Uttagna till EM: Josefin Taljegård och Nikolaj Majorov

Det blir Josefin Taljegård, Västra Frölunda KK, och Nikolaj Majorov, Norrköpings KK, som får representera Sverige vid EM i konståkning den 12–16 januari i Tallinn, Estland. För Taljegård blir det EM-debut medan Majorov är med för tredje gången.   

För att få åka på EM krävs att man har uppnått ett tekniskt minimikrav i tidigare tävlingar. Utifrån de tillgängliga åkarna bestämmer sedan Svenska Konståkningsförbundets internationella kommitté vem som får åka.

– Vi utgår från tävlingsresultaten under säsongen. Både Josefin Taljegård och Nikolaj Majorov har en hög kapacitet, säger sportchef Anna Burwall.

EM är en också viktig chans för de svenska åkarna att uppnå Sveriges Olympiska Kommittés krav för att bli uttagna till OS i Peking i februari.

Nikolaj Majorov blev 15:e man i EM 2020, som avgjordes i januari just före coronapandemin. Sedan dess har han bland annat blivit förste svensk att landa en kvadruppel salchow på tävling, vid VM i Stockholm i mars 2021.

– Han har alla möjligheter att göra ett bra resultat i EM om han presterar som han kan. Hittills under hösten och vintern har han inte riktigt lyckats hela vägen, men formen har varit bättre än vad resultaten har visat.

– Nikolaj har också lyft sin presentation ytterligare ett snäpp nu, så får han bara till hoppen kan det bli riktigt bra, säger Anna Burwall.

Josefin Taljegårds stora internationella genombrott kom när hon placerade sig på 15:e plats vid VM i Stockholm. Eftersom alla mästerskap tidigare under den säsongen ställdes in blir detta hennes första EM.

– Hon har visat en bra uppåtgående kurva, och hon har klättrat poängmässigt denna säsong. Josefin har tidigare visat att hon kan prestera under press och det ska bli spännande att se hur långt det kan ta henne på EM!

Hur ser du på motståndet i EM? 

– Det kommer vara ett tufft startfält, det vet vi redan nu. Inte minst från de ryska åkarna men det finns många duktiga åkare i Europa, säger Anna Burwall.

Se fler liknande nyheter

Bronsmedalj och säsongspremiär med mersmak för Nordebäck i Ostrava

Det blev en säsongspremiär med mersmak för Andreas Nordebäck som satte personliga rekord och tog bronsmedalj när JGP avgjordes i...

Svenska Konståkningsförbundet ansöker om VM 2025 i Malmö

Svenska Konståkningsförbundet har lämnat in en ansökan till ISU (International Skating Union) om att få arrangera VM i konståkning 2025...

Emelie Ling satte nytt personbästa i JVM-finalen

Emelie Ling slutar på 18:e plats i JVM efter att i friåkningen ha satt ännu ett nytt personbästa.

Andreas Nordebäck på 10:e plats i JVM

Andreas Nordebäck slutar på en 10:e plats i JVM i Tallinn. Det innebär att Sverige har två platser i herrklassen...

Final för Emelie Ling i JVM

Emelie Ling är klar för final i JVM efter att ha satt nytt personbästa i kortprogrammet som avgjordes idag. Emelie...

Andreas Nordebäck klar för final i JVM

Andreas Nordebäck är klar för final i JVM efter det inledande, korta programmet som avgjordes idag i Tallinn, Estland. Med...

Denna vecka avgörs JVM i Tallinn

Denna vecka avgörs Junior-VM i konståkning i Tallinn, Estland. Från Sverige deltar Emelie Ling och Andreas Nordebäck. Tävlingarna börjar torsdag...

SM 2022 (Dag 4) – Taljegård och Majorov svenska mästare

Under sista dagen av SM 2022 avgjordes damernas och herrarnas friåkning. I damklassen tog Josefin Taljegård karriärens första SM-guld. Nikolaj...

SM 2022 – Dag 3

Tredje tävlingsdagen i SM 2022 är avslutad och nya medaljörer har korats i juniorer herrar och damer samt i ungdom...

SM 2022 – Dag 2

Andra tävlingsdagen i SM 2022 bjöd på kortprogram för ungdom flickor, juniorer herrar och seniorer damer och herrar. I RM...