Uttagna till JVM: Emelie Ling och Andreas Nordebäck

Emelie Ling och Andreas Nordebäck får försvara de svenska färgerna vid Junior-VM i Sofia 7–13 mars. Nordebäck gör debut medan Ling gör sitt andra JVM-framträdande.  

Sverige har tagit en medalj i JVM-historien, genom Alexander Majorovs brons 2011. Men nivån bland åkarna på JVM höjs år efter år och det är en tuff uppgift som väntar de svenska konståkarna.

– Vi hoppas att de lyckas prestera på sitt max, sedan får vi se hur långt det räcker. Det är väldigt många duktiga åkare med på JVM och ett första steg blir att ta sig vidare från kortprogrammet till finalen. Junior-VM är en viktig indikation på hur man mäter sig med de bästa i världen i sin ålderskategori, säger Anna Burwall, sportchef på Svenska Konståkningsförbundet.

Det är sjätte (!) gången som Bulgariens huvudstad arrangerar ett JVM på 2000-talet. Förra säsongens juniormästerskap skulle dock avgjorts i kinesiska Harbin och blev inställt på grund av pandemin.

Andreas Nordebäck kommer fylla 18 år under mästerskapet. Han tävlar för Föreningen Skating and Dance Academy och är dubbel svensk juniormästare.

– Andreas har visat en stabil och hög nivå med fina resultat under säsongen. Extra roligt är också att hans presentationspoäng verkligen tagit ett kliv upp.

Ett år äldre Emelie Ling, Föreningen Solna Konståkning, tog brons vid SM 2020 och hamnade just utanför finalen när hon var med i JVM under samma säsong.

– Hon har utvecklats en hel del tekniskt, och bland annat visat upp sin fina trippel-trippelkombination på internationell tävling denna säsong, säger Anna Burwall.

 

Foto: Maria Jangbro

Se fler liknande nyheter

Svenska Konståkningsförbundet ansöker om VM 2025 i Malmö

Svenska Konståkningsförbundet har lämnat in en ansökan till ISU (International Skating Union) om att få arrangera VM i konståkning 2025...

Emelie Ling satte nytt personbästa i JVM-finalen

Emelie Ling slutar på 18:e plats i JVM efter att i friåkningen ha satt ännu ett nytt personbästa.

Andreas Nordebäck på 10:e plats i JVM

Andreas Nordebäck slutar på en 10:e plats i JVM i Tallinn. Det innebär att Sverige har två platser i herrklassen...

Final för Emelie Ling i JVM

Emelie Ling är klar för final i JVM efter att ha satt nytt personbästa i kortprogrammet som avgjordes idag. Emelie...

Andreas Nordebäck klar för final i JVM

Andreas Nordebäck är klar för final i JVM efter det inledande, korta programmet som avgjordes idag i Tallinn, Estland. Med...

Denna vecka avgörs JVM i Tallinn

Denna vecka avgörs Junior-VM i konståkning i Tallinn, Estland. Från Sverige deltar Emelie Ling och Andreas Nordebäck. Tävlingarna börjar torsdag...

SM 2022 (Dag 4) – Taljegård och Majorov svenska mästare

Under sista dagen av SM 2022 avgjordes damernas och herrarnas friåkning. I damklassen tog Josefin Taljegård karriärens första SM-guld. Nikolaj...

SM 2022 – Dag 3

Tredje tävlingsdagen i SM 2022 är avslutad och nya medaljörer har korats i juniorer herrar och damer samt i ungdom...

SM 2022 – Dag 2

Andra tävlingsdagen i SM 2022 bjöd på kortprogram för ungdom flickor, juniorer herrar och seniorer damer och herrar. I RM...

Team Inspire på 10:e plats i VM-debuten

VM i synkro är avslutat och Team Inspire har nu gjort sitt första VM. Laget som endast åkt tillsammans i...