige. De är de bästa någonsin. Jag har fått träffa några av åkarna i laget, de var underbara och väldigt kul att prata med, säger Scott Rachuk.

Se fler liknande nyheter

Svenska Konståkningsförbundet ansöker om VM 2025 i Malmö

Svenska Konståkningsförbundet har lämnat in en ansökan till ISU (International Skating Union) om att få arrangera VM i konståkning 2025...

Emelie Ling satte nytt personbästa i JVM-finalen

Emelie Ling slutar på 18:e plats i JVM efter att i friåkningen ha satt ännu ett nytt personbästa.

Andreas Nordebäck på 10:e plats i JVM

Andreas Nordebäck slutar på en 10:e plats i JVM i Tallinn. Det innebär att Sverige har två platser i herrklassen...

Final för Emelie Ling i JVM

Emelie Ling är klar för final i JVM efter att ha satt nytt personbästa i kortprogrammet som avgjordes idag. Emelie...

Andreas Nordebäck klar för final i JVM

Andreas Nordebäck är klar för final i JVM efter det inledande, korta programmet som avgjordes idag i Tallinn, Estland. Med...

Denna vecka avgörs JVM i Tallinn

Denna vecka avgörs Junior-VM i konståkning i Tallinn, Estland. Från Sverige deltar Emelie Ling och Andreas Nordebäck. Tävlingarna börjar torsdag...

SM 2022 (Dag 4) – Taljegård och Majorov svenska mästare

Under sista dagen av SM 2022 avgjordes damernas och herrarnas friåkning. I damklassen tog Josefin Taljegård karriärens första SM-guld. Nikolaj...

SM 2022 – Dag 3

Tredje tävlingsdagen i SM 2022 är avslutad och nya medaljörer har korats i juniorer herrar och damer samt i ungdom...

SM 2022 – Dag 2

Andra tävlingsdagen i SM 2022 bjöd på kortprogram för ungdom flickor, juniorer herrar och seniorer damer och herrar. I RM...

Team Inspire på 10:e plats i VM-debuten

VM i synkro är avslutat och Team Inspire har nu gjort sitt första VM. Laget som endast åkt tillsammans i...